zwitserland workshop
Home Uitleg over de Meditatie  workshops Data & Tarieven Knop Datums en tariven meditatie workshops Coaching Persoonlijke begeleiding en leren leven na meditatie workshops Mededelingen en Corona Nieuwsbrief Levend Gewaarzijn Interactieve Meditatie 12-Daagse Zwitserland Zwitserland workshop Planning Enkele ervaringen van deelnemers aan meditatie workshops Wie kunnen meedoen Voor wie zijn de meditatie workshops Innerlijke houding Welke houding kan mij helpen op de meditatie workshop Opzet van Workshop Adviezen en Regeltjes voor de meditatie workshop begint Accommodatie Accommodatie van de meditatie workshop

Alle Groepen 2009-2013 Foto's van meditatie workshops Levend Gewaarzijn Alle Groepen 2014-Heden Foto's van meditatie workshops Levend Gewaarzijn

Recente foto's Foto's van meditatie workshops Levend Gewaarzijn Enkele Ervaringen Enkele ervaringen van deelnemers aan meditatie workshops Even voorstellen Wie geeft de meditatie workshop InschrijfformulierInschrijfformulier Meditatie Workshop Locatie & Route Locatie en routebeschrijving naar meditatie workshop Contact Contact gegevens persoonlijke begeleidding en meditatie workshops Info Bedrijven Interactieve meditatie voor bedrijven Dagprogramma Dagprogramma Links Links naar andere meditatie en groei workshops 3 -Daagse BelgiƫMeditatie workshop Ardennen AVG Privacy wetgeving AVG Privacy Oefenavonden Enkele ervaringen van deelnemers aan meditatie workshops

 

Meditatie workshop september 2011

Allerlei ervaringen na deelname

aan een Interactief Meditatie-weekend

Tot 2020 zijn er heel veel reacties aan ons gestuurd welke een ruimschoots beeld geven van hoe dit mooie proces mensen verandert en raakt
Wij hebben besloten om geen recente reacties meer aan mensen te vragen:
Foto's worden nog wel toegevoegd van recente workshops

Het was weer een heerlijk weekendje genieten in het spiegelpaleis. 
Ik zie spiegels. Rustige spiegels. Grappige spiegels. Verdrietige spiegels. Eenzame spiegels. Lieve spiegels.
Ik kijk naar mezelf. Ik zit tegenover die ander, maar ik zie alleen mezelf. 
Ik zie onzekerheid, humor, rust, verdriet, ongemak, schattigheid en liefde. Alles is aanwezig. Alles mag er zijn.
Ik denk terug aan een heel fijn weekend in Haarle. Ik voel me nog steeds stevig in mijn lijf en minder in mijn hoofd. Ik heb een stukje onzekerheid achtergelaten. Ondanks de 1,5 meter afstand van iedereen, voelde ik me verbonden. Gezien. Gedragen.  
Dank jullie wel Paraj en Baulo voor jullie liefde, wijsheid en vertrouwen.
 
Nicolien December 2020

Een ongelooflijk mooi weekend. Het samen komen met elkaar ondanks de 1,5 meter afstand. Paraj, Baulo en ook Manuel hebben alles tot in de puntjes verzorgd en alles coronaproof gemaakt. Het was een verademing om zo weer in verbinding te komen met jezelf en anderen. 
Paraj en Baulo weten als geen ander dit proces goed te begeleiden. Ze zijn er voor iedereen. Precies op het juiste moment. Een waardevol weekend waar ik mezelf weer heb mogen ontmoeten. 

Miranda Oktober 2020

Het was wederom een heerlijk weekend Levend Gewaarzijn. Ondanks de beperkingen van niet mogen aanraken en knuffelen was de warmte voelbaar bij iedereen. 
Ik mocht de ervaring beleven van liefde en warmte in mijzelf. De spiegeloefening heeft mij zichtbaar laten zijn dat ik er mag zijn zoals ik ben, dat ik liefde in mezelf kan ervaren wat zich laat weerschijnen in mijn ogen en hart. Een nieuwe beleving voor mij die zo ontzettend waardevol voor mij is. Het geeft mij kracht om door te gaan om de weg te bewandelen naar vertrouwen en vrijheid.
Dank Baulo en Paraj en iedereen die bij de workshop aanwezig waren. 

Diny Oktober 2020

We zijn nu 5 dagen verder en het weekend werkt nog steeds een stukje door, dieper.  
Ik heb het afgelopen weekend als heel fijn ervaren. Warm, liefdevol, gezien worden, het gevoel op een ‘gewone’ manier te zijn samen geweest, alhoewel wij ons gewoon aan de huidige maatregelen die op dit moment spelen, hebben gehouden. 
Mijn leven wordt steeds fijner en Levend Gewaarzijn is voor mij hét kantelpunt daarvoor geweest. Mijn relatie met mijn naasten raakt ontspannener, ík raak na vele stressvolle jaren eindelijk ontspannener.  
Dankjulliewel voor jullie goede zorgen, Paraj en Baulo, ik heb mij gedragen en heel veilig gevoeld bij jullie.
 
Marieke Juli - Oktober 2020

Wat een mooi weekend om te mogen ervaren. Omdat het tot in de puntjes geregeld was m.b.t. Corona leek ik nog dichter bij mezelf te mogen komen dan ooit tevoren.
Het delen, het samenzijn met anderen, het voelde als heerlijk. Je gaf aan Paraj, geniet ervan, geniet van je delingen en je spiegels, pas nu weet ik ècht wat je daarmee bedoelde..

Dennis Juli - Oktober 2020

In juli ben ik naar de workshop gekomen al voelt dit al weer ver weg. Ik was mij bewust van de corona maatregelen en deze werden door een ieder geleefd. Fijn vond ik ook het buiten delen in de zon of in het donker (met de muggen). Ieder moment heeft zijn charme. Ook vond ik het heerlijk om buiten in een tent te slapen, want hier was ook ruimte voor (zowel in mij als op het terrein) Dit weekend was fijn en ik wilde meer van dit alles ervaren,
Enkele dagen later mij ook ingeschreven voor de workshop in oktober. Vrijdag in de auto gestapt op naar Haarle naar de workshop waar er die dagen ervoor nog onzekerheid was of het door kon gaan. De weekenden met of zonder corona zijn voor mij een ervaring op zich, zoals elke workshop een ervaring op zich is.

Meindert Juli – Oktober 2020

Afgelopen woensdagochtend, intuïtief wakker wordend en afgelopen weekend geboekt. Wauw. Wat een heel fijn weekend, prachtige en hele duidelijke en heldere inzichten, mooie nieuwe opzet, schot in de roos inhoudelijk, tijdens het weekend meer en meer ruimte ervaren … het plekje …. van waaruit ik gedachten, gevoelens, weerstand, beschermingsmechanismen, spoken etc. etc. etc. waarneem en bewust ben ….
Gedachten, gevoelens, weestand waar ik geen brandstof meer op gooi …. ‘daar ga ik niet’ …. Zo voelde ik mijn kracht weer aan het einde van de workshop…
Dit raakte me enorm, het was ‘ineens’ zo duidelijk …. Zo veel dankbaarheid voor alles!

Roland Mei 2019

Dankjewel Anker -  dankjewel dat je er altijd voor me bent, bent geweest
En dat je mij
Dat ik mijzelf
Heb laten leiden door je
Dat ik mijn allereerste workshop bij jou en Baulo zo goed wíst, voelde dat er niéts Eerlijkers was,
............bestond als wat jullie dat weekend mij, ons hebben getoond.
Veel dank
Dat je mij door jouw Lezingen constant bevestigde wat ik altijd al wist
Maar nergens vinden kon...!
Béhalve in het Proces Levend Gewaarzijn.
En dat ik daarom langzaam kon gaan stoppen met het overal te zoeken….....
Dank dat je mijn vertrouwen nooit of te nimmer beschaamd hebt
En dat je zo duidelijk en flink tegen me geweest bent
Heel, heel veel dank, Paraj

Marieke Mei 2019

Heb al een aantal keer deelgenomen aan een workshop en elke keer groeit mijn bewustzijn hoe ik handel, hoe mijn denkende geest echt overuren draait en hoeveel angst en kwetsbaarheid er in mij verborgen zit. Maar deze workshop gebeurde er voor mij iets bijzonders: behalve het benoemen van mijn kwetsbaarheid, durfde ik voor het eerst  kwetsbaar te ZIJN. Alsof ik voor het eerst vanuit mijn pure zelf deelde, in plaats van het afstandelijkere delen óver mijzelf. Het voelde dat er een diepere laag open ging, waarin ik mijn kwetsbaarheid in zachtheid accepteerde. En dat gaf zóveel ruimte en warmte.
Sindsdien merk ik veel zachte zekerheid in mij, en voel ik me steviger en rustiger aanwezig in elk moment. En ook vandaag, nu het dagelijkse werk-leven weer gestart is, merk ik dat ik gewoon mezelf ben, op een voor mij opmerkelijk ontspannen manier.
Dank voor je inspirerende manier van coachen, je bijzondere gave om direct tot de kern door te dringen, je onuitputtelijke inzet voor ons allen, je humor, waarmee je voor mij zo duidelijk het signaal afgeeft: neem jezelf niet zo serieus!

Annette April 2019

Sinds enige tijd volg ik de workshops bij Levend Gewaarzijn. Recent heb ik mogen ervaren wat het is om echt aandachtig aanwezig te zijn, de denkende geest weg valt en enkel ruimte en liefde te ervaren. Ik ervaar dat ik ben ontwaakt in bewustzijn en liefde. De liefde in mij voor alles en iedereen om mij heen. Een voor mij zeer bevrijdende en zeer vitaliserende/bekrachtigende ervaring.
Ik ervaar mijzelf sindsdien, naast zo veel liefdevoller, aanwezig, krachtig en vol vertrouwen. Ik heb vertrouwen gekregen in de aanwezige, leidende en helende kracht van de liefde. Liefde die er altijd is, maar nu (eindelijk) in mij vrij kan stromen doordat mijn (destructieve) denkende geest is weggevallen. Ik ben zo blij met en dankbaar voor deze ervaring, omdat het mij enorm helpt om in liefde te kunnen zijn of daar in ieder geval sneller naar terug te kunnen keren.
Dankbaar ben ik dat Levend Gewaarzijn op mijn levenspad terecht is gekomen en dat ik in mijn proces zo deskundig en liefdevol wordt begeleid door Baulo en Paraj, zonder wie dit niet had gekund. Diep dankbaar ben ik dat mij dit alles gegeven is, om in bewustzijn en liefde te kunnen verkeren. Een uitdrukking van de grootste kracht zelf, die Liefde is.

Martin Maart 2019 

Er is dáádwerkelijk iets veranderd binnen in mij.
Na veel beoefening in vele workshops, oefendagen en coaching bij Paraj én beoefening in het dagelijks leven zie, ervaar ik, hoe ik meer en meer de vruchten pluk van mijn volhardendheid mijzelf een andersoort leven te gunnen.

Er is meer stilte, minder droom, minder belangrijkheid op van alles, er is meer duidelijkheid.
Er is een zachtheid welke langer blijft. De verharding; het gevoel  op te moeten boksen-tegen, drukt veel minder op mij neer. Mijn omgeving verandert mee in positieve zin, voor een ieder.
Maar vooral voor Mij. Ik deed het voor mij; daar was ik mijzelf nog niet eens bewust van... wat dat precies betekende. Nu wel... ik ben aan het thuiskomen bij mijzelf. Ik ben aan het zorgen voor mijzelf. Ik kan mij weer richten op de buitenwereld; voel ruimte voor anderen, welke ik gemist heb al die jaren.  Ik ben mijzelf dankbaar dat ik het proces aan heb durven blijven gaan.
Ik deed het voor mijn kinderen wie ik een meer ontspannen leven gunde; een nieuwe start tussen hen en mij. Voor hen. En mij.
Lieve Paraj en Baulo
Een groot Dankjewel……….

Marieke

Ik voel me zo blij, liefdevol en gelukkig met hier en daar een bui met wat neerslag en dan is er weer de regenboog... ik voel me weer levend. Wat is het waardevol dat jij dit zo op deze manier hebt vormgegeven zodat wij, volwassen mensen, weer kunnen durven ervaren levend gewaar te zijn.
Ik ervaar liefde naar al wat is en durf steeds opnieuw te beleven wat in mij, Iris, aanwezig is. En in contact met de ander. Steeds weer die glimlach... zelfs al doet het een beetje pijn. Mijn dank is intens naar jou Paraj. Dank dat je een voorbeeld bent, dank dat ik mezelf mag herkennen in jou. Dat het waar is wat ik vergeten was, dat ik er ben en dat dit oké is. Sterker nog, het is een feest dat ik er ben!!
Dankjewel dat er dit weekend was dat ik het me weer heb kunnen herinneren. Het leven is een ware vreugde.
Vele lieve groeten, warme omhelzingen, stralende ogen en spelen spelen spelen...
Met name ook zeer voor  Baulo............

Iris Maart 2019

Nog niet eerder heb ik mij zo vrij gevoeld in een groep en dat voelde ruim en vreugdevol. Vooral tijdens het beoefenen heb ik mijn aandacht ervaren als een soort zeedier dat met het water meebeweegt in en uit zijn schelp. Ik heb ervaren dat ik als vanzelf kon vertragen, dat de controle weg viel, en ik kon zo mijn aandacht openhouden voor ‘wat er dan ook maar verschijnt’. Ik had Paraj er al veel over horen vertellen, en nu kon ik het dan eindelijk eens echt ervaren.

Ilse Maart 2019

Ik heb mij weer heel geliefd gevoeld toen ik aankwam. Ik voelde mij veilig en gezien tijdens de workshop en ben als herboren weg gegaan. Het plantje wat 4 jaar geleden is geplant is inmiddels gegroeid tot een tot een boompje, mede door de liefde die ik hier heb mogen ontvangen. Door de vrienden die ik in de loop der jaren hier gekregen heb. Door alle spiegels en ontmoetingen met vele mensen, tijdens de workshops en oefendagen.
En speciaal gedurende deze workshop voelde ik heel sterk hóe belangrijk het voor mij geweest is dat ik deze liefde en zelfbevestiging allemaal heb mogen ervaren. Maar ook hóe deze liefde positief uitvloeit als een olievlek op mijzelf en mijn (directe) omgeving……
Dankjewel lieve Paraj en Baulo, voor jullie onvoorwaardelijke openheid, liefde en het mij altijd welkom laten voelen en dat ik nooit een moment mijzelf als teveel heb gevoeld."

Marieke Januari 2019

Het rijke aan het Levend Gewaarzijn vind ik de gelijkwaardigheid van alle ervaringen, ook de ‘lastige’. Dat geeft dubbel waarde, en geen afwaardering van bijvoorbeeld ‘irritatie’ of ‘dissociatie’, waar ikzelf vaak mee te maken heb. Wat ik dit weekend heb geleerd is zacht te zijn naar deze dingen waarop ik normaalgesproken veel verzet heb. Ik heb gezien dat het verzet mij energie kost en dat mijn kracht zich zo tegen mijzelf keert. Zachtheid naar irritatie of dissociatie klinkt gek, maar het kan. Ik durf er nu op te vertrouwen dat ik ook irritatie kan toelaten en dissociatie ook. Alle ervaringen zijn tijdelijk en een variatie op ‘het leven’. Ik hou van variatie, dus ik ben zo blij met de herwaardering van mijn irritatie en dissociatie.

Ilse Januari 2019

Thuis na een weekend Levend Gewaarzijn in Haarle. 1 van mijn heftigste weekenden ooit, mega weerstand ervaren en daarnaast mega ziek (geworden)
Ondanks alle weerstand en ongemak vond ik het toch weer heel fijn en voel ik weer meer ruimte in mezelf. Mijn zoon zei tegen mij; “mama je lijkt altijd een beetje nieuw na een meditatie weekend

E Januari 2019

In het weekend heb ik mogen ervaren dat geraaktheid in het moment zo mooi is en dat er in het moment zelf zo veel beweging en leven zit. Ook het verschil mogen ervaren wat delen is vanuit het hoofd en vanuit de geraaktheid in het moment. Het weekend LG heeft mijn hart weer toegankelijker gemaakt. Ik voel oprechte dankbaarheid voor dit proces en voor de liefdevolle steun welke LG biedt.

Vera December 2018

Ik ben zacht en open thuisgekomen en het duurt door. Ik ben zo dankbaar dat ik het afgelopen weekend bij jullie ben geweest.

Miriam December 2018

Heel hartelijk dank voor het mooie weekend. Ik heb het ervaren als een erg liefdevolle en fijne plek vol mooie ontmoetingen. Ik merk dat het oefenen me helpt om ook in de alledaagse dingen bewust te zijn van mijn gedachten en deze op te merken.

Vera November 2018

Ik ben zeer dankbaar voor meemaken van afgelopen weekend. Het voelde (uiteindelijk :)) als thuiskomen bij mezelf. Heel fijn. Ik heb de begeleiding van jullie allemaal en de woorden van Paraj in het bijzonder als heel waardevol ervaren.
Bedankt! 

Dorien November 2018

Ik wil je graag nogmaals bedanken voor het mooie en intense weekend dat ik mocht meemaken. Ik ben de lastige en de krachtige kanten van mijzelf tegengekomen en vond het prachtig om mee te maken hoe degene met wie ik deelde werd geraakt door mijn verhalen en hoe ik door de verhalen en emoties van die ander werd geraakt.

Jos November 2018

Ik kom al een poosje bij Levend Gewaarzijn. Ik kan me geen leven meer zonder dit proces voorstellen.
In het verleden heb ik diverse workshops, cursussen gedaan; boeken gelezen, mezelf 'mindfull tips' aangeleerd. Maar dít was anders:
De allereerste keer dat ik bij Paraj en Baulo kwam, ook al begreep destijds nog niet alles van wat er in de workshop aangeboden werd, was ik diep geraakt door de Puurheid, welke ik niet in woorden kon omschrijven op dat moment. Nu nog altijd is er voor mij niéts eerlijker dan dit proces. Het gaat over mij. Over eerlijkheid. Over fijn samen kunnen leven met anderen. Door Levend Gewaarzijn heb ik mezelf teruggekregen in de loop van de laatste twee jaar.
Ik heb mijn leven terug gekregen. Ik heb eerlijk leren zijn over mijn ziekte en hoe mezelf daarin niet meer te verstoppen. Ik heb geleerd op een andere manier met mijn lichaam om te gaan en daardoor een nieuwe, bijzondere kwaliteit van leven terug gekregen. Ik ben enorm dankbaar voor dit proces en wens het iedereen toe dit te mogen ervaren.

Marieke September 2018

Wat ben ik dankbaar voor wat ik heb meegekregen de afgelopen weken... Wat ben ik dankbaar voor mezelf...Wat ben ik dankbaar voor de kracht en de duidelijkheid die ik heb... Ik heb geleerd los te laten, hou het even vast en laat weer los... En wat ben ik ook dankbaar voor ons...voor mijn relatie.. en voel heel veel liefde... en dat is zo fijn, dat te voelen, te ervaren, te zijn... Dat is mijn wens, gewoon 'te zijn' in alles... Bedankt voor mijn (weder)geboorte...zo voelde mijn verjaardag....

Dennis September 2018

En ineens geef ik zelf licht,
hoor ik mensen delen dat ik straal als de zon,
Ik voel heel veel liefde, diepe dankbaarheid,
voor al het huilen en het lachen,
Het doorleven en loslaten van oude pijn en nieuwe pijn,
Zoveel liefde
Ik ben liefde en word bewogen door liefde.
Paraj en Baulo hebben mij dat geleerd. Ben mezelf ook dankbaar en de mensen om me heen,dat we zo dapper waren en zo dapper zijn.

Martine Juli 2018

Afgelopen weekend ben ik met de 3-daagse interactieve meditatie workshop mee geweest. Hierbij wil ik mijn grote dankbaarheid uitspreken voor het ontmoeten van Levend Gewaarzijn en zo veel mooie mensen.
Paraj had ik "per ongeluk:" al twee keer eerder ontmoet en hij heeft mij toen in twee korte gesprekken diep in mijn hart geraakt. Groot verdriet kon in het eerste gesprek naar de oppervlakte komen en in het tweede grote blijdschap over de mogelijkheid om weer zo vrij en onbevangen als een kind te worden. Met de interactieve meditatie had ik al kort kennis gemaakt via een vriend en ik heb die methode toen al als zeer krachtig en inzichtgevend ervaren. Toch heeft het nog anderhalf jaar geduurd voordat het voor mij volledig goed voelde om met een weekend mee te gaan. Maar nu was precies het juiste moment.
Er is zoveel moois gebeurd in dit weekend dat ik eigenlijk niet weet waar te beginnen, maar ik ga het kort houden. Ik denk dat ik wel tien diepe inzichten heb gekregen in het mijzelf spiegelen in de ander. Diep verdriet over niet goed genoeg zijn kon een uitweg vinden, waardoor ik mijzelf lief kan hebben en stoppen met mijzelf te blokkeren om te leven.
Ik begon te zien dat ik zelf mijn eigen sores creëerde en dat ik er dus ook simpelweg vrij van kan zijn. Wat een bevrijding. Dat komt ook mede doordat Paraj precies de juiste vragen stelt en precies de juiste dingen zegt. Soms vind ik het uiterst vervelend wat hij zegt, maar daarna volgen de diepste doorbraken.
Wat ik uit wil schreeuwen en met iedereen delen is: Ik voel me bevrijd!!!!
Voor het eerst in tijden kan ik met grote oprechtheid zeggen dat ik gelukkig ben. Wat een gift. Mijn dank is groot. Mijn dank is groot. Tranen van ontroering. Dank U.

Cees Juli 2018

Voel zoveel fijnheid van het weekend. 
En ontroering. 
Merk mijn dankbaarheid dat de hele groep dit weekend mocht ervaren. De sfeer...onvoorstelbaar. Dat er zoveel gevoeld mocht worden.. 
Op het einde van het weekend, het samen eten, ervaarde ik weer zo genietend. Een vrolijkheid dan ineens. En ik voelde de laatste keren als ik weer thuis was, een geraaktheid over het afscheid nemen. 

Vanya Juli 2018

Ik ervaar nu dat ik ook alleen in mezelf met mezelf veel vreugde voel en ruimte, ook in pijn. Het is heerlijk om met anderen te zijn en/maar in/met mezelf is het ook goed toeven nu:) Heel erg bedankt Paraj en Baulo en jullie allemaal dat we samen LG maken tot wat het is……... Dankbaar!

Karel Juli 2018

Ik heb er geen woorden voor maar het gebeurde tijdens de ruimte lezing.. Een ervaring dat alles één is in de ruimte, dat er geen ik meer is, geen onderscheid meer, maar mijn essentie die oplost in het geheel, of samenvalt met alle andere verschijningsvormen of zoiets. Het geluid van een overvliegend vliegtuig was in mij en ik was in het geluid….
Tijdens het hele weekend heb ik dienstbaarheid mogen zien, de onnoemelijke ruimte waardoor alles stroomt naar ons. Warmte neemt beslag van mij...een steek links in mijn buik, daar waar nooit zoiets gevoeld wordt... een 2e zin, 3e zin..... Ademhaling.... licht dat naar binnen valt door mijn gordijnen...

Marinke Juli 2018

Ik ben verwonderd over de verandering die heeft plaatsgevonden met één workshop. Mijn hart voelt meer open, er zit een levendigheid in waardoor emoties makkelijker lijken door te stromen. Ik loop tegen dezelfde dingen aan maar ik kan er makkelijker bij blijven. Door die aandacht merk ik dat de zwaarte of de momenten dat ik “uit contact” ben met mezelf minder lang duren. Ik doorzie vaker de negatieve verhalen die ik mezelf vertel en ervaar dat deze helemaal niet de realiteit zijn. Dat is zo’n verademing! Het is echt waar dat ik mijn eigen ervaring creëer door de manier waarop ik waarneem. Het is heel gaaf om daar meer vrijheid en ruimte in te ervaren. Paraj en Baulo, ontzettend bedankt voor de ruimte, de humor en de stevige, warme begeleiding. Ik kijk uit naar de volgende workshop!

Rick April 2018

Ik sta elke keer weer versteld wat er tijdens de weekenden bij mij (maar ook bij anderen) naar boven komt.
Afgelopen weekend voelde ik me als Alice in Wonderland. In aanraking met de mooie, avontuurlijke, grappige en lieve kanten van het leven, van de mensen om me heen en van mezelf. Maar die ook de donkere grot werd ingetrokken.
Verrast
Op een zachte manier
Als vanzelf
En er als herboren uitkomen

Rationeel begrijp ik er niets van wat er in mij gebeurt, maar het voelt zo fijn. Het is zo'n mooie reis.
Alles aanwezig in het hier en nu
Rust
Lichtheid
Chaos
Zwaarte
Humor
Verdriet
Uitreiking van anderen
Verbondenheid met anderen
Liefde

Het weekend was weer zo zacht, intens, open en liefdevol. Ik voel me nu stevig en krachtig,  en zacht tegelijk. Ik ga steeds meer met vertrouwen en met zachtheid door het leven.
Een diepe buiging en grote dankbaarheid voor de liefdevolle en integere begeleiding van Paraj en Baulo.
De wijsheid van Paraj.
De zachtheid en lichtheid van Baulo.
Ik voel alleen maar liefde en vertrouwen.

Nicolien April 2018

Heb dit weekend ervaren hoe het is om vanuit mijn gevoel te ervaren in plaats van alles vanuit mijn hoofd te beredeneren.  Meer ruimte, meer relativeren, minder serieus, meer aanwezig bij mezelf, meer aanwezig in het contact met  anderen, veel meer in het nu, opvallend weinig in het verleden en in de toekomst. Terwijl ik van te voren had bedacht (...) dat ik  dáár vooral mee bezig zou zijn.  Minder angst, meer kwetsbaarheid, wat voor mij zachter voelt. Meer ongemak, minder weglopen daarvan. Het was  intens, het was fascinerend, het was absoluut veilig om te mogen zijn in wat voor fase van welk proces dan ook.  Paraj, Baulo, Danielle, Manuel, alle deelnemers, dank voor deze openbaring.
 
Annette April 2018

Ik werd vanochtend wakker met een glimlach op mijn gezicht. 
Een dankbaar gevoel bekruipt me als ik in mijn denkende geest gedachtes toe laat van afgelopen weekend.

Roben April 2018

Het weekend was weer bijzonder. Bijzonder omdat ik voor het eerst geen weerstand voelde. Op de eerste dag voelde ik mij geheel opgenomen in het geheel. 
Het delen valt mij steeds gemakkelijker. Ik merk en voel dat ik minder afhankelijk ben van de persoon tegenover mij. Durf meer vrijuit en eerlijk te delen wat ontspanning geeft en ik meer deel vanuit mijn essentie. In de deling is mijn mind op de achtergrond. 
Ik voelde en voel mij nog steeds licht en vrolijk. Voelt alsof dingen mij minder raken. Ik voel minder de vraag in mij "doe ik het wel goed", 'Wat zal de ander wel niet denken over mij". Dat geeft mij warmte en openheid. 
Een confrontatie met mijn verleden heb ik doorstaan. Ik wilde niet (weer) weglopen maar echt voelen hoe dit mij raakt. Het was pijnlijk en toch heel mooi. Mooi omdat ik voelde hoe de pijn wegebde bij het uitspreken hoe de confrontatie mij raakte. 
Lieve mensen, bedankt voor het spiegelen, bedankt voor het delen en er te ZIJN. 

Diny April 2018

Ik heb het weekend als een warm bad ervaren! Zoveel liefde heb ik mogen voelen! Heel veel dankbaarheid en vond het zo goed en mooi dat er zulke goede en liefdevolle begeleiding was, echt voor iedereen! Ik voelde me echt gezien en dat was echt ontzettend fijn! Dit maakte het ook zo mooi en vertrouwd…… Vind het zeker een aanrader en kom zelf heel graag weer eens terug…. Nogmaals bedankt voor jullie goede zorgen

Sanne Maart 2018

...Alles viel samen tijdens de workshop. Intensief maar zeer verrijkend!
Van hoofd naar voelen. De denkende geest/mind tot rust brengen via gerichte effectieve
oefeningen om zo de essentie van wat je werkelijk bent via voelen, meer te kunnen ervaren.
Terug naar jezelf en alles onder zeer ervaren liefdevolle leiding.
Een warm welkom in alle opzichten.

Roland Maart 2018

Vanuit eerlijkheid, stilte, oprecht delen met anderen. Met liefdevolle ondersteuning, kun je hier leren werkelijk te voelen en je gedachtewereld met zachtheid te aanschouwen.
Paraj en Baulo heb ik als het pure voorbeeld gezien van wat zij vanuit liefde willen delen met de wereld. Ook de kennis, diepere wijsheid en lichtheid die gedeeld worden, nodigen mij uit om op een andere manier met mezelf om te gaan. Bijzonder programma!

Yvonne Maart 2018

Ik voel me van binnenuit gevoed.., mn hart is warm, en ik voel me héél dankbaar voor het weekend.

Vanya Maart 2018

Vanochtend kwam er een diep verdriet
Om het lijden van al deze jaren
Intens diep lijden wat ik nooit besefte dat ik mijn pijnen op die manier beleefd, gevoeld heb
Nu is het avond
Voor mij het einde van de dag
Ik ben erg vermoeid
Jaren
Maar ik kan ook Ontspanning beleven daarnaast
En wat is dat fijn om te mogen, kunnen ontspannen
Ik kende ‘t niet meer
Maar het voelt heerlijk
In het lijf
Náást de pijn welke ik ook dag en nacht bij me draag
Verlossing...
Dankjewel mij te hebben doen leren, inzien, ervaren: mij het vertrouwen hebben terug gegeven in het Leven, lieve Paraj en Baulo...
Dat het leven zó anders kan zijn en IS dan dat ik dacht, leefde, inmiddels ook gelóófde...
En dat dít gevoel bestaat

Marieke Januari 2018

Levend Gewaarzijn betekent voor mij “Gelukkig zijn” en heeft mij enorm veel meer bij mezelf gebracht.
Ik ben al tijden heel gelukkig en steeds opnieuw verbaast het me dat, het gelukkig zijn, nog intenser kan worden dan het al was. Dit gelukkig zijn dank ik mede aan Ann die ik 8 jaar geleden ontmoete. Zij vertelde mij wat LG met haar deed en ik werd nieuwsgierig.

Ik vroeg me voor Levend Gewaarzijn regelmatig af:
“Wie ben ik?”....ben ik alles wat ik heb meegemaakt in mijn leven? De leuke dingen passen daar wel in, maar aan de pijnlijke dingen dacht ik liever niet.

Zo heb ik, net zoals iedereen, in mijn leven persoonlijke situaties meegemaakt die pijn deden. De meesten waren vrij onbelangrijk, maar van één droeg ik de pijn nog met me mee. Deze pijn was zelfs zo’n belangrijk deel van mij geworden dat ik hier gedrag en leven op had aangepast. Ik was gaan leven om deze pijn te mijden. Mijn pijn….Ik werd als klein jongetje geconfronteerd met het feit dat mijn hersens anders werkten dan gemiddeld….. ik had dyslexie…..ik begreep niet veel van communicatie en mijn omgeving begreep hierdoor ook mij niet.  Op school werd ik er mee gepest en in mijn rapport  waren de cijfers laag. Ik begon er in te geloven dat ik “dom” was en communicatie werd voor mij “pijn”.

Hoe ik voor Levend Gewaarzijn in het leven stond:
Ik ervaarde het leven met grote regelmaat als verwarrend en ingewikkeld en trok me dan ook graag terug als alle indrukken me teveel werden. Ik leefde afgezonderd als teruggetrokken kunstenaar in het bos en had de voorkeur om zo min mogelijk contact met mensen te hebben. Dit om triggers uit te sluiten. Zelfs een relatie met iemand hebben vond ik moeilijk.

Hoe ik nu in het leven sta:
Ik woon nu in de stad in plaats van afgezonderd. Hier woon ik samen en geniet van mijn zoon en mijn vrouw, met wie ik een fantastische relatie heb en durfde zelfs 4 jaar terug de megastap te zetten om te gaan werken tussen de mensen waar ik nu met veel plezier werk. Ik hou nu ook van mijn dyslexie en kan nu zelfs regelmatig met een grote glimlach kijken naar alle “domme dingen”. Ik ervaar namelijk dat deze domme dingen mij de individu maken waarin ik anders mag zijn en mezelf mag ontmoeten in plaats van dit aspect te verstoppen vanuit schaamte.

Bob Februari 2018

Ik voel een enorme dankbaarheid terwijl ik dit schrijf. Dankbaar dat ik mij dit weekend zo kwetsbaar heb mogen voelen in alle veiligheid die ik heb ervaren. Dankbaar dat ik contact heb kunnen maken met een enorm diep verdriet welke los was van alle verhalen en gedachten. Zo enorm dankbaar dat ik tijdens deze momenten van diep en rauw verdriet jullie liefde heb mogen voelen, als een kind die beschermd wordt door zijn ouders.
Ik voel  mij voor het eerst meer verbonden met mijzelf. Dit weekend was voor mij enorm helend vol met gevoelens van verdriet, liefde, onzekerheid en kwetsbaarheid.
Diep vanuit mijn hart mijn dank, ook voor iedereen die mij dit weekend in de gelegenheid heeft gesteld om dit op deze manier te ervaren.

May Januari 2018

Het voelt zo onbeschrijfelijk kostbaar. Er is bij mij echt heel veel gebeurd, zo voelt het. Ik ervaar een nieuw gevoel van tevredenheid, en zo dankbaar voor de betrokkenheid van jou en Baulo. Indrukwekkend ook je afsluitende woorden in de grote kring: “daar heb ik alles voor over”. En dat ik zo dichtbij Baulo heb mogen zijn. Mn lichaam is verzacht.  Vrede mogen voelen terwijl ik lag. Buiten voelde ik me verbonden met binnen.  

Vanya Januari 2018

Ik ervaar de dagen na de workshop als fijn en ook blij, ik voel meer, ben meer aanwezig bij mijzelf. Het voelt niet als werken, het gebeurt gewoon. Als ik afwezig ben en ik word er bewust dan ga ik recht voor mij uit kijken en ga naar het waarnemen van mijzelf en om mij heen, ik ervaar dat als prettig. Nu gaat het zelfs bij vreemde mensen en op kantoor en bij mensen waar ik (vroeger) tegen opkeek. Er is meer zelfvertrouwen in mij, maar er is meer maar dat kan ik niet omschrijven.
Er is een compleet gevoel wat blijer is, levendiger en bewuster is. Ik begrijp er niets van…

Marcel Januari 2018

Wat ben ik dankbaar en blij dat ik afgelopen weekend met jullie heb doorgebracht. Het is ongelooflijk dat ik me vorige week zo verloren, wanhopig en gefrustreerd voelde en me nu zo opgelucht. Ik heb weer ruimte om adem te halen en die negatieve gedachtes los te laten.

Het was niet makkelijk of leuk maar ik heb er zoveel aan gehad dat ik echt trots en blij ben dat ik mezelf dit cadeau heb mogen geven en ontvangen.

Het is een voorrecht jullie hebben te mogen ontmoeten, 1000 maal dank!

Paula jan 2018

Ik ben veranderd.
En er lijkt iets definitiefs veranderd te zijn binnen in mij.
Ik voel me 'lief'.
Ik voel me als 'vroeger'.
Ik heb, ervaar contact weer met mijn kinderen.
Mijn oudste zoon is ook 'lief', zacht, bereikbaar, ontspannen, open.
Hij zag dat ik hém zag afgelopen maandag en ik wist niet dat het gevoel van Geluk in zo'n klein momentje kon zitten.
Hij zoekt me nu op, heel even, raakt me aan en trekt dan weer terug. Hij kijkt, zoekt mijn ogen en ik zie hem.
Hij kan zijn eigen pad opgaan.
Ik durf hem langzaam los te laten.
Zoals (ik) mijn jongste al kon loslaten.
Ik hou heel veel van mijn jongens en sinds een aantal dagen voel ik me trots op hen; dat kende ik niet, nóg niet...
Er zijn tranen nu.
Tranen van geluk.
Tranen van dankbaarheid.
Een hele diepe buiging voor Paraj.
Voor Paraj en Baulo.
Voor Levend Gewaarzijn.
Dat het bestaat.
Wie had dat ooit durven denken:
Dit had ík nooit durven dromen toen ik in januari 2014 voor het eerst aan een workshop van Levend Gewaarzijn begon...

Marieke December 2017

Mijn eerste weekend LG beleefd. Ik ging het weekend in met veel spanning en weerstand. Tijdens het weekend kwam ik alle ongemakken tegen die ik in het dagelijks leven ervaar. Door de veilige omgeving die LG biedt, durfde ik deze ongemakken onder ogen te komen en kwam ik bij een diepere laag van mijzelf waardoor ik zelfinzicht kon ervaren.
Die diepere laag zie ik als het kind in mij die het recht heeft gekregen om te bestaan. Ik heb ervaren dat kwetsbaarheid kracht is en dat verdriet en blijdschap heel dichtbij elkaar liggen. Ik heb geleerd dat de spanning in mijn lichaam weerstand is om dichterbij mijn gevoel te komen maar als ik daar aan toe geef er ruimte ontstaat. Ik weet nu hoe naar mijn lichaam te luisteren en mijn behoeftes te leren kennen.
Door in het weekend in verbinding te staan met mezelf kon ik in verbinding staan met anderen. Dit gevoel opende een nieuwe belevingswereld voor mij. Ik ben ontzettend dankbaar voor alles wat LG mij in mijn eerste (maar zeker niet laatste) weekend heeft gebracht. Maar dit alles had ik nooit bereikt zonder de veiligheid die Paraj en Baulo mij konden geven in het weekend. Bedankt dat ik op deze manier mijzelf mocht ontmoeten! 

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif
Vera December 2017

In dit weekend heb ik weer de intensiteit en de zachte kracht van transformatie  van het proces van Levend Gewaarzijn mogen ervaren. In deze setting ervaar ik steeds meer de ont-masker-ing van de fascinatie met mijn denkende geest en ontstaat er helderheid over wie en wat ik in diepste wezen ben.  De beelden staan nog op mijn netvlies,  de sfeer van liefdevolle aandacht van de begeleiding en van de deelnemers her-belevend .   Gekomen op de vrijdag als een vierkantje en weggegaan als een rondje met een opening  naar verbinding met mezelf, met mijn ware wezen, met de kern…….  Een ontmoeting met onbegrepen stukken in mij. 
Bedankt

Dhyankar December 2017

Ik heb al een aantal keer een Levend Gewaarzijn workshop bezocht en waar ik voorheen vaak overspoeld werd door mijn emoties en mijn hoofd zich vastbeet in verhalen en drama kon ik dit weekend makkelijker bij mijzelf blijven. Los van wat een ander zei of wat een ander deed, heel dicht en warm bij mijzelf zijn en toch nog steeds betrokken en aanwezig bij de ander. Ik heb last van chronische pijn en bereikte door zachtheid veel momenten zonder lichaamspijn. Daar klikte er iets voor mij; ik heb gezien en gevoeld wat meditatie mij kan brengen, mijn geest maar ook mijn lichaam; alsof ze steeds iets dichter bij elkaar komen. Heel erg fijn om die groei te merken. Ben zo dankbaar voor de mogelijkheid met jullie verder te groeien, dank je wel

Elly December 2017

Ja, ik blijf terugkomen naar deze prachtige weekenden! Gemotiveerd om steeds meer te zakken in vertrouwen. Vertrouwen, dat ieder moment de bedoeling is, precies zoals het gaat. De grijper in mij die wil sturen wordt steeds zachter, krijgt minder grip, er is ruimte. De integratie hiervan is zo voelbaar in mijn dagelijks leven, een gronding, van waar ik steeds meer als vanzelf de uitnodiging voel om te blijven waar ik ben, wat ik dan ook meemaak, het is oké. En het is in deze eenvoud, waar ik de schoonheid van leven en overvloed aan liefde ontdek. Diep, diep, diep geraakt door dit proces!

Eva November 2017

Graag stuur ik je nog even een berichtje na het weekend om te bedanken.
Wat een ongelofelijk rijk proces is het voor me!  
Ik heb mogen ervaren hoe hormonen me volledig van het padje af kunnen laten slingeren! Dat ik het niet zo serieus hoef te nemen. Het verschijnt en het vergaat. Vandaag voelt alles lichter en liefdevoller. Ik werd zingend wakker en kon huilen om mijn eigen zachte neuriën toen ik thuis kwam vanmiddag. Het wordt weer herkend. Net wat jij zei..
Het delen en zichtbaar maken van mezelf voelt kwetsbaar én krachtig. Het is zo heerlijk om vanuit het hart te leven me steeds meer af te stemmen op mijn hart. Mijn dankbaarheid is groot dat jij me herinnert en herinnert en herinnert en dat ik mijzelf daardoor herinner en herinner en het als vanzelf ga leven...

Marinke November 2017

Ja, wat een weekend! Er heeft zoveel gezien mogen worden.. De ruimte die jullie het weekend neerzetten, met de veilige, liefdevolle beoefening, heeft me de veiligheid gegeven weer een stukje te openen. Dankbaar daarvoor, zo kostbaar. Echt dingen mogen zien/ervaren die….. me  dichtbij mezelf brengen.

Vanya November 2017 ​

Ik wil jullie nogmaals bedanken voor jullie warmte die ik heb mogen ontvangen afgelopen weekend. Echt 'Wow'...hier heb ik geen ander woord voor... Ik ben echt heel blij dat ik dit alles heb mogen leren kennen... Wat een liefde heb ik weer mogen ervaren op dit tweede weekend. En hoe supermooi het is dat ik weer zie hoe heerlijk en fijn het is, dat ik alles in zachtheid kan delen, ontvangen, maar nu ook daadwerkelijk kan geven. Wat ik vooral bijzonder vind, is dat ik geef zonder dat ik mezelf nu weggeef. Deze zachtheid zorgt nu voor (nog meer) innig contact met mijn kinderen, in mijn relatie, naar mijn familie en naar vrienden. Ja, heel blij dat ik dit maar vooral jullie heb mogen leren kennen...

Dennis oktober 2017

Vanochtend stond ik op en ik voelde, opnieuw, zo veel liefde. 
Ik heb dat nooit eerder gehad na een retraiteweekend. 
We hebben met elkaar, iedereen die er was, iets prachtigs meegemaakt

Gitta oktober 2017

Het liefdevolle voorbeeld. Elke keer weer. Altijd.
De eindeloze, volwaardige aandacht in en voor alles... 
Ik ben het steeds meer gaan zién nu ik langer mee loop bij Levend Gewaarzijn dat mijn wens is dat ik dit ook aan mijn kinderen kan schenken. De rest mijn leven op déze, maar ook mijn eigen(wijze( manier). Want ik heb geleerd dat dat ook er mag zijn... Dat ik er ook mag zijn, met alles wat er is en in mij leeft. En dat ik het niet perfect hoef te doen als moeder.

Marieke oktober 2017
https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Ik zit nog een beetje in mijn liefdevolle bubbel na dit heerlijke weekend. Wat was ik de eerste dagen dwars, in de war, tegen alles wat ik voelde. Wat was ik het zat als Paraj weer naast mij kwam zitten............ Hoe anders is het nu na deze prachtige dagen gevuld met lessen, inzichten en heel veel gevoelens. Maar vooral dagen van samen. Wat heb ik veel geleerd van de lezingen, de delingen en het contact met alle mensen om me heen. Ik ben zo blij dat ik meegegaan ben met mijn vriendin. Ik heb het gevoel alsof ik een reis gemaakt heb binnenin mezelf. Ik kan echt oprecht zeggen dat ik liefdevoller naar mezelf kan kijken en meer leef in het nu. Ik probeer het te delen met de mensen om me heen en vooral met mijn kinderen. Ik weet zeker dat ik dit cadeau mezelf nog een keer ga geven. Lieve Paraj en Baulo, dank dank dank! Voor jullie geduld en niet opgeven, de heerlijke massage en de liefdevolle zorg! Ik kan zeggen dat ik me door jullie nu een mooi mens voel.

Marjo Juli 2017 

Een muur,
bakstenen muur
oneindig
onbereikbare zelf
hard in volharding
oneindig
onbereikbare zelf

's Avonds, na drie dagen
deling, eindelijk alleen
komt poes,
kruipt in mijn hand
haar zachte poezenkop
kruipt in de holte van mijn hand

Het ontdooien neemt
een aanvang
de muur smelt
de nacht doet de rest
's morgens na de koffie
spoelt een regen van tranen
de restjes gruis, tot
een vrije ademtocht

zachtheid resoneert als
een mantra door mijn wezen,
zachtheid.

Lidy Juli 2017

Ik wil nog even bedanken via deze snelle weg voor het fijne gezellige en vooral leerzame weekend. Ik ben zo nieuwsgierig hoe deze week mij tegemoet gaat komen, ik moet zeggen dat ik in een soort van wolk zit momenteel, toen we de straat kwamen binnenrijden en ik thuis werd afgezet, was het net alsof alles om mij heen anders was, alsof de wereld vriendelijker was … voelt zooo vreemd. Ik durf heel eerlijk te zeggen en meen het ook heel oprecht vanuit mijn hart dat ik nog nooit in mijn leven zoveel liefde heb gevoeld als deze 3 dagen …. en nog wel van voor mij totaal vreemde mensen. Thanks …

Marcel Juni 2017 

Vrienden vroegen me na het interactief meditatie weekend hoe het was en ik antwoordde “Het was alles”. Ik ervaar deze weekenden als compleet, met zowel lichte- en donkere stukjes die er allemaal bij horen. Ik leer steeds meer bij mezelf te blijven, mijn grenzen op een vriendelijke manier aan te geven en mijn houding niet te laten beïnvloeden door mensen buiten mij. Het voelt fijn om zo dicht bij mezelf te blijven en merk dat mijn luchtigheid en vrolijkheid echt bij mij horen, net zoals melancholie en fantasie.
Ik heb dit keer voor het eerst mogen ervaren hoe de beoefening ook een positief effect kan hebben op mijn lichaam. Ik heb pijn door fibromyalgie maar ik kwam tijdens de delingen steeds meer in de ontspanning en steeds dichter bij mijzelf, waardoor mijn lichaam de spanning wist los te laten.
Wat een wonderlijke ervaring. Ik voelde me ook hierin echt gezien en ondersteund door jullie, heel erg bedankt

Elly juni 2017

Dank je voor het fijne weekend. Ik heb een geweldig fijn en mooi weekend gehad, ik heb mijzelf mogen zijn van mijzelf, ik heb mij mogen delen zonder bemoeienis. De dingen die in mij opkwamen hoefden niet eerst nog door mij mind te worden beoordeeld of ik het wel mag en/of durfde te delen. Ik voelde hierbij ook meer echtheid in mijzelf en ik voelde de verbinding met de persoon tegenover mij. Ik merkte vandaag op mijn werk dat ik mijn collega echt in de ogen keek en ervaarde dat alle ideeën die ik even ervoor nog had wegvielen, het voelde heel vrij en eerlijk.
Toen ik veel irritatie en boosheid heb gevoeld naar een andere collega heb ik hem later gebeld en ben ik voor mijzelf gaan staan en heb volledig vanuit mijzelf gedeeld, zonder verwijten naar de ander te maken. Ik voelde na het gesprek dat de boosheid weg was.
Ik voel na dit weekend (en in dit moment) het zelfvertrouwen in mij om mijzelf te mogen leven.

Marcel Juni 2017

Vol van het weekend LG in Wezemaal kom ik maandagochtend op mijn werk. De collega's rennen aan me voorbij door de (middelbare) school en er is geen tijd om elkaar te ontmoeten. Al die tijd deed ik daar aan mee. Tot NU.
LG heb ik het afgelopen weekend voor het eerst doorleefd in Wezemaal. In een veilige setting in een heel mooie groep heb ik, met liefdevolle ondersteuning, mogen oefenen in Levend Gewaarzijn en heb ik mijzelf, ontmoet door anderen.  
In de stilte wandeling in Wezemaal, na het beoefenen en de lezingen van Paraj in het samenzijn met de anderen, de anderen die mij werkelijk hebben gezien, voelde ik ineens dat ik mijzelf heel graag wilde ontmoeten. En dat het goed genoeg is om mijzelf te mogen zijn. Steeds harder ging ik lopen, als een kind zo blij, en kwam in de eerste groep weer terug na de wandeling. Ik wilde beoefenen. En delen. En ja, ook huggen met deze lieve onbekende mensen. Voor het eerst werkelijk in verbinding met mijzelf. Ik heb mijzelf namelijk lang afgewezen. 

Tot NU. En dat raakt me. In dankbaarheid. Levend Gewaarzijn heb ik doorleefd tot daar waar ik NU ben. Wat fijn om te voelen dat mijn liefste vriend, zijn kinderen en familie, mijn familie, vrienden en alle anderen steeds in mij geloofden en dat degene die mij afgewezen heeft mij nu volledig omarmt.  

Sanne, juni 2017

Ik had al redelijk wat gedaan aan persoonlijke ontwikkeling en toen kwam ik via een dierbare vriendin bij Levend Gewaarzijn. Het was net of alles wat ik gelezen had, nu pas tot leven(d gewaarzijn) kwam. Nu kon ik pas voelen waar die mindfullness boeken het eigenlijk over hebben, nu beleefde ik…mezelf….en wat er allemaal in mij ontstaat in interactie met de ander. Ik smulde, ik schrok, ik beleefde en….kwam tot…leven. Ik kan dit met niets anders vergelijken. Het proces is briljant in eenvoud en o zo …werkzaam. De begeleiding is uitzonderlijk en steeds present waar nodig. Samen met alle aanwezigen zijn wij samen in een zeer veilige omgeving om jezelf te ervaren in de ontmoeting met de ander. Ik heb iets ervaren van wat ik denk dat dit “universele liefde” is. Ik raad het iedereen aan die dichter bij zichzelf en de ander wil en durft te komen. Het vergt weliswaar wat moed en wellicht in het begin wat doorzettingsvermogen omdat het misschien eenvoudig lijkt, maar daarmee is het nog niet gemakkelijk.
Liefdevolle dank

Erica juni 2017
 
Het is voor mij fijn om in een lg weekend EN iedere dag steeds opnieuw herinnert te worden dat kwetsbaarheid juist een kracht is ipv een zwakte. En dat de bevrijding zit in tevoorschijn komen, mijzelf bloot geven. Mijzelf zijn is dus bevrijdend. Ik hoef het dus niet langer buiten mijzelf te zoeken.
Zin  om in zachtheid verder te lopen op het pad van de kwetsbare kracht.
Dank iedereen!!

Jacqueline Juni 2017

Staande aan de oever van de kolkende rivier van bemoeienis en invulling, aan de oceaan van zelfcompassie, verbondenheid, liefde en zachtheid ervaar ik de workshop als een eye opener. Met de handvatten die ik daar heb gekregen ervaar ik de workshop als een workshop van en voor het leven.
Het proces van oefenen met menselijke spiegels met een warme begeleiding op basis van gelijkwaardigheid in een veilige setting maakt deze stap bovenal laagdrempelig. Het is fijn om mijzelf te ontmoeten. Bedankt!

Dhyankar Juni 2017

Vijf jaar geleden was mijn deling na mijn eerste Levend Gewaarzijn weekend: de herontdekking van mijzelf is begonnen and i like it. Nu 5 jaar later heb ik veel meer woorden gekregen om mijzelf te kunnen delen.
Ik heb mijzelf inderdaad opnieuw ontmoet. Ik kan nu zeggen dat ik in de afgelopen jaren zoveel ideeën over mijzelf heb kunnen loslaten, dat ik dichter bij mijn ware zelf ben gekomen. De jaren voor LG was ik op zoek naar mijzelf, de perfecte versie van mijzelf en ik mocht vooral niet lastig zijn voor anderen. Met het idee de perfecte Danielle voor de ander te zijn zou ik het gevoel van verbondenheid kunnen ervaren. Als de ander mij lief vond, kon ik mijzelf ook lief vinden.
Nu ben ik perfect, omdat ik mijzelf niet meer veroordeel, steeds minder me bemoei met ideeën over wie ik zou moeten zijn en wie de ander moet zijn. Ik mag alles zijn (lief, zacht, vrolijk, geïrriteerd, lastig, humeurig, lui, lomp etc) en beleef mijzelf in elk moment en in elke staat. En bovenal mogen anderen ook zijn wie zij zijn en ervaar ik verbondenheid met hen. Ik ben zo blij dat ik niet meer opgesloten zit in mijzelf en geniet van alle ontmoetingen.
Ik ben na elk weekend weer ontroerd wat het proces van Levend Gewaarzijn ook bij nieuwe deelnemers losmaakt. De veilige omgeving, waar iedereen mag zijn wie die is, zonder oordeel en aandacht en liefde voor iedereen. Wat er wordt geboden ervaar ik als uniek, down to earth en een prachtig proces om je echte zelf te ontmoeten en de rest van je leven mee te leven.
Bedankt Paraj en Baulo!

Danielle Terugblik tot NU

Alhoewel ik zaterdag écht naar huis wilde gaan denk ik daar nu heel anders over. Na de workshop gister heb ik een heel fijn gevoel overgehouden, het lijkt alsof ik heel prettige energie heb die door mijn lichaam stroomt en ook een soort van zweef door de dag heen. Het gevoel wat ik ervaar na een vakantie, heel relaxed, rozig en me niet ergens druk om maken.

Wietske April 2017

Ik ben met een warm vervuld hart naar huis gegaan zondag. Ik heb mogen ervaren dat ook ongemak kan vervullen als deze in zachtheid en liefde ontvangen wordt.  Wonderlijk en rijk!  Zin in meer van dit  

Eva April 2017

Het weekend was voor mij SUPER! Ik heb het ervaren als ‘tijdloos’. Er was verdriet, lachen, enorm veel geraaktheid in van alles maar alles vloeide in elkaar over en het weekend was in een oogwenk voorbij, alsof de laatste beoefening de eerste had kunnen zijn.
Heel erg liefdevol en vol ruimte voor mijn verdriet. Prachtig!

Anita April 2017

Dank voor het fijne weekend!! Ik voel me rustig, gegrond, open, dicht bij mezelf, ik voel liefde voor mij en voor Paraj, Baulo en alle anderen die aanwezig waren. Fijn om nu van de stilte in mijn huis en in mijzelf te genieten. Ik voel dat ik dieper de verbinding met mezelf aan ben gegaan en daarmee met anderen, prachtige delingen in de oefenruimte en daarom heen. Ik ervaar dat alles zich vanzelf ontvouwt en dat ik daarom mijzelf lekker met rust mag laten. Herinneringen aan de wandeling, de ruimte die ik heb ervaren, de natuur. Al die geuren, het jonge zachte groen, de blauwe lucht, de koelte van de lucht en warmte van de zon, mijn ritme en die van de dingen om me heen.

Marinke April 2017

Na bijna een week weer thuis te zijn, overdenk ik mijn "waarde" van dit weekend. Het weekend delen met vreemden.
De eenvoud ervan doet me duizelen, mijzelf delen met vreemden, dit op zich is al fantastisch genoeg; Je deelt jezelf met een vreemde.
Niemand heeft er wat aan, geen enkele economische waarde, Ik deel mijzelf met een ander. En zie mijzelf.. Ik zag mijn eigen ogen.
Mijn ogen waren mooi, lief, zacht en nog nooit door mijzelf gezien.. zaterdagochtend zei ik hoi tegen mijzelf bij het tandenpoetsen, hoi!

Barbara April 2017


Ik wil jullie bedanken voor het mooie weekend en de vele mooie weekenden die ik met jullie al heb ervaren. Levend Gewaarzijn brengt mij meer bewustzijn, natuurlijkheid, helderheid, rust en tevredenheid. De liefdevolle begeleiding tijdens de workshops en daarbuiten… de lezingen en met name de beoefening zorgen ervoor dat ik mij steeds meer bewust wordt. Bewust wordt van mijn gedachten maar ook van mijn gevoel, hoe dingen mij raken. Het lijkt alsof mijn lichaam hier ook op reageert, door zich meer te ontspannen. Afgelopen weekend zat ik tegenover iemand en voelde ik dat mijn lichaam zich steeds meer ging ontspannen. Op de een of andere manier wordt ik dan geraakt door en soort diepe rust. Ik vond het een MOOI weekend. Lieve Baulo en Paraj, dank voor jullie liefdevolle begeleiding en zoveel meer!

Georgette Maart 2017

Ik ben nog helemaal vol van het weekend. Ik ervaar een intens verlangen terug naar Het Noorden en naar jullie en jullie allemaal. Opgroeien met hindernissen. Strenge ouders, pesten, geweld, dat mag wel en dat niet, conditionele liefde en verlies van vertrouwen in andere mensen. Tot Levend Gewaarzijn. Zittend tegenover een ander mens mijzelf delend. Klinkt zo simpel. Verwondering wat ik me allemaal bewust wordt in mij zelf, wie ik werkelijk ben, in een lange stille liefdevolle omhelzing. Ik voel me steeds beter, één met mij zelf, verslavend. Het weekend kan me niet lang genoeg duren.
Ook thuis deel ik voort, onvoorwaardelijk deel ik wie ik ben, elk moment. Al snel wordt ik meer en meer gezien, voelt goed. Mensen om me heen delen ineens ook meer … en meer … en nog meer. Verbindingen worden intenser, ik voel vertrouwen en onvoorwaardelijke liefde. Wat een geluk! Altijd gezocht, nooit gedacht het te vinden. Lieve allemaal, dit was alleen mogelijk door het vertrouwen dat ik ervaarde dit weekend, vertrouwen waardoor ik alle schroom van me af gooide, vertrouwen wat ik mede door jullie kon voelen, oneindige dankbaarheid daarvoor.

Roland Maart 2017

Het is vandaag maandag en ik ben gisteren thuis gekomen van mijn 4de LG weekend in het Noorden. Ik weet nog als de dag van gisteren dat mijn zus vertelde over haar 1ste ervaring met LG. Ze vroeg me eigenlijk gelijk of ik de eerstvolgende keer met haar mee wilde gaan, ze was zo enthousiast en wilde dit met mij delen. Ik als nuchter en hard persoon ging mee, niet omdat ik er nou allemaal zo in geloofde wat ze vertelde, maar meer om te checken of mijn zus wel in goede handen was. Het 1ste weekend was overweldigend! Ik kwam terecht in een warm bad vol met liefde. Mijn 4de weekend was weer zo bijzonder en mooi, soms even lachen om mezelf als ik terugdenk aan de weerstand die ik altijd in het begin heb als ik kom. Dank je wel lieve zus Esther en indirect ook Anita, dank je wel Paraj voor je vertrouwen en niet te vergeten dank je wel Baulo voor je liefde, je bent prachtig! 

Erith Maart 2017

Daar stond ik opeens met mijn dochter in mijn armen,
zoals eens, lang geleden...
Wat is ze lief, wat hou ik van haar.
Niet van plan om te huilen, bleef ik maar huilen,
een stroom van liefde, zolang geblokkeerd.
Wat was ik flink, wat was ik hard.
Nu zacht blijven voor mezelf, voor iedereen...
Ik ben vol en leeg tegelijk; leeg om te ontvangen, vol om te geven.
Geen moment spijt van de driedaagse in Haarle. 

Helma Januari 2017

Van tevoren had ik me voorgenomen om te 'zijn' met welk gevoel of welke ervaring dan ook, en om m'n verlangen naar 'me goed, zelfverzekerd en ontspannen te voelen' opzij te zetten. Tijdens de workshop kwamen inderdaad voor mij moeilijke gevoelens voorbij, zoals angst en boosheid. Naarmate de uren van beoefening voortschreden, werden al deze 'lastige' gevoelens steeds minder een probleem! De laatste middag voelde ik een enorme bevrijding en intens geluk. Wat een heerlijke ervaring als alles er mag zijn en vrij voorbij kan stromen. Het weekend heeft me enorm gemotiveerd om in het dagelijks leven door te gaan met deze vorm van meditatie. In de auto, op de wc, op de bank, telkens weer 'inchecken' bij mezelf en zien wat er op dit moment in me leeft en dat in zachtheid ontvangen. Niet altijd makkelijk, maar ontzettend helend en verruimend. Ik voel me dankbaar deze meditatievorm te hebben leren kennen, en ik gun dit iedereen!

Hyke Januari 2017

Wat ik mooi vind van de weekeinden van Levend Gewaar Zijn is dat het voor mij veilig voelt om mezelf zichtbaar te maken via de ontmoeting met de ander.
De ander is als een spiegel van mezelf en met dat bewustzijn mag van mij steeds meer alles komen wat zich aandient. Deze weekeinden helpen me, om liefdevol en met vertrouwen in het leven te staan. En er is niks mooiers wanneer nieuwe deelnemers zondagmiddag vertellen wat voor vreugde 1 weekeinde al teweeg kan brengen.
Alleen nu nog waarachtig te leven in de grote wereld.......

Marjo Januari 2017

Ik merk na het weekend dat ik ook thuis en in contact met anderen steeds meer bij mezelf kan blijven. Heb minder neiging om in te vullen en daardoor iemand verkeerd te interpreteren. Als mijn stemming omslaat omdat er me iets dwars zit, hoe klein ook, spreek ik het uit naar de ander, huil even en dan verdwijnt het als vanzelf weer. Ik houd het niet meer tegen en niet meer vast. Ik laat de dingen eerder los en daarin merk ik een groot verschil. Toen ik drie jaar geleden voor het eerst kwam bij deze weekenden kon ik niet echt mezelf zijn, kwetsbaar, sterk, klein en groot. En ik voel dat ik dat nu steeds meer kan en dat brengt een innerlijke rust. Open naar mezelf en de ander, ik ben blij!

Elly December 2016

Ik wil met iedere cel in mijn lichaam danken voor alle inzichten, aanzet tot verdieping in mijzelf, liefde en ' gezien'-zijn!
Ik ben zo blij! Het thuis komen heb ik ook fijn ervaren, heerlijk geslapen en fris-en-fruitig stond ik weer op. Toen de kinderen terug kwamen van hun vader kon ik ook mooi bij mijzelf blijven in alle hectiek ........ heb wel spierpijn in mijn glimlachspier! deze werd duidelijk niet voldoende gebruikt!

Jiska December 2016

Wat heb ik een mooie Workshop mogen meemaken!
Heerlijk jullie liefde ontvangen te hebben, en de liefde ook met zovele anderen te hebben mogen ervaren. Mijn gevoel van 1te zijn met de groep is nog nooit zo sterk geweest! Ik heb zo genoten van de vrijheid die ik heb mogen ervaren in contact met anderen ook buiten de beoefening! Wat een gigantisch verschil!! De kooi die ik altijd rond mezelf optrok om goed over te komen, een kooi waar ik me heel bewust van was en me enorm frustreerde, ervaarde ik nu helemaal niet meer!! Ik stond zo veel meer lekker achter mezelf.

Sarah December 2016

Ik ben zo dankbaar dat ik Levend Gewaarzijn heb gevonden. Het is voor mij het juiste pad om dichter bij mezelf te komen. Stapje voor stapje kan ik mijn harde opvoeding, waarin getracht is mij tot een perfect mens te maken, loslaten. Door de oefeningen, heb ik gemerkt dat ik me steeds heel erg afstem op de ander, en te weinig op mijn eigen gevoel. Door het contact met anderen, leer ik ook mijzelf te zien en te benoemen. Ik merk dat ik daardoor ook de ander anders ga zien en echt verbinding krijg. Mijn stoere meisje wordt zachter en ik krijg veel meer rust in mijn hoofd. Ik geniet steeds meer van het moment en ben veel minder aan het piekeren over morgen.  Ik vind het heel fijn dat Paraj en Baulo in mijn leven zijn gekomen. Hun liefde, hun zachtheid en wijsheid geeft mij de kans om zachter te worden en om te gaan voelen vanuit mijn hart.'

Nicolien December 2016

Gisterenochtend, de dag na terugkomst van de workshop gebeurde er plots iets in mij: diepe tranen en dankbaarheid vanwege het besef dat ik mijn Leven weer terug heb na de diepe retraite van Zwitserland

Marieke December 2016

Ik voel steeds de behoefte mijn dankbaarheid en blijdschap te uiten over het laatste weekend! Dus bij deze; heel erg bedankt. Ik ben zo blij dat ik bijna niet weet wat ik met deze energie aan moet. Moet er ook gelijk om lachen, want ik hoef er niets mee en kan het gewoon laten zijn. De muziek van Hadewyn heeft me ook echt geraakt, maar ook hoe de oefening die dag ging is bijzonder, het ging allemaal als vanzelf. Ik hoefde mijn best niet te doen. Ik kwam bij gevoel, verdriet en blijdschap en zelfs even een tijdje zonder bemoeienissen! Zo bijzonder. pff... heerlijk, ik voel kriebels in mijn buik haha. Grappig!

Esther November 2016

De weken voor de workshop was ik in vertwijfeling en verwarring of ik nog wel met bewustzijnsprocessen wilde doorgaan. Ik ervaarde veel pijn, onzekerheid en had geen vertrouwen dat er voor mij een leuk leven ‘in de toekomst’ lag. Ik gaf bewustzijnsprocessen hiervan de schuld en gewoon leven in de droom van samsara had een enorme aantrekkingskracht op mij. In tranen en vol ongeloof kwam ik op vrijdag aan.
Zo snel en bijzonder als dit proces van Levend Gewaarzijn werkt....... Na een dag was al deze mist grotendeels al opgetrokken en op dag 2 en 3 heb ik mezelf weer teruggevonden. Ik voelde mijn liefde en zachtheid weer, kon ik de intieme knusheid met mijzelf ervaren en hoe leuk het is om mij te zijn. In kleinheid, speelsheid, verbondenheid en in liefde met de mensen om mij heen. Mijn motivatie en betrokkenheid zijn weer helemaal terug om verder te gaan in dit bijzondere proces dat Levend Gewaarzijn aan biedt. Een proces dat mij steeds dichterbij mijzelf brengt waardoor ik ervaar dat een leuk leven iets is wat in het NU aanwezig is als ik daar ook ben.
Ik voel enorme dankbaarheid naar Paraj, zijn oneindige inzet en onvoorwaardelijke liefde om mij continu uit de verwarring te helpen om mijn ware natuur te laten ontluiken.

Anita November 2016

Wat een mooi en leerzaam weekend weer. Ik heb voor het eerst mijn bewustzijn helder gevoeld en gemerkt dat ik daar naar toe kan gaan. Ik ben me allerlei dingen bewust geworden over hoe ik me gedraag t.o.v. mijn relatie en wat ik voel aan kwetsbaarheid en afhankelijkheid. Ik heb hier bij kunnen blijven en ben erg blij omdat ik het echt heb kunnen voelen en delen. Zonder schaamte, claim, verwijt of schuldgevoel.
Terwijl ik dit opschrijf ontroert me dat, het voelt als het op weg zijn naar een liefdevolle relatie waarbij ik de ander volledig in zijn waarde en vrij kan laten, en mezelf ook. Veel dank  voor jullie toewijding en harde werk. De betrokkenheid bij ons allemaal die ik voel, raakt me en doet me erg goed.

Stella November 2016

Ten eerste wil ik jullie laten weten dat ik heel veel dankbaarheid voel om in jullie liefdevolle aanwezigheid te mogen vertoeven en ik meer een meer begin te verlangen naar bevrijding nu ik steeds door jullie en anderen wordt geconfronteerd met de hoeveelheid liefde die kan stromen als er totale vrijheid is. Wat na dit weekend nog dieper is ingedaald is het inzicht dat elke interpretatie die ik van een ander heb een prachtige mogelijkheid biedt om mezelf te leren kennen.

Joachim November 2016

Dank nogmaals voor een bijzonder weekend. Ik loop al twee dagen open en bewust door het leven. Voelt heerlijk.

Richard November 2016

Ik ben deze keer nog dichter bij mijzelf geweest en heb gevoeld hoe fijn het is om te zijn wie ik ben. Blij dat ik mijn gevoel en gedachten de ruimte heb kunnen geven om meer in contact te komen met mijzelf. Dat heeft mij een heel bevrijdend gevoel gegeven. Terug op de werkvloer ervaar ik het contrast. Vind het best een uitdaging om bij mijzelf te blijven op sommige momenten. Ben mij echter meer bewust aan het worden van mijzelf en van de dingen om mij heen. Door deze workshop te doen voor de 2e keer voelt het alsof ik weer een stap verder in de goede richting heb gemaakt. Bedankt voor het fijne weekend!

Olivier November 2016

Voor de eerste keer kennis mogen maken met Levend Gewaarzijn. Samen met mijn vriendin Esther ben ik dit avontuur met mijzelf aangegaan. Hierbij heb ik intens genoten van de rust, de liefdevolle aandacht en het medeleven van de mensen om mij heen. Dit was overweldigend en gaf mij het gevoel van ruimte en veiligheid om mij open te gaan stellen. Ik heb mezelf weer met zachtheid omarmd. Heb mijn wapens neergelegd die dagen. In mijn delingen heb ik kunnen helen. Dit was heftig maar gaf en geeft mij een opgeruimd gevoel. Ik gun een ieder deze ervaring van thuiskomen bij jezelf en voel des te meer dat ik LEEF....

Jade Oktober 2016

Het was heerlijk om aanwezig te zijn in de workshop. Naarmate het weekend vorderde werd mijn innerlijk gevoel warmer en zachter en kon ik me meer en meer openstellen voor anderen. Ik voel het verschil en ben me er bewust van. Een confrontatie met mijn verleden heeft mij letterlijk doen schokken. Ik wist niet dat het zo heftig en aanwezig was. Een deling die mij zoveel pijn deed en uiteindelijk werd omgezet in vrijheid om de ander te kunnen ontmoeten. Pijnlijk en heerlijk tegelijk.Ik kijk met liefde terug naar het weekend. Ik voel mij zachter worden, en levend in het moment. Mijn denkende geest die in mij stiller is geworden, mijn essentie die dieper en dieper wordt. Het is heerlijk om te ademen en te leven..

Diny Oktober 2016

Dank je wel voor het weekend! Ik ervaar wel dat ik in allerlei patronen schiet. En tegelijkertijd is er ook een helderheid die dat waarneemt. Die voelt dat ik mijn schouders optrek, dat ik mijn middenrif aanspan, dat ik sneller loop dan mijn benen willen. Aandacht bij mijn ademhaling helpt om thuis te komen. Er is zachtheid in het contact en meer humor. Er gebeuren mooie dingen in mijn leven. In mij leeft al sterker dat alles wat ik wens er gewoon is. Dat ik niet zo hard hoef te werken, misschien wel helemaal geen kracht hoef te leveren. Ja, eigenlijk zie ik dat dit zo is. Nu zit ik zo te genieten van een dagje alleen.

Esther Oktober 2016

Vannacht in bed liep ik over van liefde en ik wil daar graag iets van delen met jullie. Omdat ik er zo blij mee ben en het voortkomt uit mijn Levend Gewaarzijn ervaringen. In Zwitserland heeft het kind in mij haar vertrouwen teruggevonden. En de eenvoud van zijn zonder bemoeienis. Wat heerlijk om te ervaren. Ik voelde toen liefde voor de mensen om me heen. Zo fijn om dat te voelen stromen. Voel veel waardering en liefde voor jullie, geniet er zo van om jullie voorbeeld te zien van liefdevol, oprecht en vrij te leven. Individueel en in verbinding. Om te zien hoe jullie samen zijn. Als ik dit opschrijf, raakt me dit zo omdat ik lang heb verlangd om te zien hoe je als volwassen geliefden samen kunt zijn. Dat zo gemist heb vroeger thuis en er later zelf ook niet in slaagde. Was het geloof erin verloren en nu voel ik dat het wel bestaat.

Stella September 2016

Parash, ik wil je héél erg bedanken, maar ook zeker voor alle mooie woorden die ik heb mogen horen. Ik vind je echt een bijzonder, liefdevol mens met een prachtig hart! Ik wil bij deze ook alle mensen die ik het afgelopen weekend gezien heb in Haarle ontzettend bedanken voor alle steun, liefde, warmte en veiligheid. Ik vind jullie prachtige mensen!!
Ik wilde dit graag aan het einde van de workshop delen in de groep, maar ik durfde niet. Ik voelde me té emotioneel (om iedereen straks los te moeten laten/afscheid te moeten nemen van elkaar) en vond het spannend om het allemaal toe te laten. Mede dankzij jullie een prachtige ervaring rijker. Ik voel me zó ontzettend dankbaar:)
Ik ben absoluut bereidt om de wijsheden, kracht en liefde toe te passen in mijn leven.

Asra Juli 2016

Dank je Parash, voor deze ervaring in Levend gewaarzijn, de eerste dag was confronterend voor mij, de dichtbijheid en te blijven voelen en vooral te blijven ademen... de tweede dag was al iets makkelijker, hoewel ik wel mijn oordelen en angsten zag (bijv wat de ander van me dacht..), de wandeling was heerlijk... ‘s-avonds het gevoel van niets en ook de volgende morgen. Wat gebleven is ... het af en toe stilzitten gedurende de dag...

Aja Juli 2016

Na ons gesprek in de pauze ontstonden waanzinnige en bijzondere uitwisselingen. Het gesprek raakte me ook in mijn hart in de zin dat wat ik opnam mij niet als waarachtig voelde.
Ik vond het een prachtig weekend waarin mensen en ook mijzelf op een volwassen manier worden begeleid naar de dieptes van ons ‘zijn’. Na dit weekend voel ik me enorm getransformeerd, o.a. om echt te ontspannen in de aanwezigheid van een ander en daar vrij in te zijn. Daarnaast ben ik ook nog enorm geïnspireerd om echt actief te luisteren en diep te verbinden met de ander. Dit weekend raakt ook mijn persoonlijk leven en ga met een enorme verdieping naar huis.

Sjors April/Mei 2016

Ik heb dit weekend een zachte kern in mezelf gevoeld. Ik voelde me kwetsbaar, klein. Ik voelde verwondering, dankbaarheid. Ik wilde uitreiken naar de wereld. Ik voelde liefde en vreugde. En het ging voorbij. Ik probeerde het niet krampachtig vast te houden, ik hoef er niet naar op zoek. Het is niet beter dan wat er nu is. Ik ben niet minder goed met wat er nu is. Ik hoef me niet met mezelf te bemoeien, alleen maar mezelf in elk moment te ontvangen.

Renee April/Mei 2016

Ik heb weer zo’n fijn weekend gehad! Gisterenochtend kwam het woord ‘zacht’ in mij op, als passend bij het weekend in mij. Het is allemaal wat zachter in mij en daardoor ervaar ik ook meer rust en ruimte. Tijdens de delingen besefte ik mij steeds weer dat ik milder ben, naar mezelf en dus ook naar de ander. Ik ‘hoor’ nog steeds mijn oordelen, maar ze zijn minder vaak, minder lang en minder diep. Ook naar de momenten van oordelen kon ik mild zijn. En de momenten van pijn en verdriet zijn ook minder scherp, alsof er al veel geheeld is in mij. Tijdens de pauzes heb ik weer veel kunnen oefenen met het omarmen van mijn ongemak in contact met mensen J. Ook hierbij mijn zachtheid ervaren, waardoor ik er niets mee hoefde, alleen te laten zijn. En contact blijven houden met mezelf, mijn behoeften voelen, zodat ik niet verdwijn in de ander.

Karin April/Mei 2016

Ik ervaar door de methodieken in het weekend en de Zijnswijze van Paraj meer en meer Leven in Vrijheid en Gelukkig Zijn.
Ik hoop dan ook dat veel mensen deze transformatie ook mogen ervaren en wil mensen dan ook aanraden om zelf ook deel te nemen aan een workshop en te ervaren en te zien hoe het ook jouw leven kan verrijken.

Raka April/Mei 2016

Wat een prachtig weekend weer.  Ik weet nu wat er bedoeld wordt met thuis komen……. Ik ben thuis, echt geweldig! Jeetje wat ben ik blij! Ik word nog wel geraakt alleen is het anders. Ik was bang dat ik mijn zachtheid verloor maar ik merkte dat er geen hardheid meer was terwijl ik gewoon aanwezig blijf.
Ik ben nog constant aan het oefenen………….
Echt het is geweldig om gewoon thuis te zijn…….
Bedankt…. Ik voel geraaktheid en dankbaarheid. Jullie zijn schatten. Ik wilde dit delen met jullie………….  Mijn dank , dank,  dank.......

Maarten Maart 2016

Vanaf 2011 kreeg ik ernstige klachten: misselijkheid, vermoeidheid, flauwvallen en slecht zien. Niemand kon mij helpen tot ik in 2013 te horen kreeg dat ik een goedaardig kankergezwel op mijn hypofyse had. Ook in de jaren daarna bleven klachten door hormoonwisselingen: humeurigheid, boosheid en depressies. In de strijd tegen de ziekte hebben mijn partner en ik elkaar verloren. Ik was in alles de denkende/rationele mens en verloor contact met mijn innerlijke zelf. Verdriet werd bedreigend en onderdrukt. Toch zijn we samen naar de workshop in Eersel gegaan. De workshop heeft mij geholpen te accepteren vanuit innerlijke vrijheid. Voor het eerst kon ik echt mijn verdriet laten zien.
Nu voel ik weer dat ik leef. Ik ben er nog niet, maar ben benieuwd naar elke nieuwe dag.
Bedankt lieve Paraj, Baulo en alle anderen in de workshop! 

Leo Maart 2016

Al bijna 50 jaar ben ik een nuchtere doener, hard werken, niet zeuren, doorzetten, aanpakken en resultaten halen, liefst nu gelijk. Mezelf voorbij lopend. Inmiddels een tikkie opgebrand. Ik vroeg me af hoe ik weer kon gaan genieten en dingen met plezier doen? Ik probeerde mijn levensrecept van de afgelopen 50 jaar weer in te zetten: hard werken aan mezelf, gewoon doorzetten, niet zeuren, kom op! Dat werkte dus niet echt op die manier. Levend Gewaarzijn gaf me het inzicht dat mijn levensrecept helemaal niet werkte. Dankzij het weekend ben ik nu aan het veranderen, ben ik weer meer en meer aan het genieten, lach ik weer en heb ik weer plezier en zin in het leven. Tijdens de workshop werd ik weer gewaar van heel veel moois om mij heen. Van wat er altijd al was. Ook van mijzelf J! Van wat er in het verleden allemaal al was, maar wat ik niet zag, niet hoorde, niet rook, niet proefde en niet voelde. Er ging een wereld voor mij open. Letterlijk. Al bijna 50 jaar heb ik al dat moois min of meer aan me voorbij laten gaan. Ik zou aanraden om het weekend met een open mind in te gaan en je te laten verrassen! Paraj, Baulo en alle andere maatjes uit Eersel, ik vond het hartverwarmend, een weekend van onschatbare waarde voor mij en m'n gezin om nooit meer te vergeten! Een dikke knuffel voor iedereen en tot gauw!

Roland Maart 2016

Ik vind het moeilijk om te schrijven of te zeggen wat ik precies voel….afgelopen weekend was zo…tja het lijkt wel of ik het juiste woord niet vinden kan. Het voelt alsof ik iets heb gevonden waar ik al heel lang naar op zoek was. Een thuiskomen in een liefde volle bedding waar je jezelf kan zijn en met alles mag zijn wat in je leeft. Een omgeving waar je open hart ook wordt ontvangen. Werkelijk iets voor elkaar over hebben…voor elkaar gaan staan, voor de liefde gaan staan…Dat is wat ik afgelopen weekend heb mogen ervaren…jullie ontzettende inzet, passie, gedrevenheid, liefde voor mensen. Daardoor kon ik dat hele diepe stukje kind verdriet , waar ik mijn hele leven al mee worstel, toelaten. En ik heb al heel wat jaren therapie en satsang achter de rug…en toch kon het daar geen plek krijgen.  En waanzinnig Paraj hoe jij dat afgelopen weekend hebt gedaan; Jij weet precies de juiste snaar te raken, op het juiste moment, met de juiste humor en het juiste relativeringsvermogen. En dat met een hele groep…Ik heb echt heel veel respect hoe liefdevol je dat doet en hoe haarscherp je bent.

Neeraja Januari 2016

Voel het effect van het weekend nog doorwerken. Voel mezelf lopen door het huis, bewuster tijdens mijn dagelijkse handelingen. Mijn ademhaling tijdens het typen van dit bericht. Was eigenlijk bezig met regeldingen..., maar voel me dankbaar en wilde dat even laten weten.
Voel nu ook dat ik graag mee wil naar Zwitserland. Dank voor de liefdevolle ondersteunende begeleiding. Voel me warm, ontroerd en dankbaar.

Georgette Januari 2016

Dankbaar en ontroerd ben ik dat het nu voelbaar is hoe warm het leven is. Hoe fijn is het om te voelen dat ik niet bang hoef te zijn voor mijn medemens. Er is nog veel verdriet en ook angst om weer de koude krampachtige sluier van zogenaamde veiligheid om me heen te trekken. Ik heb heel veel zin in de volgende workshop en voel al vreugde bij het idee jullie weer te mogen ontmoeten. Nogmaals bedankt voor alle aanmoedig en ondersteuning!

Joachim Januari 2016

Ik heb best veel onderzocht op mijn pad naar “wakker" worden maar deze workshop heeft mij verrassend diep getroffen. Het proces van het onthullen van mijzelf in direct contact met de ander is voor mij heel openend. Steeds weer opnieuw is er de uitnodiging om open te vallen, in vrijheid. 
Niet meer weg kunnen en willen duiken. Ik vond het zeker niet allemaal fijn te ervaren wat er allemaal in mij opkwam. Soms is het zeer confronterend. Ik vond het ook heel verrassend te merken dat sommige patronen en overtuigingen die al vele jaren een trouwe metgezel voor mij zijn op bepaalde momenten ineens gezien en losgelaten konden worden. Ook al zullen ze zich nog blijven aandienen, ik voel nu meer vertrouwen om het toe te laten. Ik kreeg er zelfs een beetje lol in om naar mijzelf te kijken. De bemoeial in mij kreeg minder praatjes en werd vanzelf stiller. Ik realiseerde mij ook dat ik er niet alleen voor sta.  Mijn neiging om het allemaal alleen te doen kwam in sluimerstand. Ik ervoer een heerlijke groep mensen die ook toegewijd zijn aan zichzelf en aan de ander. 
Ik ben dankbaar dat ik dit meemaak onder begeleiding van het wakkere oog van Parash met humor en wijsheid samen met de engel Baulo die het proces heel liefdevol begeleid. 

Hans Januari 2016

Naar de workshop in België samen met mijn vriend. Ongelofelijk hoe dit weekend mijn hart heeft laten ontdooien en ik weer liefde voel stromen naar mijn vriend. Behoorlijk geschrokken over hoe zeer ik in mijn waanideeën omtrent mijn relatie ben gaan geloven en hoe echt dit leek te zijn. “Ben ik wel geschikt voor een relatie ? Is de liefde over of is het boek uit?
Nu weet ik dat dit niet echt was en ben hier dankbaar voor!!!!
De muur om mij heen is afgebrokkeld en ik ben weer bereikbaar voor zijn liefde.
Ik heb vaak gedacht dat ik niet voel of niet kan voelen, nu weet en voel ik dat ik heel veel voel. Mijn mind had bepaalde ideeën over wat ik zou moeten voelen en staarde zich vaak blind op de heftigheid, hierdoor ging ik voorbij aan het subtiele voelen. Mijn hele leven ben ik druk geweest met het vermijden van pijn en verdriet en als ik het echt niet meer kon vermijden dan huilde ik in stilte of alleen in verkramping. Nu weet en ervaar ik hoe bevrijdend het kan zijn om de pijn en emoties de ruimte te geven om ze er te laten zijn. Ik ervaar zelfs hoe lekker het is om te huilen en ga het niet meer uit de weg. Het heeft mij dicht bij mijn - Zelf gebracht. Dank je wel voor deze geweldige ervaring.

Bianca December 2015

Ik voel vandaag groot enthousiasme. Het kind in mij springt op en neer. Enthousiast over de mooie, intense ervaringen van het afgelopen weekend. Aan iemand durven vragen om samen met mij een kopje koffie te drinken omdat ik die behoefte voel. Aan iemand vragen om tegen aan te liggen omdat ik die behoefte voel. Tijdens het ontbijt aan de tafel zitten zonder iets te hoeven zeggen omdat ik geen behoefte voel om te praten. En ook heel veel nog niet durven, het ongemak toestaan en zacht zijn voor mijzelf. Ik mag ook niet durven. Ik heb zin om stapje voor stapje mijn opgebouwde pantser los te laten. Op naar de kwetsbare kracht en leven waar ik ben. De verharding in de maatschappij op dit moment sterkt mij enorm om verder te gaan met Levend Gewaarzijn. Om in zachtheid mijn ongemakken te omarmen. Dan ervaar ik liefde voor mijzelf en de ander.
Dank je lieve Paraj en Baulo en alle lieve deelnemers van LG. Mijn enthousiasme voor dit mooie proces reikt tot in de hemel en weer terug en dan nog een paar keer…………….

Jacqueline November 2015

Een heel bijzonder weekend bij Levend Gewaarzijn mogen bijwonen. Vorige week zag ik erg uit naar het weekend, vrijdag eenmaal aangekomen en begonnen met de workshop had ik al snel zoiets van, waar ben ik aan begonnen. Vele weerstanden kwamen aan bod. Ik had gewoon een weekend vrij kunnen hebben zei ik tegen mezelf. Maar in de loop van de dag en de dagen daarna fantastische delingen mogen ervaren met daarbij mooie inzichten. Wat een hele fijne groep mensen. Iedereen enorm bedankt voor een erg fijn en bijzonder weekend.

Jos November 2015

Dit weekend heb ik weer in momenten diep genoten van de innerlijke levensvlam, levensvreugde, de sprankeling die ik voel in mijn ogen, warmte en knusheid, mijn lichaam die laat voelen dat ik geen controle heb, mij uit mijn comfortzone laat stappen, nieuwsgierig en verlegen, gekkigheid laat leven. Zonder schaamte, wankelend en kwetsbaar, te laten ontstaan. On(be)grijpbaar!. In ieder geval, deze ervaringen leven weer zacht door in mij................Dankzij jou en je prachtige vrouw!

Eva November 2015

Voor mij stond de workshop echt in het teken van de herontdekking van mijn levendigheid en luchtigheid. Die continue aanwezige "eeuwige" frons op mijn gezicht, het melancholische was even niet aanwezig. Luchtigheid dat ben ik ook! En niet door iets te doen maar gewoon te zijn met wat er is. Pffff het klinkt zo simpel maar dat kwartje is echt gevallen. Ik kan me niet herinneren ooit zo de slappe lach gehad te hebben. Fantastisch. Wordt er nu weer blij van en voel me trots.
Samen de workshop met mijn vriendin gedaan en we praten nu dezelfde taal. Afgelopen week heb ik gemerkt dat ik me veel meer aan haar durf te laten zien en mezelf durf te delen met alles wat er is. Fijn dit geeft mij stevigheid.

Thuisgekomen merk ik ook dat ik mijn kinderen zoveel beter kan zien. Ik meer rust en echte aandacht heb, dus niet in mijn hoofd eigenlijk bezig ben met wat allemaal nog zou moeten. Dit levert zoveel leuke, plezierige, intieme, speelse en onroerende momenten op. Dit is mijn verlangen hoe ik mijn kinderen en omgeving wil ervaren.

Grappige bijkomstigheid is dat ik doordat ik er meer met mijn aandacht bij ben en dat ik niet bezig ben wat ik eigenlijk allemaal nog zou moeten ik de afgelopen week stelselmatig flink wat later op mijn werk belande. Terwijl ik anders altijd graag gestructureerd op hetzelfde tijdstip begin. En het voelt heerlijk, vrij en ik krijg er zoveel voor terug: Praatje met de buurman, ruzie met mijn kind om na de tranen bij hem en bij mij vervolgens weer helemaal blij met elkaar te wezen, gezellig ontbijten met elkaar. Dankjewel!

Maarten November 2015

Ik heb een heel fijn en bijzonder weekend gehad. Bijzonder, omdat ik de rust in mij zo kon ervaren het hele weekend en daarmee ook veel minder bemoeienis en meer vertrouwen. Ik heb zo genoten van de mensen om mij heen en de momenten van contact, op allerlei manieren. Dit weekend werd bevestigd wat ik sinds kort al wat kan ervaren: vertrouwen. Ik moet denken aan een uitspraak van ‘Loesje’: “misschien moet je jezelf eerst tegenkomen, voordat je het kunt zijn”. Ik voel dat ik meer kan zijn.
Vanochtend tijdens het lezen van de krant kwam mijn ‘bijna 18 jarige dochter’ (woow!) mij een dikke, uitgebreide omhelzing geven (woow 2!). Vanachter helemaal over mij heen, echt super, want zij doet dat nauwelijks en al helemaal niet zo. Ik moest denken aan mijn proces bij Levend Gewaarzijn, dat ik ook fysiek veel opener ben geworden. En nou doet zij gewoon mee, geweldig!!!
Nogmaals dank Baulo en Parash, voor jullie liefdevolle aanwezigheid en LG-workshops.

Karin November 2015

Afgelopen weekend heb ik deelgenomen aan mijn 1e Levend Gewaarzijn workshop. Na een bijna 2 uur durende autoreis besefte ik mij direct bij aankomst dat de autoreis volledig onbewust aan mij voorbij was gegaan. Zonder enige verwachting stapte ik als laatste persoon het gebouw binnen en dacht bij mijzelf, waar ben ik aan begonnen. Gedurende de eerste delingen merkte ik bewust mijn door de jaren heen opgebouwde schild op. Voorzichtig begon ik mijn ware identiteit te laten zien en merkte hierbij een aangenaam en voldaan gevoel op. Bij bijna iedere deling durfde ik meer van mijzelf te laten zien waarbij ik steeds meer verbintenis met mijzelf en met de andere personen ervaarde.  
Op de laatste dag van de workshop ben ik mijzelf echt tegengekomen, dit voelde aan alsof het toneeldoek was mij was gevallen. Gelukkig was deze ontdekking heel erg mooi en intens, alles viel voor mij op zijn plek. Zelf ben ik een jaar of 4 een beoefenaar van stilte en mantrameditaties waarmee ik veel rust kan ervaren, echter is het voor mij de kunst om na een meditatie dicht bij mijzelf te blijven, helaas is dit erg moeilijk voor mij. Levend Gewaarzijn heeft mij geleerd om ook in het gewone leven dicht bij mijzelf te blijven waardoor ik eigenlijk op ieder moment verbintenis met mijzelf en met anderen kan ervaren. Prachtig!

Chris, November 2015

Ik ben blij met de afgelopen 3 daagse. Veel dank daarvoor! Ik merkte nog dagen dat ik mijn benen en voeten meer voelde. Aanweziger en steviger op de grond. Ik zat meer op mijn stoel als ik zat en ademde dieper. De verbinding met mijn vriend voelde heel vanzelfsprekend, minder bemoeienis.

Esther November 2015

Voor mijn deelname aan de workshop zat ik volledig opgesloten in mijn hoofd waarin alles zich maar bleef herhalen. Hierdoor herbeleefde ik het verdriet en de frustratie.
Ik was me hier wel van bewust maar ik kon er niet uitkomen.
Tijdens de workshop en de meditaties ontstond er weer rust en ruimte in mijn hoofd en lijf en zelfs kon ik ruimte om mij heen ervaren. Er was een beleving van ruimte! De pijnlijke plek in mijn rug vervaagde hierdoor. De sombere mist en matheid in mijn hoofd maakte plaats voor een soort van fundamentele vreugde. Een vreugde los van omstandigheden of gebeurtenissen in de buitenwereld. Situaties en omstandigheden van weken ervoor waren niet veranderd maar mijn ruimtelijke houding zorgde voor een andere beleving van dit alles ! Dank je wel voor dit bijzondere weekend!!

Bianca November 2015

Ik wist niet wat ik moest verwachten van deze 3 dagen, maar de nood was hoog. Ik kon het zelf even niet meer aan en had het idee dat ik iets of iemand nodig had die mij weer tot rust kon brengen helpen. Zoveel spanning en stress. Ik moest zo veel van mezelf en kon niet meer genieten. 

Het weekend heb ik ervaren als heftig, confronterend maar vooral verhelderend en liefdevol. Iedereen benaderde elkaar zonder oordeel, iedereen was gelijk. Ik heb zoveel warmte ervaren. In de delingen had ik grote behoefte de ander gerust te stellen. Dit was confronterend want waarom gun ik dit anderen wel maar niet mijzelf. Ik leerde dit weekend om mijzelf volledig te delen, iets wat ik normaal nooit deed, dat ik niet te serieus moet leven. Ook leerde ik hoe ik met de stress en spanning moet omgaan en hoe ik weer dichter bij mezelf kan komen. Heel bijzonder om te ervaren dat ik vrijdag aankwam met verkramping en pijn in mijn lichaam en dat ik zondag vertrok met lichamelijke en geestelijke ontspanning. Ik vond het een geweldige ervaring die ik niet had willen missen. Het heeft mij ontzettend veel gebracht en ik zou willen dat iedereen dit kan meemaken. 
 
Marjolein November 2015

Afgelopen weekend is een zeer bijzonder weekend voor mij geweest. Een weekend met tegenstrijdigheden. De reden dat ik me ingeschreven had voor dit weekend was, omdat ik dichter bij mezelf wilde komen. Direct vanaf het begin begon mijn leerproces al. Ik voelde me erg ongemakkelijk en had allerlei oordelen in mijn hoofd. Ik voelde me alleen en dacht dat ik de verkeerde keuze gemaakt had om daar te komen. Mijn primaire reactie was, vluchten, ik wil terug naar huis.
Ik merkte wel bij het kennismakingsrondje dat deze gevoelens gerespecteerd werden en herkend bij. Ik heb het maar laten gebeuren en dacht, weggaan kan altijd nog. Laat ik het eens proberen.
Door de lezingen die tussendoor gegeven werden en de ontspannen gesprekken tussen de oefeningen door, gaven mij vertrouwen dat het toch goed was om te blijven. Ik merkte dat ik me rustiger ging voelen en ik kwam mezelf tegen tijdens de oefeningen. Ik ging erin geloven dat het zinvol was wat ik aan het doen was.
De lezingen sloten ontzettend goed aan bij het proces waar ik mee bezig ben. Het zou voor iedereen goed zijn om bewust met jezelf bezig te zijn en de woorden van Parash te horen.
Samen met de lezingen waren de gesprekken met de deelnemers tussendoor én de stilte wandeling in het bos voor mij het allerfijnste van het weekend. Heerlijk buiten zijn in de frisse lucht, in het moment van nu.
Mijn bewondering gaat uit naar Parash en Baulo over het feit dat zij doen wat zij zeggen en waarin zij geloven. Ontzettend lieve en warme mensen en puur van zichzelf!

Benita November 2015

Een Levend Gewaarzijn weekend is voor mij altijd weer heel bijzonder. Ik beschouw het als een kado aan mezelf. Je ontmoet elkaar maar bovenal en ook mede daardoor ontmoet ik mezelf. Het wordt me steeds duidelijker waar mijn pijn zit en hoe ik daarop in verkramping reageer. Oude patronen die duidelijk worden. Het doet pijn om dit te ervaren maar de ruimte, liefde en verbondenheid die ik dan daarna kan ervaren is met geen woorden te beschrijven. Daar ben ik heel dankbaar voor. Door deze weekenden ga ik op zoek naar Mezelf en merk ik dat ik stapje voor stapje van mezelf kan gaan houden.

Jurgen November 2015

In het weekend werd mijn overlevingsstrategie zichtbaar voor mij. Altijd maar geven, niets willen ontvangen. Alleen willen zijn. Altijd denken, alles recht denken. Voor het gemak mezelf haten. En boos, zo boos, op mezelf en op mijn directe naasten. In het weekend kreeg ik de ruimte en het vertrouwen om ongemak te hebben. Ik voelde niet alleen de pijn en het verdriet van anderen maar eindelijk ook mijn eigen pijn en verdriet. Pijn voelen voelde fijn en levend. Het weekend is nu twee maanden geleden. In het begin heel sterk maar nu nog steeds voel ik mij dichter bij mijn kinderen nu ik aandacht heb voor wat er in het moment gebeurt. Weg gedachten, weg drukkend gevoel. Rust en ruimte. Ik voel mij beter in contact met mezelf en merk dat dit ook mijn kinderen en mijn man goed doet. Dat is het cadeau dat ik dankzij Levend Gewaarzijn heb gekregen.

Suzan oktober 2015

Ik vond het een fijn weekend met meer rust in mezelf dan bij eerdere weekenden. Voor het eerst zag ik duidelijk mijn altijd aanwezige interne beoordelaar. Wat ik heel prettig vond is dat ik deze niet heel serieus nam. Ook onrust in mezelf was afwezig en er waren grotere pauzes tussen de bemoeienissen. Ik merkte dat ik het niet meer zo goed hoefde te doen. JOEPIE! Soms merk ik dat ik het niet helemaal doe zoals ik interpreteer dat het bedoelt is en het voelt zo relaxt dat ik dat kon laten zonder schuld of schaamte. Ik heb veel gezien, in en bij mezelf. En veel voelen stromen, in en naar mezelf en naar ander. Kan het allemaal niet zo mooi verwoorden als ik zou willen merk ik, maar het was een prachtig weekend!
Dankjewel lieve Paraj & Baulo!

Stella Oktober 2015

Rozemarijn. Al bijna 37 jaar is zij in mijn leven maar het afgelopen weekend heb ik haar echt gezien en kunnen ervaren. Een vriendin voor het leven.

Rozemarijn Oktober 2015

Me verstoppen
in mezelf
alsof ik daar mijn poppen vind
mijn jeugd terug vind

Met de varkentjes in de modder
spelen
totdat je mijn witte jurkje niet meer ziet

Mijn lakschoentjes zijn bleven steken
in de modder
en gaan hun eigen weg

Hoog in de boom
in het bladerdek
zing ik mijn lied

In de loop der jaren
is mijn stem stik verstikt geraakt
durf ik niet meer te zingen van hetgeen me raakt

O, papa en mama
jullie bedoelden het zo goed

O, ik ben zo volwassen
ik doe het zo goed
Als men dat zegt
Voelt het als een aai over mijn bol

Ik wil wegkruipen onder een steen
Ver weg
En als ik gehuild heb
Om dit gevoel, kom ik weer te voorschijn
Voor eeuwig zichtbaar
Stralend

Ik dans, stamp
En zing de longen uit mijn lijf
Verjaag de vogels uit de boom
O, wat ben ik groot geworden
Groot en klein tegelijkertijd
Ik mag er zijn

Dank je wel, Paraj,
Mooi mens, lichtwezen

De eenheid van mijn wezen
Mijn droef gelaat
Mijn stralend gelaat
Mijn honderd karaats gelaat
Samen gaan we vermenigvuldigen
Een explosie van licht

Martine juli 2015

Rust in mijn kop. Ruimte in mijn hoofd. Dat is wat ik ervaar na mijn 2e Levend Gewaarzijn weekend. Het eerste weekend voelde ik warmte rond mijn hart, terwijl ik daar eerst niets voelde. Een klein vlammetje, heel apart. De feedback van Paraj is liefdevol en direct. Als hij dingen zegt, dan ontstaan er soms kleine aardverschuivingen in mijn hoofd. Zo eenvoudig, zo waar. De begeleiding van Baulo en Ann voelt als een warm bad, ik voel mij heel erg gesteund. Na de meditatie wandeling van afgelopen weekend ervaarde ik ineens dat het rustiger was in mijn hoofd. Door die bewustwording stroomden er tranen over mijn wangen. Ja, bij mij, ik die zo moeilijk huil. Ik begreep ineens de lezingen beter. Een vrediger gevoel kwam er over me heen. Geen gedachtes over wat ik nog allemaal moest doen. Geen gepieker. Rust in mijn kop. Ruimte in mijn hoofd. Ik ben heel blij dat ik dit pad ingeslagen ben.

Nicolien juli 2015

Vrijdag aangekomen, wankel en onzeker. Zondagmiddag weer naar huis, stevig verbonden met mijn centrum en zoveel liefde voelend, mijn hart stroomt over…héérlijk! Fantastisch wat er in 3 dagen is gebeurd. Iedereen nogmaals bedankt voor het samenzijn en de spiegels en Hadewyn daarnaast ook voor de prachtige muziek.

Anita juli 2015

Mijn derde weekend in drie jaar tijd. Het voelde vertrouwd maar toch ook weer nieuw. Bekende en nieuwe gezichten.
Mijn motivatie voor dit weekend was: hoe kan ik het leven meer 'gewoon' ontvangen in plaats van altijd maar sturen, willen controleren? En wat heb ik ontzettend veel ontvangen! Prachtige delingen met prachtige mensen! Zoveel mooie woorden zijn er met mij gedeeld. En zoveel van deze woorden waren de juiste woorden voor mij, in deze fase van mijn leven, op dit moment. Maar het mooiste heb ik misschien wel van mezelf ontvangen.....ik heb echt kunnen voelen dat ik goed ben, zoals ik ben! En dat heb ik zelfs durven delen. Wat een geschenk. En alle deelnemers hebben de liefde en zorgzaamheid van Paraj, Baulo en Ann mogen ontvangen. En niet te vergeten: het prachtige harpspel van Hadewyn en het heerlijke eten van Manuel. Dank jullie wel!

Jolanda, juli 2015

Afgelopen weekend heb ik mijn 2e Levend Gewaarzijn workshop gevolgd. Na de 1ste keer wist ik al dat ik op de juiste plek was aangekomen. Werd wel erg geconfronteerd met mijn eigen verdriet en onzekerheden. Het voelde goed om naar mijn verdriet te kijken en ik ging 'lichter' en met minder lichamelijke pijn naar huis.
Dit 2e weekend keer heb ik weer een stukje van mezelf terug gevonden! Het blije, vrolijke stuk vol liefde, enthousiasme en energie! Ik voel me geraakt als ik dit opschrijf omdat ik dat stuk kwijt was geraakt. Het geeft mij een sterk gevoel van meer willen zien en ervaren van.. mezelf! Ik ben zo blij en dankbaar dat LG op mijn pad is gekomen! Een dag na terugkomst voel ik me nog steeds lichter en blijer en een grote bereidheid om verder te gaan met dit proces. Om alles te omarmen wat er in mij leeft! Bedankt allemaal voor dit warme, veilige bad van liefde en mezelf kunnen zijn.

Esther juni 2015

Wat een super weekend mochten wij bij jullie ervaren. We hebben de workshop gevonden op internet. Ik kan zeggen een ervaring rijker, die op het juiste moment daar was. Inzichten en verhelderingen gekregen hoe ik in het leven sta en wat er nog te ontwikkelen is. In een veilige omgeving met lieve mensen , die je in je eigen tempo vrij laten om te ervaren en te ontwikkelen. Het is ook heel fijn dat er mensen bij zijn die al meerdere keren de workshop hebben gevolgd en een voorbeeld geven. Ik kan alleen maar aangeven dat de workshop met liefde vanuit het hart begeleid wordt. Dank voor de mooie dagen! 

Yvonne en Willy juni 2015

Ik ben telkens verbaasd en zo dankbaar welke veranderingen in mij hebben plaatsgevonden en plaatsvinden dankzij het proces van Levend Gewaarzijn.
Afgelopen weekend was ik heel dichtbij mezelf en kon ik verbondenheid voelen met iedereen. Mijn hart gaat steeds meer open en ik kan nu voelen hoeveel liefde er naar mij toekomt, wauw! Diepe geraaktheid dat ik nu op dit punt heb mogen aankomen en ook door de hoeveelheid liefde in en om mij heen.

Anita mei 2015

Ik wil hierbij graag laten weten hoe waardevol het weekend voor me was en is. Heb eerder wel het een en ander mogen ervaren en dit weekend was heel intens. Wat prachtig om te kunnen kiezen om mij open te kunnen stellen voor energie om het de ruimte te geven, zo intens, het niet kunnen plaatsen van wat voor energie er in je beweegt en ook dat  loslaten. Merken dat je in een andere zijns toestand komt. De ene keer heel moe en het andere moment energie door je heen voelen stromen en me heel fit en helder voelen. Dankbaarheid vult me. Zo fijn te mogen delen met iedereen en zo verschillend in uitwerking. Kom zeker nog eens terug. 

Carla mei 2015

Ik vond het een geweldig fijn weekend. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en merkte dat het zelfvertrouwen doorwerkte in heel veel andere dingen, ik durfde makkelijker mijn beleving te delen in de groep, ik durfde mij zelf meer te laten zien, ik voelde meer en intenser mijn blijdschap en naar mijn tekortkomingen voelde ik meer zachtheid.

Marcel mei 2015

Wat heb ik heerlijk veel zachtheid mogen zien van mijzelf en accepteren en erkennen, ik kon er gewoon niet om heen. De lezing van zaterdagavond werkte door in mij. Een stukje hardheid aan dogma's smolt weg als sneeuw voor de zon en dat heb ik ervaren als een beweging van het hoofd naar het hart. Ik kon mijn hart voelen. Ik kon zien met mijn hart. Helder! Vandaag op mijn werk was het wel weer even anders, maar de lach in mij is nog groots aanwezig. 

Eva mei 2015

Wat heeft het weekend mij veel gebracht, ben er eigenlijk nog steeds van onder de indruk. Heb er zelfs opmerkingen over gehad van mijn omgeving....dat ik er anders uitzag. Hoe concreet is dat!!

Patricia maart 2015

Afgelopen weekend heb ik het inzicht gekregen dat álle boeken die ik gelezen heb, álle andere workshops, avonden -en cursussen die ik gevolgd heb en hóe diep ze ook gingen...: Dat ik nú pas in mijn 3e Levend Gewaarzijn weekend begrijp dat het enige wat mij het allermeeste helpt in de weg tot vrijheid is het eerlijk en puur delen tegen(over) mezelf en ook het eerlijk delen tegen(over) anderen. 
Ik ben erachter gekomen dat alles wat ik "bedacht" had, waar ik van overtuigd was, of waar ik nét niet bij kon komen; dat de enige weg is waardoor ik er wél echt bij kan komen, zonder ruis, helemaal in alle eerlijkheid, voor mij deze interactieve meditatievorm is mét de persoonlijke begeleiding die het hele weekend beschikbaar is.
Natuurlijk hebben alle andere zaken ook een bodem gelegd en is het niet voor niets geweest en heb ik er zeker meer inzicht door gekregen. Maar ik zal het nooit 100% in de praktijk terugzien/krijgen als ik niet op deze manier, de wijze die wij bij Levend Gewaarzijn leren, blijf leven, blijf volhouden, wat ik in dit weekend als voorbeeld gekregen heb.
Wauw, ein-de-lijk een echte bevrijdende weg, weg  uit mijn hoofd! 

Marieke februari 2015

Vanochtend, de dag na weer een LG weekend, breng ik mijn zoon naar school. Door de muziek op zijn wekker radio geïnspireerd zingen we samen mee met Adele: “Don’t you remember”. Ik leg een hand op zijn been en tranen springen in mijn ogen. Ik kan dit moment ontvangen in alle openheid en geniet er van.
Ik voel de energie weer in mijn lijf zitten, een enthousiasme om het leven te ervaren. Dit weekend ben ik mij bewust geworden dat ik al mijn energie stopte in het verleden en alles wat me was aangedaan. Ik stopte mijn energie in de oude patronen die ik had opgebouwd. Op deze manier werkte mijn eigen energie tegen me, het heeft me altijd tegen gehouden en werkte steeds meer verstikkend.
Ik voel nog wel dat mijn hoofd nog moe is van het weekend maar ik voel ook een kracht in mij naar buiten toe om me uit te drukken in deze werkelijkheid. Ik had in het weekend ook een gedachte van “als dan”. Stel dat ik deze energie altijd al zo had kunnen gebruiken dan had mijn wereld er nu waarschijnlijk heel anders uitgezien. Dan had ik mijn ambities waar kunnen maken…. Ik realiseerde me vanochtend dat dan ook mijn donkere kant zich in volle glorie had gemanifesteerd. Ik zou een ander mens zijn, best wel arrogant en gericht op materie. De kans dat ik dit pad van meer bewustzijn had gevonden was een stuk kleiner geworden. Ik was al deze lieve mensen niet tegen gekomen. Ik voel me zeer dankbaar wat ik in dit weekend weer heb mogen ervaren: liefde, verbondenheid, vrolijkheid, verdriet, angst, openheid, vrijheid.

Jurgen februari 2015

Ik wil jullie nogmaals laten weten dat ik dankbaar ben dat ik jullie pad heb mogen kruisen. Tijdens afgelopen weekend heb ik een diep inzicht gekregen. Een bijzonder emotionele mooie ervaring mogen hebben. Dat ik mezelf weer gevonden heb en dat ik kan zeggen (ook al voelt het nog behoorlijk onwennig) dat ik van mezelf hou en dat het leven zonder er te mogen zijn van mezelf anders was. Ik merk dat ik het moeilijk vind mezelf te verwoorden, maar ik zag ook vandaag de omgeving als bijzonder anders, omdat ik er nu zelf deel van uit mocht maken. Ben vandaag naar werk gefietst, met het gevoel Paraj op mijn schouder te hebben die me steeds spreuken influisterde, waardoor ik delen in het moment kon zijn. Als ik even afdwaalde in gedachten kon ik mezelf terugroepen en ik merkte dat ik het dan jammer vond dat ik een stukje had gemist. Ik ben blij dat ik het mag voelen en zal met warmte terugdenken aan het weekend ook al ben ik me bewust dat ik dan een stukje van het nu mis..

Judith februari 2015 

Heel Bijzonder, ik heb tijdens het weekend erg fijne momenten beleefd maar ook voelde ik mij geregeld erg gefrustreerd omdat ik in mijn mind zat en er met geen mogelijkheid uit kon komen. Het weekend begon fijn, ik zat lekker in mijn vel, voelde ontspanning en had zin in het weekend om te achterhalen wie ik ben, NOU DAT IS GELUKT. Ik ben er achter gekomen dat elke ervaring in mijn lichaam of beleving of sensatie gelijk door mijn hoofd werd opgenomen waardoor ik gelijk naar mijn mind ging, terwijl ik dacht dat het mijn gevoel was waar ik mee bezig was.
Aan het eind van het weekend gebeurde er iets moois en fijns, tijdens de één a laatste deling gebeurde er iets wat ik toen erg onwaarschijnlijk achtte, ik kwam uit mijn mind en kon genieten van de deling met de persoon tegenover mij. Ik voelde mijn hele lichaam veranderen van stijf en onhandig naar geweldig, bewegelijk en fijn, ik was blij :)  (: Ik ben erg blij met de ervaringen die ik beleef bij Levend Gewaarzijn, het zijn kleine stapjes die ik maak, maar ben met elk stapje blij. Waar het heen gaat weet ik niet maar dit voelt fijn. Paraj en team dank jullie wel, ik voel mij erg op mijn gemak bij jullie ook wanneer ik niet lekker in mijn vel zit. Daarbij geniet ik altijd van het lekkere eten. Ik ben blij en heb het steeds fijner met mijzelf.

Marcel februari 2015

Deze workshop heb ik mogen ervaren hoe het is om mijn kind te leven. De blijdschap, speelsheid, levendigheid maar ook de behoeftes en het verdriet waren voelbaar. Contact met mijn lichaam, mijn hart open en zelfs af en toe onbevangen. Ik heb genoten om zo vol verwondering mijn kind te ontdekken. Een nieuw leven is voelbaar en ik voel geraaktheid en diepe dankbaarheid op dit punt te zijn aangekomen. Voor het eerst echt genieten van verbindingen met mensen, open en nieuwsgierig. Ik had graag nog 3 dagen doorgegaan :-) Bedankt dat jullie deze workshops mogelijk maken zodat ik kan ontdekken, genieten, spelen en verbinden. Lieve andere mensen die erbij waren, bedankt voor jullie aanwezigheid zodat ik mijn feest kon vieren!

Anita februari 2015

Ik ben zo blij dat ik erbij was afgelopen weekend :-)
Het bewustzijn en de ruimte die ik in mezelf heb mogen ervaren zijn heerlijk.
Diep kunnen ademen en voelen dat ik leef. Voelen dat ik hou van mensen. Voelen dat ik hou van het leven!
Met een open blik reed ik huiswaarts, bewust van de plaats waar ik was, het dorp waar ik door reed, de file die ik zag.
En een glimlach op mn gezicht.
Dank je, dank je, dank je

Elke december 2014

Afgelopen weekend heb ik mogen ervaren dat hoe meer aanwezigheid in mij, des te minder ik mij 'te veel' voel. Ontvangen in mijn huis, mijn lichaam, een bad van levendigheid, stevigheid, liefde, zomaar met anderen in verbinding!
Ik heb de ingewikkeldheid gezien die ik ervaar in het zelf genieten, ontvangen - als ik daarmee het gevoel heb iemand buiten te sluiten, iemand daarmee te raken in zijn/haar pijn, verantwoordelijk te zijn. Helder en niet ingewikkeld, typ ik dit met een glimlach en zin in luchtigheid.
Zo blij met Levend Gewaarzijn!

Eva december 2014

Het weekend was heel fijn voor mij. Ik merkte ineens, dat ik die ooit kampioen was in het zich ergeren, geen ergenissen kon voelen. Ik kan heel veel gewoon laten zijn.
Mensen, dingen, wel moeite met hevige pijn van het lijf, maar zelfs daar meer acceptatie naar. Ik merk ook dat ik zachter en vriendelijker naar mezelf word. Steeds meer ruimte om gewoon te zijn wie ik ben, steeds minder bemoeienis. Bij sommige activiteiten merk ik veel meer concentratie en moeiteloosheid in de uitvoering. (o.a. schoonmaken.) Veel meer genieten en ruimte.

Silvi november 2014

Ik ben dit weekend erg verbaasd geweest van mijzelf, ik heb zoveel gevoeld en ervaren dit weekend en nooit geweten dat dit in mij zit. Ik ben erg nieuwsgierig wat ik nog meer kan voelen en ervaren. Ik heb mijzelf echt gezien en gevoeld vanuit mijzelf en niet met mijn hoofd wat een heel apart gevoel geeft maar ook onwijs fijn is. Ik voel het nu nog steeds en ben daar erg blij mee. Ik zit nu op de bank te schrijven en mijn aandacht wordt naar mijn lichaam gehaald en niet naar mijn hoofd, wat ik heel bijzonder vind. Ik ben blij dat ik hier aan begonnen ben, ik heb altijd gedacht dat ik wel fijn in mijn vel zat maar nu weet ik dat ik altijd heel fijn in mijn hoofd zat. Ik merk na afgelopen weekend dat ik meer en meer zelfvertrouwen krijg in mijzelf. Ik ben de volgende workshop weer van de partij en ben dan benieuwd hoe ik het ga beleven. Dank je wel Paraj en Baulo voor het geweldige weekend.

Marcel november 2014

Wat heb ik weer een waardevol weekend gehad. Ik kan het steeds meer voelen en merken dat er op een dieper niveau echt iets opgelost wordt.
De mist in mijn hoofd trekt langzaam op,
De storm in mijn lijf neemt in kracht af,
Heel voorzichtig breekt een zonnetje door,
En verwarmt mij, van binnenuit.

Roos november 2014

Het was voor mij letterlijk een verlichting om dit te mogen ervaren. De verheldering en daardoor de duidelijkheid van dingen brachten mij verzachting. De woorden zacht zijn en naar dingen kunnen kijken en ervaren zal ik gelijk inzetten en meenemen https://ci6.googleusercontent.com/proxy/3Ea0P5kfQBKYq6lV88JJUigGqu-tqFcd5UwiWCxAcZWXNvXdlYTDIa-LwaZctOgxz3qxCE7O3SllV0C7KOBYFLif40tOWJKK0utjlyY=s0-d-e1-ft#http://l.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/105.gif
Ruimte voor alles......hi hi

Patricia november 2014

Wat een bijzondere ervaring! Hoe ongelofelijk dat het Levend Gewaarzijn weekend zomaar op mijn pad is gekomen. Gewoon door mezelf gevonden! Op het juiste moment waarschijnlijk.
Natuurlijk is het even de kat uit de boom kijken, maar niet eerder heb ik me zo spoedig geheel onbewust waarschijnlijk zo veilig gevoeld, waardoor ik een aantal keer diepe zielenpijn mocht ontladen. Niets gepland, niets verwacht, niet geweten dat dit kon gebeuren. Ongelofelijk bevrijdend! Mijn hart heeft weer een stukje verder mogen openen. De meditatie-oefeningen brachten me werkelijk in contact met mijn eigen diepste zijn. Een level waarin alles goed is, waarin ik werkelijk grote liefde voor mezelf en de ander voelde. Elke keer weer een ander prachtmens tegen over me en elke keer weer de liefde voor de ander mogen voelen. Nooit eerder zo intens ervaren. Wauw, mooier kan het niet zijn! Ik ben alles en iedereen ongelofelijk dankbaar dat ik erbij mocht zijn.

Marjo Oktober 2014

Ik wil graag delen hoe ik me nu voel omdat ik daar dankbaar voor ben en Paraj en Levend Gewaarzijn mij daar erg bij hebben geholpen en helpen.
Ik merk nu sneller dingen op, aan en in mezelf en daardoor loop ik mezelf minder voorbij en kwam er bijvoorbeeld achter dat ik regelmatig in de slachtofferrol stap. Nu ik dat zie, neem ik telkens de verantwoordelijkheid voor mezelf terug en doe dan iets kleins vanuit die verantwoordelijkheid. Dit houdt me steeds dichter bij mijzelf en laat mij minder wegdrijven of droevig of bozig naar de ander kijken.
De oefenavonden helpen mij daar bij, doordat ik elke week een respectvolle, niet oordelende spiegel van mezelf tref. Ook omdat ik van andere mensen ervaringen hoor en herken die er worden bevraagd en gespiegeld. Ik ervaar dat ik langzaam mijn harnas aan het afleggen ben omdat het niet meer nodig is, ik ben krachtig genoeg zonder en leef vrijer en fijner zonder volledige wapenuitrusting :-)

Stella (zomaar tussendoor)

De workshop was voor mij ontzettend mooi. Bij aankomst voelde ik angst en onzekerheid maar deze gevoelens verdwenen en ik dacht me goed te voelen. Wat er werkelijk gebeurde was dat ik niet in verbinding was met de gevoelens die in mij leefden. Wel ervaarde ik dat mijn delingen oprechter waren. Zondag was er een keerpunt en kwam ik bij mijn kwetsbaarheid aan. Ik voel(de) mij breekbaar en heel dichtbij mezelf. Het voelt goed om mezelf in mijn kwetsbaarheid te wiegen en er voor mezelf te zijn. Ik ben ontzettend dankbaar voor Levend Gewaarzijn, de liefdevolle begeleiding en veilige omgeving waarin ik mezelf stap voor stap terugvind.

Anita Oktober 2014

Wat een heerlijk LG weekend op die prachtige plek aan het water in Roelofarendsveen. Heb enorm genoten van al die mooie mensen. Sommige delingen hebben me diep geraakt. Bijvoorbeeld toen Baulo precies op het goede moment langskwam...
Voor mij was het ook bijzonder dat mijn ex-vriend er was, en dat dit geen probleem bleek te zijn... gedachten over verleden en toekomst vielen vrijwel stil, en in het 'nu' voelde ik vooral liefdevolle genegenheid, zonder vragen of verdriet... vond het heel fijn dat zo te mogen ervaren.

Leonie Juli 2014

Ik kwam binnen zonder verwachtingen. De oefeningen vond ik vreselijk moeilijk. Ik voelde 1,5 dag alleen maar weerstand. 'Niks voor mij' ging er steeds door mijn hoofd. Toen de weerstand verdwenen was, ging ik open en voelde ik liefdevolle warmte voor een ieder die er was. Ik kwam binnen met vooroordelen en ging weg met een open geest, totaal zonder oordeel, liefdevol en ontspannen. Als je me op dag 1 had gevraagd: 'Kom je terug?', had ik zeker weten geantwoord: 'No way!' Maar als je het mij nu vraagt, zeg ik: 'Op een dag kom ik zeker terug.' Wat ik zeer bijzonder vond, was om te voelen dat er totáál geen groepjesvorming was, we waren één geheel. Een hele fijne groep met héle fijne begeleiding die dag en nacht voor je klaarstaat. Lekker eten ook. Fijne kamers. Fijne bedden. Super omgeving (Roelofarendsveen). Heerlijk gezwommen. Heerlijke wandeling. Inspirerende lezingen. Samen ervaringen delen. Ontspannen pauzes. En als extraatje nog een totaal onverwacht huiskamerconcert van Hadewyn. Dat was een prachtige afsluiter van een bijzonder weekend.

Layka Juli 2014

Ik probeerde naar het weekend te gaan zonder verwachtingen. Maar ik koesterde toch de stille hoop om inzicht te krijgen in één specifieke, en voor mij overheersende situatie. Dat heb ik niet gekregen. Ik heb echter wél iets gekregen dat mij veel meer waard is. Ik heb - geheel onverwacht - bepaalde inzichten gekregen in mezelf en die zijn geldig in zoveel meer situaties dan alleen die ene die ik voor ogen had. Voor ik naar het weekend ging had ik een heel gefragmenteerd beeld van mezelf. Alsof er een heleboel tegenstrijdigheden waren, dingen die niet klopten. Maar ik heb mogen leren en ervaren dat wanneer ik mezelf ruimte geef, alles beweegt en verandert. En dat wat als tegenstrijdig voelde, gewoon deel uitmaakt van één geheel. 
Echt bedankt!

Ruth Juli 2014

Ik heb dit jaar 2 keer een workshop met Levend Gewaarzijn meegemaakt.
De slogan; "ontmoet elkaar om jezelf te ontmoeten" is bij mij helemaal uitgekomen. Ik zie nu welke mechanismes er bij mij ontstaan in het contact met mijzelf en anderen. Parash wist mij de oorzaak uit te leggen en gaf mij praktische en toepasbare handvatten. Ik ervoer direct dat deze handvatten helpen, waardoor ik beter en prettiger in het leven sta. Ook mijn omgeving heeft een positieve verandering waargenomen. Ik dank Parash en zijn team voor hun onvoorwaardelijke geduld, steun en liefde. 

Theo, Juli 2014

Voor mij heeft de workshop een deur geopend naar een heel nieuw 'zelf', totale kalmte en liefde. Ik heb me omringd gevoeld met pure liefde en accepterende vriendschap, wat mij de kans gaf om volledig open mezelf te zijn. De verbinding tussen mensen ontstond zo natuurlijk dat ik tijdens de pauzes weinig behoefte had om nog veel te praten; praten werd voor mij bijna overbodig. De aanwezige liefde en verbinding waren van grotere betekenis dan inhoudelijke informatie over mekaar te vergaren

Liesbeth Juni 2014

In de zoektocht naar mijzelf ben ik terecht gekomen bij Levend Gewaarzijn. Wat een ongelofelijk mooi en intens weekend was dit. Echt waar! Ik wist niet dat ik zoveel liefde in mij had. Waar is dat al die tijd geweest? Ik weet nu eindelijk wat het is om naar mijn gevoel te luisteren. De 3 dagen vond ik persoonlijk nog te kort maar ik weet zeker dat ik nog een 2e keer zal gaan. Iedereen bedankt voor alle fijne inzichten die jullie mij hebben gegeven, ik ben er enorm door gegroeid. Door deze mooie ervaring ben ik een stuk dichter bij mijzelf gekomen.

Rik Juni 2014

Ongelofelijk! Voor mij was dit het eerste weekend Levend Gewaarzijn en ben een paar dagen na terugkomst nog steeds verbaasd over de blijdschap die ik heb gevonden. Ik ben naar het weekend gegaan met nieuwsgierigheid, een beetje nerveus en toch wel een beetje terughoudendheid. Vanaf het eerste moment heb ik het erg prettig gevonden en dat gevoel is niet weggegaan (misschien bij het afscheid dan). Ik herken mijzelf niet in de openheid die ik heb ontdekt tijdens het weekend het lijkt wel of er een schakelaar is omgezet. Tijdens de delingen ben ik leuke, interessante maar ook ongemakkelijke dingen tegengekomen bij mijzelf maar door de fijne sfeer in de groep is dit heel fijn om te ontdekken. Voor mij is het TOP geweest en wil verder. Ik zou zo een paar A4tjes vol kunnen typen over van alles om Levend Gewaarzijn iedereen aan te raden, maar het zelf voelen is het beste en de enige manier om een idee te krijgen wat het met je doet.

Marcel Juni 2014

Het weekend was voor mij intens. Veel diepe ontladingen hebben mij dichterbij mezelf gebracht. Door de veilige en liefdevolle omgeving die altijd weer ontstaat tijdens de workshop kwamen oude stukken zonder aankondiging naar boven. Overvallen was ik door hun schoonheid die voorbij ging aan woorden. De ruimte die ik daarna ervoer…heerlijk! Iedereen nogmaals bedankt voor jullie mooie en zachte aanwezigheid

Anita Juni 2014

De workshop dagen hebben veel indruk op me gemaakt. Alle informatie die ik heb gehoord, gevoelens die ik heb gevoeld en de inzichten die ik heb gekregen borrelen rond in mijn binnenste en het voelt een beetje als vlinders in mijn buik. Ik was er altijd van overtuigd dat ik 'last' had van mijn emoties maar na de workshop zie ik dat heel anders; het zijn mijn gedachten waar ik last van had. Ik heb goed kunnen oefenen met het steeds vaker loslaten van de verhaaltjes die ik kennelijk maak in mijn hoofd, in relatie tot mijzelf, tot anderen en tot de hele wereld. Die verhaaltjes weerhielden mij ervan mezelf, anderen en de wereld te ervaren zoals het is, in alle pracht en eenvoudigheid. Ook ben ik weer geconfronteerd met mijn mechanisme van afstand/nabijheid in contact met anderen. 'K heb het van dichtbij kunnen observeren zonder een oordeel over mezelf te vellen. En ik voel dat er bij Levend Gewaarzijn een veilige plek is waar ik hier meer mee mag ervaren. Maar dat is voor een volgende keer... voor nu heb ik voldoende inzichten om mee te gaan oefenen en leven. Dank jullie wel De dagen met jullie allemaal hebben me heel veel goed gedaan. 

Elly Juni 2014

Voor mij is dit weekend zo geweldig goed geweest.
Verstrikt in duizenden gedachten en gevoelens zat ik volledig in de knoop.
Ik ben weer vrij.
De openingszin bij de eerste lezing “er is ruimte” is zoals het is. WOW

Jan Eric April 2014

Ik heb zo'n fijn weekend beleefd!
Er waren momenten van tranen, lachen en ook van diepe verbinding met mezelf en de ander.
Nu heb ik een gevoel van zachtheid en een open hart voor mezelf en mensen om me heen. 
Alles is goed en welkom daarin. De 'Moetens' en de interne druk komen af en toe, maar glijden gemakkelijker door me heen.
Ik ervaar een rust in mijzelf van waaruit de dingen gewoon gebeuren.....
Ik kan simpelweg zijn wie ik ben....

Hadewyn Mrt 2014 www.hadewynspiritualmusic.eu

Ik ben net thuisgekomen van mijn eerste weekend bij Levend Gewaarzijn, en ik voel me verwonderd, blij en vol rust. Ik heb zoveel ervaren. Verdriet en blijdschap, boosheid en in een deuk liggen, behóórlijk wat ongemak en uit mijn comfortzone zijn maar ook verbondenheid en veiligheid. Ik zie mezelf nu helderder, ik besef me hoe ik mijn kwetsbaarheid verstop. Hoe fijn is het als die kwetsbaarheid er gewoon mag zijn? Dank jullie wel, Paraj en Baulo voor het creëren van een omgeving vol liefde, respect en vertrouwen. En Paraj, dankjewel voor het ongemak, haha. Niet gedacht dat ik dat zou zeggen. Ik heb mijn dapperheid opnieuw gezien, en voel me trots. Lieve Ann, ik heb me heel geborgen gevoeld. Lieve groepsgenoten, dank jullie wel. Voor de verbinding, maar zeker ook voor het voetballen in de pauze. Ik voelde me blij en heb in een deuk gelegen met jullie. En dat is ook belangrijk. Luchtigheid, hé Paraj... ​

Heleen Mrt 2014

Het was voor mij een heel mooi weekend in Eersel vol van zachtheid, vrouwelijkheid (& mannelijkheid), liefde en de ontdekking van de ruimte! En dat in verbinding met mezelf en andere mensen. Ik had intense gesprekken in de pauzes over onder andere kwetsbaarheid en moederschap. En .... Ik ben bijna zover dat ik de overgang zal kunnen omarmen tegen de tijd dat die zich aandient :-). Kortom, ik ben heel blij dat ik erbij was, het was mijn tweede weekend en een toepasselijke afsluiting van mijn eerste jaar Levend Gewaar. Ik hoop dat er talloze jaren mogen volgen, voelde me nog nooit ergens zo vertrouwd, vrij en omringd door liefde.

Stella (Den Haag) Mrt 2014

Het waren intense dagen, het blok beton wat ik jaren met me mee heb gedragen is op de 1e avond vloeibaar geworden. De dag erna heb ik mezelf durven confronteren met de onveiligheid door de conditie van mijn ogen, iets dat ik lang heb weggedrukt. Het onbeschrijfbare moment van geluk, mijn lachbui tijdens een ontbijt. De ontroering tijdens de muziek. Wil delen dat pepermuntjes, fuchsia's, de hand op het hart, vertrouwen, de hand in mijn hand, dekentjes, de tranen van de persoon tegenover me, een liefdevolle hand op mijn schouder, een glimlach die de zon deed doorbreken, een stem die zei, ik word blij van je omdat je zo straalt, me geraakt hebben.
Voel verbondenheid.
Ik gun dit de hele wereld.

Annemiek (Rotterdam) Mrt 2014

Een paar dagen terug van het weekend en weer volop actief binnen de dagelijkse bezigheden. Maar het voelt anders. Het voelt rustiger. Er is echt een verschil met voor de workshop en met nu.
Mijn gedachten zijn er wel, maar meer op de achtergrond. En mochten ze ooit toch te hard aankloppen dan kan ik met mildheid mijn aandacht verleggen naar binnen. Naar wat ik op dit moment voel /ervaar.
Ik heb de laatste dagen ook zin gehad om te voelen en mezelf verder te ontdekken. Om het leven in mezelf niet uit de weg te gaan, maar juist te omarmen. Heel erg fijn en het lijkt of eindelijk de kwartjes zijn gevallen! 
De opzet van de workshop is heel goed. En hetgeen beoefend wordt ook makkelijk toe te passen in het 'gewone' leventje!
Heel veel dank voor deze mooie ervaring!
 
Marlijn (Aarle) Mrt 2014

Ik heb mij al heel lang geleden in mijn kinderjaren verstopt voor mezelf en voor de buitenwereld. Mijn gevoelens had ik dusdanig goed opgeborgen dat het bijna onmogelijk was om er nog bij te komen. Een strategie die misschien toen goed werkte om me te beschermen tegen de buitenwereld, werkte me nu steeds meer tegen. De laatste jaren raakte ik steeds depressiever. Ook ervoer ik al heel lang een boosheid en agressie waarvan ik niet wist waar die vandaan kwam. Door mijn partner aangespoord om in beweging te komen heb ik me aangemeld voor dit weekend. Wat een mooi cadeau om te mogen ontvangen. Zoveel liefde als je mensen ontmoet in alle eerlijkheid en openheid. Het was voor mij hard werken met twee hele diepe dalen, waarbij ik de engelen heb gevraagd om mij mee te nemen. Gelukkig hadden ze andere plannen met mij. Wat hebben de engelen hard gewerkt met mij en de andere deelnemers. Toen ik zondag in de auto naar huis reed voelde ik me bevrijd. Alle lieve woorden van iedereen heb ik in mijn hart opgeslagen en als ik er naar kijk ontroert het me weer. Veel dank aan iedereen die me hebben bijgestaan en vastgehouden. Speciaal aan Ann die me zo getroost heeft, ik zal het nooit vergeten.

Jurgen Mrt 2014

Ik ben zonder veel verwachtingen naar Eersel getrokken omdat ik al vermoedde dat het voor mij in eerste instantie moeilijk zou zijn om me te openen naar andere mensen toe. Wanneer die personen dan ook nog eens vreemden zijn, wordt het al helemaal moeilijk. Uiteraard ben ik tevreden dat ik het weekend afgerond heb zonder er vroegtijdig mee op te houden. Ik geloofde nochtans wel in het proces, ik kon immers waarnemen wat het met velen onder de aanwezigen deed, maar ik ontdooide niet echt. Ik ben blij dat ik toch naar het einde toe heb kunnen delen en pijnpunten heb kunnen tonen. Ondanks het feit dat ik pas echt voelde dat er zondag iets in me bewoog, kan ik toch al zeggen dat ik me als mens rijker voel na dit weekend. Ik probeer nu luchtigheid in mijn leven te brengen en mezelf wat minder au serieux te nemen. Niet zo makkelijk voor mij wel des te leuker!!

Sinne Mrt 2014

Ik heb al veel weekenden Levend Gewaarzijn mogen bijwonen en alle weekenden zijn keer op keer heel bijzonder. Zo ook afgelopen weekend. Het begon al  met de introductieronde, we waren met een grote groep. Velen waren ondanks de gezonde spanning en zenuwen gelijk al erg open in het voorstellen van zichzelf en het delen van hun motivatie. Dit voelde voor mij wederom als een warm thuiskomen waardoor ik mij wederom erg veilig en welkom heb gevoeld.  Door dit veilige gevoel kon ik volledig mezelf zijn en daardoor heb ik mezelf durven laten zien. Zondag was een heel bijzondere dag. Een dag waarin ik me zo goed als volledig vrij heb gevoeld, tijdens het delen met groepsgenoten voelde ik alleen maar liefde voor de ander en wilde ik er alleen maar zijn voor die ander. Werkelijk een fantastische ervaring. Heb ook ervaren dat wanneer er gedachtes wilden opkomen deze oplosten alvorens ze tot stand kwamen in mijn hoofd. Een heel bijzondere ervaring voor mij wiens hoofd vaak overloopt van gedachtes. Al bij al weer een fantastisch weekend. Eenmaal thuis komen de gedachtes vrolijk opzetten, ik ga er vrolijk en luchtig mee om waardoor ze snel weer voorbij gaan. Ik ben erg blij dat ik Paraj en Baulo in mijn leven heb mogen ontmoeten. Een  fantastisch stel. Wat een tijd, aandacht en heel veel liefde stoppen zij in Levend Gewaarzijn. Niet te beschrijven, heel erg bedankt hiervoor.  Jullie zijn een fantastisch voorbeeld voor mij en ik interpreteer ook voor ook vele anderen. Ik hoop jullie nog vaak te mogen ontmoeten. Natuurlijk ontgaat de steun van Ann en Manuel mij ook niet. Heel erg bedankt voor jullie ondersteuning en inzet. Een dikke kus voor alle aanwezigen.      

Jos Bergen op Zoom Mrt 2014 

Ik wilde van me laten horen. 
Sinds het weekend ben ik verliefd op het leven. Ik heb zoveel gevoeld, ervaren en geleerd. En er is nog zoveel te voelen, leren en ervaren. Ik ben gulzig naar meer, verlang! Neiging tot uitleg. 

En er is hier, en er is nu. 
woooooooooooow

Maarten (Wijk bij Duurstede) Jan 2014

De zon schijnt door de wolken.. Het voelt vredig. De woorden ''ik heb nog nooit zoveel gehuild en nog nooit zo vaak '' dat is fijn '' gezegd als in  dit weekend, klinken in mij na. Ik loop soms zingend door het huis. De constante spanning in mijn hoofd is weg, ongemak komt en verdwijnt, er is rust.
Er komt veel uit mijn handen. Mijn gezicht wordt zachter. Na 17 jaar 3 uur per nacht slapen met inslaper en zonder dromen, slaap ik er nu 5. En ik heb gedroomd! Ik ben dankbaar.

Annemiek (Rotterdam) Jan 2014

Dank voor het geweldige weekend, ik heb er heel veel aan gehad.
Ik heb onbewust op de verschillende tegenslagen in mijn leven gereageerd door mijn gevoelens veilig op te bergen. Helpen kan ik heel goed en doe ik graag, maar hulp aanvaarden van anderen vind ik moeilijk, ook omdat ik onbewust vind dat ik die hulp niet waard ben. Met mijn gevoelens sta ik slecht in contact en deze laat ik niet snel zien aan anderen. Ik loop er regelmatig tegenaan dat ik daardoor verbinding mis, zowel met anderen als met mezelf. Vóór het weekend had ik al veel gelezen over verbindend communiceren en in 'het nu' leven, maar tijdens het Levend Gewaarzijn weekend heb ik voor het eerst goed ervaren hoe de dingen die ik al 'weet' ook daadwerkelijk 'voelen'. Hoe fijn het voelt om gezien en gehoord te worden. Hoe ik verbinding kan voelen ook zonder dat er woorden voor nodig zijn. Hoeveel lucht het geeft om verdriet te tonen en dat dat helemaal niet zo eng is als ik dacht. Dat als iemand ongevraagd advies of hulp geeft – het toch niet fijn voelt omdat het voelt alsof die ander zich boven mij plaatst. Hoe fijn het is om 'ruimte' te voelen in mijn hoofd. Hoe fijn het voelt om ruimte te krijgen van iemand. Het weekend is een echte aanrader, de warme, fijne sfeer. Voor mij was het echt een kadootje.

Leonie (Den Haag) jan 2014

Wat was het fijn; afgelopen weekend. Nou ja, een heleboel niet fijn, maar wel de uitwerking ervan. Ik sta steviger, ik weet nu sinds tijden beter wat goed en niet goed voor mij is en wat ik kies voor de kinderen. Wat fijn!  Dát is wat ik al jaren zocht. Ik begreep elke keer niet waarom ik niet voelde in keuzes maken, maar nu valt ein-de-lijk alles op zijn plek. Ik klink veel duidelijker en eerlijker. Een heleboel vragen zijn vanzelf weggevallen, zijn niet meer relevant, ineens is een heleboel niet zo belangrijk meer als voorheen. Ik hoef niet meer eindeloos te schommelen en te zweven en besluiteloos te zijn omdat ik nu écht weet wat het is en hoe het is om bij mezelf te zijn en hoe ik stabieler kan functioneren

Marieke (Brabant) Jan 2014

Het was voor mij de 2e workshop en de spanning die ik eerst had van het onbekende tegemoet treden had nu plaatsgemaakt voor ‘zin’. Het ontmoeten van bekenden en onbekenden was mooi en verliep heel anders dan de eerste workshop. Er had zich al een stukje veiligheid in mij genesteld wat merkbaar was ten aanzien van mijn interactie in de groep. Door de beoefening ben ik in contact gekomen met gevoelens die ik meedroeg vanuit mijn jeugd. Ik had ze in de jaren daarvoor alleen nog maar met de mind waargenomen maar niet in mijn lichaam. Een bijzondere weg naar binnen. De organisatie van het weekend is ontzettend liefdevol en voelt als een warm bad, er is overvloed en ruimte om te zijn met wat er is. De lezingen van Paraj zijn inspirerend. Levend gewaarzijn is mijn intentie geworden en ik ben dankbaar dat ik er weer bij mocht zijn!

Anita (Gouda) Jan 2014

Ik heb een heel bijzonder weekend gehad bij Levend Gewaarzijn. Zo'n bijzondere manier van mediteren had ik nog nooit meegemaakt. Dat je in contact met de ander zo jezelf gaat voelen. Ik vond het bizar, bevrijdend,  super confronterend en heel erg mooi. Heel erg bedankt!

Marleen (Amsterdam)

Na een tijd van aarzeling en gedachtes dat deze workshop veel te dichtbij mijn angsten zou komen, werd de inwendige aansporing zo groot dat ik er niet meer omheen kon. Afgelopen weekend was mijn vuurdoop. Ik voelde me onveilig, klein en minderwaardig tussen deze mensen waarvan de meesten elkaar dit keer al kenden. De beoefeningen vond ik gelijk prettig om te doen. Het kostte mij wel (veel) moeite om bij mijn gevoel te komen maar door de bijzonder liefdevolle begeleiding werd de kern geraakt. Paraj is hierin een ware meester die iedere beschermingslaag die ik over mijn gevoel had heen geplaatst deed smelten. Ik ging voelen, niet continu maar steeds meer. De lezingen vond ik waardevol en inspirerend. Naarmate het weekend voorbij ging kon ik steeds meer contact maken met de andere deelnemers en begon ik de verbinding, die vaak voor mij onveilig voelt, nu als prettig te ervaren. Er stroomde liefde. De beoefeningen, de wandeling, het eten, de locatie, Paraj, Baulo, Ann en iedereen die aanwezig was, hebben dit weekend tot een prachtige ervaring gemaakt. Ik ben dankbaar dat ik deze stap heb genomen en heb me al ingeschreven voor de volgende workshop!

Anita (Gouda) Nov 2013

Nou, wat heb ik weer lekker ‘opgeruimd’ afgelopen weekend, zooooooo fijn! En nog wat meegenomen, want daar is dan ook weer plek voor.
Bij thuiskomst later op de avond een goed gesprek met mijn man gehad, vooral een heel bijzonder gesprek. Met intens wederzijds respect de verschillen tussen ons kunnen voelen en uitspreken en nu is er weer ruimte en verbinding.
Belangrijk voor mij, ook in contact met anderen, is geen verwachtingen. En dat begint met naar mezelf toe, wat een bevrijding is dat, woow! Vanochtend zei mijn dochter: “Mam, ben je ongesteld of zo?!”, nadat ik eerst haar broer knuffelde en daarna weer haar en gisteren ook al. “Haha, nee ik ben op LG-weekend geweest!” Ik was als kind heel erg van het willen knuffelen en dichtbij zijn, maar dat leerde ik af. Ik wil graag verder met ‘worden wie ik ben’ en daar helpen jullie mij heel erg bij. 
Dus dank voor een mooi, bijzonder en heel waardevol weekend

Karin (Zwolle) Nov 2013

Weer thuis van wederom een heerlijk weekend mediteren bij Levend Gewaarzijn. Ik voel mij ontzettend dankbaar dat ik deze manier van meditatie en dichterbij mezelf komen heb leren kennen. Als ik terugkijk naar mijzelf een halfjaar geleden, en mij toen verteld was hoe mijn leven er nu uit zou zien, had ik het niet geloofd. Wat ben ik gegroeid! En wat is mijn leven veranderd! Ik voel me sterk, weet dat ik de kracht heb mijn eigen keuzes te maken en weet dat ik verantwoordelijkheid kan dragen voor die keuzes en mijn gevoelens en gedachtes daarbij. Dit weekend heb ik ervaren dat er meer is dan 'ik', ik heb de ruimte ervaren, het gevoel van complete rust zonder me te willen bemoeien met wat is. Geen gedachten! Slechts een gevoel van rust en fijnheid, met hier en daar wat verwondering daarover. Ik voel me gezegend en vol liefde! Ik gun het iedereen dit gevoel eens mee te maken! 

Anne (Bergen op Zoom) Okt 2013

Zonder één ervaring van eerdere deelnemers te weten, heb ik deelgenomen aan de workshop. En wat een goed besluit! Het hele weekend was met heel veel zorg opgezet,werd liefdevol begeleid en na afloop ook zorgvuldig afgerond. Echt fantastisch. De veilige omgeving die werd gecreëerd en de opzet van de oefeningen gaven mij alle gelegenheid om heel open, echt naar mezelf te kijken en te ontdekken wat er op dat moment gezien en gevoeld moest worden. Soms moeilijk maar ook heel mooi! Door datgene wat de andere deelnemers met mij gedeeld hebben, zijn alle stukken waar ik zo'n oordeel over heb-had over mezelf, aan de orde geweest. Hoe 'toevallig'.... Maar elke keer kreeg ik de bevestiging dat mijn eigen oordeel onterecht was. Dat ik misschien gewoon wel gelukkig 'mag' zijn. Tijdens het weekend is het gelukszaadje geplant en het groeit nog steeds!

Jolanda (Hazerswoude) Okt 2013

Ik vond er helemaal  niets aan die eerste dag.......ik voelde me zo alleen en zo klein en minderwaardig. Mijn hoofd zat bomvol negatieve gedachten over mijzelf. Had ik wel gevoel en zo ja waar dan? Wat had ik te vertellen en wie wil daar naar luisteren... Doodmoe van het ongemakkelijk voelen naar bed. Vroeg op,  een lange dag  met frisse tegenzin begonnen. Op een zeker moment ging ik "open", tranen met tuiten, wat een opluchting.  Lieve Ann wat heb je me gesteund en getroost met je mooie ogen en lieve woorden.. Zelden was iemand zo begaan en geïnteresseerd in MIJ. Dank je wel daarvoor. De wandeling in de middag;  ik  kon  genieten van de  PRACHTIGE LOCATIE, van het wandelen zelf, van blij zijn. Ik voelde me per minuut sterker worden. Een wereld van verschil met de eerste dag. Het werk was nog niet gedaan bleek de volgende dag. Ik had nog een flinke klus te klaren. Dat was wat je noemt: diep gaan. Fijne begeleiding was weer aan mijn zijde en het is gelukt. Ik ben toen onder een grote treurwilg gaan liggen. Heb de blaadjes en vogeltjes gezien en; er was niets meer te treuren.
Vol overtuiging heb ik, volledig gekleed, een duik genomen in de Kaager plas.
"IK LEEF WEER".
Opeens was verbinding maken met anderen zo simpel en fijn. Wat voor mij  zo rampzalig begon is heel gelukzalig geëindigd.

Zwem meditatie

Nettie (Waddinxveen) Aug 2013

Na veel verhalen gehoord hebben van personen uit mijn omgeving besloot ik een weekend mee te gaan. Ik was nieuwsgierig maar terughoudend.
De eerste dag al kwam ik in verzet want ik vond dat het niets voor mij was. Veel te weinig handvatten, de beoefening vond ik saai en wie dacht Paraj wel niet dat hij was om mij zo te willen sturen? Zoals ik gewend ben, bind ik dan de strijd aan. Enig drama daarbij gebruiken werkt meestal wel. Ik kreeg niet de onbewust gewenste ruzie. In plaats daarvan kreeg ik liefde en aandacht terug. Naast de boosheid ontstond er nu ook verwarring. En daarna.. wist ik helemaal niet meer wat ik voelde. Een omslag voor mij was het gesprek met Paraj waarin hij zijn motivatie aangaf om deze workshops te geven. Ik hoorde het aan met mijn altijd aanwezige bullshitdetector. Hij deelde zijn motivatie met mij, heel puur en persoonlijk. Dat gesprek heeft mijn verdere beleving van de workshop totaal veranderd. Ik wist nog steeds niet wat ik allemaal voelde, maar alles kwam er tegelijkertijd uit.
"Ik heb nergens last van" zei ik altijd. Apart om te merken dat de "emotie opkrop kamertjes" in mij toch best vol waren geraakt de afgelopen jaren.
De laatste dag beloonde mijn lijf en geest me met een heerlijk niet in woorden te vatten gevoel. Leeg, maar ook vol. Dof maar ook scherp.. probeer ik het maar te omschrijven. Een traktatie aan mijzelf die ik kan delen maar niet uitdelen. Vergelijkbaar met een eerste bezoek aan de sauna was ik onwennig om zo kwetsbaar te zijn in het bijzijn van anderen. Na deze workshop ben ik daar overheen. Levend Gewaarzijn is voor mij nu een Wellness centrum voor de geest waar ik mijzelf in de toekomst vaker op ga trakteren.

 

Wijnand (Utrecht) Aug 2013

Wat een bijzonder weekend was het. De indrukken zijn nog levendig en zoeken naar een plek in mij.
Ik ben geroerd en 'ontwapend' door de bijzondere warme, betrokken en liefdevolle aandacht waarmee ik en de anderen werden benaderd.
Dat voelt als lang geleden. Dank!! Ik geef er woorden aan terwijl ik er eigenlijk niet helemaal woorden voor heb.

Sabine (Utrecht) Aug 2013

Het eerste gevoel wat bij me opkomt als ik mijn Levend Gewaarzijn weekend moet omschrijven is vrijheid door zelf acceptatie. Ik had geen idee waar ik aan begon toen ik de workshop binnenstapte maar al snel werd ik met de neus op 'minder fijne' feiten gedrukt. Natuurlijk helpt het niet je hele leven te rennen. Natuurlijk wordt je niet gelukkig van het volgen van de toekomst die de omgeving je aanpraat. Dat stukje vrijheid om even weer helemaal tot mijzelf te komen en gelukkig te zijn. Tijdens de oefeningen ben ik er achter gekomen dat zoveel wat ik niet accepteer van mezelf door anderen helemaal niet zo wordt ervaren. Bijvoorbeeld: ik ben niet lelijk zonder make-up, ik maak wel degelijk een verschil in de levens van anderen (middel korte of lang samenzijn) en ik hoef die baan die mij wordt aangepraat niet te nemen. Ik moet eerder mijn hart volgen.
Als je me vraagt waarom ik nu pas schrijf zeg ik het volgende: ik durf nu pas echt mijn hart te volgen. Het is niet makkelijk om los te breken uit oude patronen maar de workshop van Levend Gewaarzijn heeft mij geholpen mijn leven te koesteren en er iets moois mee te doen. Dank hiervoor aan alle aanwezigen en in speciaal Suzanne die mij heeft laten zien dat kiezen voor jezelf juist goed is.

Mijn Palo Alto Polo ervaring Emily

Emily (Amsterdam)

Ik heb gewoon mijn intuïtie gevolgd, toen ik op internet de workshop van Levend Gewaarzijn tegenkwam. En dus gaf ik me op voor het weekend in de Ardennen. Ik vermoedde wel dat ik het fijn zou gaan vinden, maar mensen, dat het weekend zó mooi en verrijkend zou zijn, dat had ik echt niet durven dromen. En dat terwijl ik best wat gewend ben, want ik heb in mijn leven al veel groei- en meditatiegroepen gedaan. Volgens mij is de Interactieve Meditatie, de benadering van Levend Gewaarzijn, een ware revolutie. Zoveel liefde, zoveel acceptatie, zoveel echte ontmoeting; met de ander en met mezelf. Daarbij durf ik de bewering wel aan, dat het achterliggende gedachtegoed gewoon klopt. Dat zeg ik als persoon die het terrein van bewustzijn en verbinding voor zichzelf behoorlijk in kaart heeft gebracht. Maar ach, dat zijn woorden. De tranen gaan stromen als ik weer voor me zie met hoeveel liefde en zorg de workshop door Parash en Baulo werd neergezet. Zij zijn mensen die werken vanuit de grote ruimte en de liefde die ze zelf ervaren. Daarom is het niet voor niets, dat de woorden die Parash tijdens de lezing sprak me zo diep konden raken. Last but not least: wat heb ik genoten van het samenzijn met de prachtige en inspirerende mensen die aan de workshop deelnamen. Bedankt! Voor mij gaat het proces en de ervaring van de innerlijke ruimte onverminderd door.

 

Geert-Jan (Den Haag) Juni 2013

Het was fijn om te ervaren hoe mensen door mijn stunteligheid en onzekerheid heen zagen. Daardoor geloof ik nu een beetje meer dat ik wat moois in me draag, en wat meer in mezelf mag geloven. Ik ben al deze mensen, stuk voor stuk, diep dankbaar hierom. Het heeft er ook voor gezorgd dat ik me voor het eerst sinds lang, verbonden voel met een groep. 

Sarah (Kessel-Lo, België) Juni 2013

Zonder al te veel verwachtingen ben ik, na uitgenodigd te zijn door een vriendin, meegegaan naar de meditatieretraite in de Ardennen. 'Ik laat het allemaal op mij af komen', dacht ik. Dat bleek een uitstekend idee, want juist die openheid maakte het mogelijk om werkelijk geraakt te worden. Al snel merkte ik dat ik door de oefening bewuster werd van mijzelf en dat gaf mij erg veel rust. Ik leerde om mijzelf de ruimte te geven en alle problemen die ik met mijzelf had kwamen aan mij voorbij. Ook mijn ziekte (ziekte van Crohn) manifesteerde zich en dat gaf mij de mogelijkheid haar eens en voor altijd te accepteren. Ik ben tegen dingen aangelopen die nog vast zaten, maar ik heb ook veel gewonnen aan openheid en zelfvertrouwen. Uiteindelijk verliet ik de Ardennen met een intens geluksgevoel. Eenmaal terug in de wereld merkte ik opnieuw hoe fijn het was geweest, omdat de wereld van alle kanten aan je trekt en je heen en weer schudt. Dankzij Levend Gewaarzijn kan ik daar nu beter mee omgaan. Gun jezelf deze ervaring, je zult zien dat je er beter uitkomt dan dat je voor mogelijk houdt.

Roel (Amsterdam) Juni 2013

Ik wil ook nog even laten weten dat ik afgelopen weekend als HEEL bijzonder heb ervaren. Ik heb in m'n leven zoveel gelezen, geluisterd, geschreven, therapieën gehad, cursussen, workshops, lezingen... maar dit weekend voelde als een soort... tja, moeilijk te omschrijven, het voelde heel erg alsof ik precies op de juiste plek was, en dat had ik nog niet eerder zo ervaren. En ik ben er maar over aan het vertellen tegen anderen, kan m'n mond er niet over houden, hahah.
Zo een paar dagen na het weekend heb ik een beetje heimwee! Wat ontzettend fijn was het, realiseer ik vooral nu; al die aandacht! De aanmoediging vanuit de manier van oefenen maar ook vanuit de anderen om mezelf te laten zien, en alles mocht er zijn! De afgelopen dagen heb ik ook gemerkt dat ik mijn onzekerheid en het vaak bang voelen te midden van anderen, wat meer naast me neer kan leggen. Na ons gesprek heb ik dat tijdens de workshop al een beetje gedaan en dan heeft me veel moed gegeven! Waar ik maar aan het vermijden was, merk ik nu juist dat ik echt zin heb om mensen op te zoeken en te ontmoeten! Ik voel me een beetje als een kind wat iets nieuws ontdekt heeft en staat te popelen om het nu uit te proberen, erg leuk! :-)

Annemarie (Zeist) April 2013

Ik vond het een geweldig weekend, wederom. Ik heb ontzettend genoten van alle lieve mensen die er waren en voor het eerst heb ik ook echt oprecht genoten van mijzelf. Ik dank alles en iedereen die mij hierbij heeft geholpen en bijgestaan. Prachtig dat dit nog bestaat, ik voel zo veel liefde voor jullie allemaal! Dankjewel! ♥

Anne (Bergen op Zoom) April 2013

Wauw!! Wat een weekend was dit voor mij. De intense liefde en het genieten van elk persoon wat tegen over mij kwam. Het gevoel van een eenheid. Even was het stil, geen bemoeienis, geen oordelen. Gewoon alleen maar zijn was genoeg en ik hoefde er niks voor te doen. Alleen maar toe kijken en genieten van mijn waarnemingen. Alles was aanwezig en ik mocht alles even aanraken, maar ik hoefde er niets mee. Gewoon een keer niets doen. Het gaf me zo een intens diep gevoel van geluk. Ik ervaar weer een diepe liefde naar het leven vol ontmoetingen met alles wat er voorbij komt. Zo dankbaar naar ALLE mensen die op de workshop aanwezig waren. Zo dankbaar voor alle cadeaus die ik heb mogen ontvangen. Al koste het me eerst wat moeite om alles in ontvangst te nemen. Er was een diepe buiging en dankbaarheid naar het leven. En de boeddha heeft een prominent plekje gekregen in mijn huisje. Om mij zeker weer te herinneren aan dit prachtige weekend.

Anneke (Aalsmeer) April 2013

Ik ben naar het weekend gegaan om te trachten los te laten dat een prachtige, mooie relatie van iets meer dan 10 jaar met de liefde van mijn leven, beëindigd diende te worden. Ik merkte dat ik mezelf aan het kwijtraken was, dat mijn eigen identiteit verloren raakte en ik niet meer goed functioneerde in het dagelijks leven. Aldus accepteerde ik de raadgeving om naar een weekend van Levend Gewaarzijn te gaan.
Na drie intensieve dagen kan ik kort zijn in mijn conclusie: Het is een bijzonder warme, geneeskrachtige ervaring voor mij geworden! De intensiteit van wat er met je gebeurt heeft me een aantal zaken doen inzien, waardoor ik tot op zielsniveau een zeer welkome verandering heb ondergaan. Ik vind het ook prachtig om te zien hoe Parash 100% oordeel loos is, en alleen aan het belang van de aanwezigen denkt, zichzelf ondergeschikt maakt waardoor je weet met een volledig oprecht, onzelfzuchtig en warm persoon te maken hebt. Kwaliteiten die je overigens ook in de naaste medewerkers zult ontmoeten en in je mede cursusgenoten. Ik heb alles bij elkaar een transformatie ondergaan waardoor ik mezelf heb hervonden, mijn toekomst optimistisch tegemoet zie en het proces van loslaten van mijn liefde met vertrouwen tegemoet zie en in harmonie kan doorleven. Ik voel me gereinigd, positief en in zekere mate ook nederiger en met meer compassie naar mijn medemens. Ik ben blij met deze verandering.

Arjan (Voorschoten) April 2013

Wat een bijzonder weekend was dit. Zondag middag buiten tijdens het laatste kringgesprek voelde ik niet de behoefte om te spreken of om iets te delen omdat ik nog niet precies onder woorden kon brengen wat dit weekend met mij gedaan heeft. Nu voel ik enorm de behoefte om jou en Baulo te bedanken. Ik voel enorme dankbaarheid vanuit het diepste van mijn hart voor hoe jullie mij de juiste kant op hebben gezet. Parash, jij met exact de juiste woorden….en Baulo, die ene aanraking...

Jaap (Voorburg) April 2013

Zaterdag weer oefening.... weerstand...en op dat moment suste ik mijn denken door maar niet mee te gaan met de wandeling en lekker te gaan slapen.. Met Parash daarover contact gehad..en hij raadde mij aan dat het misschien goed was om eens het pad van een ander te proberen omdat mijn pad maar in cirkels blijft gaan. Loop anders een stukje mee..... Ik ben hem zo dankbaar daarvoor en ik ben mezelf dankbaar dat ik die woorden kon binnen laten. Ik ben gegaan en voelde dat ik ondanks het vele delen tijdens de sessies toch nog niet echt kon delen.... ik toch het gevoel had dat ik alles alleen moet doen....vervolgens heb ik alleen maar gehuild.. Mijn halve leven ging aan mij voorbij en het voelde alsof ik een stukje Helga ruimte kon geven om er te laten zijn. Vervolgens heb ik tijdens de volgende oefening mijn weerstand in een enorme veiligheid mogen laten zien..voelen en de ruimte kunnen geven. Ik begrijp nog steeds niet zo goed wat er gebeurde. Dit is wat ik wil delen. Dankbaar, enorm dankbaar ben ik de mensen die aanwezig waren in dit weekend en in het bijzonder Parash, Baulo en Ann die mij de veiligheid gaven om zo dichtbij mezelf te kunnen komen. Ik begrijp dat ik mijzelf daar ook de ruimte voor heb kunnen geven. Bedankt!!!!

 

Helga April 2013

Ik ben werkelijk heel blij dat ik zo'n bijzondere ervaring mee heb mogen maken. Ik betrap mijzelf erop dat ik het iedereen graag vertel en velen zijn zo enthousiast dat zij serieus overwegen om dit ook eens te gaan beleven. Verder wil ik jou en jouw vrouw bedanken voor de ongedwongen, liefdevolle en vooral vertrouwde omgeving. Het is bizar dat dit anno 2013 waar iedereen zo met zichzelf bezig is nog mogelijk blijkt te zijn.

Ayla (Voorschoten) Mrt 2013

Ik wil mijn dankbaarheid verwoorden over het afgelopen weekend dat ik heb mogen meemaken. Zeer mooi, dat levend gewaarzijn. Uniek en vooral prachtig. Het is een lamp, richtinggevend.
De afgelopen dagen in mijn normale leven voel ik mezelf met regelmaat meer open staan. Ik voel dat als een zekere warmte bij mijn hartstreek. Vandaag een vrije dag en bezoek ik je website, ik merk dat ik iedereen mis en de behoefte voel om mij verder leeg te maken, om mij van verdere weerstanden te ontdoen. De invloed van het weekend ijlt na. Het normale leven zit zo vol onzin. De inhoud van het journaal zo ridicuul. Heel bijzonder was het kortstondige moment dat ik alle deelnemers als één zag, met al hun manieren, met een onuitsprekelijk gevoel van liefde voor allen. Ik kon dat moment dwars door ze heen kijken; als mens vielen ze weg. Dit was zo speciaal, dat zal ik nooit vergeten. Ik wil weer komen, ik laat het je weten.

Paul (Lelystad) (Mrt 2013)

Koffie bij de volgende maaltijd als metafoor voor het weekend in Eersel
Ik heb het ervaren als een vijfsterren diner met als gangen;
vrijheid
openheid
veiligheid
interactief met toegang tot de stilte
lach en de traan,
Wat maakt het zo bijzonder? Via de samen-beoefening en individuele beoefening tot mezelf te geraken en die momenten ook bij anderen te kunnen zien. Momenten van puurheid, eenvoud en binnen de mooie setting van Levend Gewaarzijn via spaarzame en intense momenten de zuiverheid in mezelf te onthullen. In tuinen, waarin de zaden van de Liefde zijn gezaaid, bloeien ongelofelijke bloemen. Vanuit ontroering en prachtvolle herinnering geschreven

 

Dhyankar (Heemstede) (Mrt 2013)

Het weekend in Eersel vond ik een prachtige ervaring en heeft me diep geraakt. Ik ben Paraj, Baulo en de groep dankbaar voor de ruimte, er te mogen zijn door te zijn. Door de warmte binnen de groep, en de ruimte om ook kwetsbaar te mogen zijn, heb ik het gevoel van vertrouwen hervonden. Gaandeweg kon ik de warmte ook in mezelf gaan voelen en uiteindelijk volledig laten zijn, 'het zonnetje in mijn buik', een heerlijke ervaring. De ontmoeting met Levend Gewaarzijn heeft mijn kijk op de werkelijkheid veranderd, heeft me het inzicht gegeven dat het niet nodig is om te denken in angsten en twijfels. Het besef van veiligheid, rust en vrijheid is weer voelbaar en hier ben ik ontzettend dankbaar voor. Ik denk met een warm hart terug aan het contact, tot de volgende ontmoeting!

Marjolein (Rotterdam) (Mrt 2013)

Na de workshop heb ik gedurfd om ruimte te geven om op een moeilijk moment ook mijn verdriet te delen. Dat werd heel erg gewaardeerd. Door één vriend werd het zelfs een 'kado' genoemd. Dit was een enorme opluchting voor me, en een hele grote stap. En ik ontdekte iets. Ook die dag erna. Als ik bij mijn verlangen naar verbinding met anderen bleef ontstonden er verbindingen. Alleen zijn was voor mij iets uitzichtloos. Er is nu een vertrouwen aan het groeien dat er verbindingen zullen zijn, ongeacht hoe ik me voel. Jij hebt me daartoe de handvaten gegeven, ik kan en mag altijd mijzelf delen. Het ontroert mij als ik het opschrijf. Dat maakt het allemaal zoveel eenvoudiger, ik hoef niet meer ergens aan te voldoen voordat ik in contact 'mag' zijn. Ik zie nu veel duidelijker als ik iets te zwaar aan het maken ben. Mijn spirituele beoefening heeft altijd een element van 'moeten' in zich gehad, dat is nu weg aan het vallen, en de beoefening is veel meer iets wat ieder moment, de hele dag door plaatsvindt. In het zijn met ongemak en daarin steeds weer de ruimte te brengen. Is het echt zo simpel, zegt nog een stemmetje in mijn hoofd? Het is ook nog een beetje onwennig, er is echt iets van me af gevallen. Ik kan je niet zeggen hoe dankbaar ik ben!

Hugo Utrecht (Mrt 2013)

Het waren bijzondere dagen in Eersel; ik kwam om te oefenen in het verbinden met de ander zonder mezelf daarin kwijt te raken. Heb nog nooit in zo'n korte tijd zoveel vreemde mensen zolang diep in de ogen gekeken. Door deze en andere manieren van samen oefenen werd ik vaak verrast, door mezelf en door degene tegenover me. Wat een speciale manier van bewustwording! Heb me ondergedompeld in de warmte van het gezelschap en alles wat zich voordeed en bleef bij mezelf. Keek bevreesd in de spiegels om eindelijk te ontdekken en te voelen: ik houd van mij! Zo opgeschreven lijkt dat misschien zweverig of vanzelfsprekend, dat was het allebei niet: het was een bevrijdende gewaarwording: thuisgekomen bij mezelf vertrok ik gelukkig en tevreden. 

Stella (Den Haag) (Mrt 2013)

Vandaag wil ik jullie nog eens bedanken voor de mooie omekeer in mijn leven. Heb echt heel veel gehad aan de workshop. Ik vond heel eng om het te ondergaan maar wat ben ik dankbaar dat ik het toch gedaan heb.
Wat zou het toch mooi zijn als iedereen dit kon doen met degene die hem dierbaar is, ik heb heel wat therapieén gehad maar pas na de workshop is me alles duidelijk geworden. Er is voor mij maar één ding wat helpt en dat is een workshop doen bij Levend Gewaarzijn. Dit heeft van mij echt een ander mens gemaakt en ook de mensen die ik daar heb ontmoet zijn allemaal lieverds

Marjo (Zomaar tussendoor, meegedaan in april 2012)

Wat ben ik ongelofelijk dankbaar. blij en gelukkig dat ik jullie heb ontmoet en nog mee heb kunnen doen afgelopen weekend. Dit weekend heeft mij zoveel gebracht. Het aanleren van het "laten zijn" in plaats van altijd maar vechten. Ik voelde me inderdaad enorm kwetsbaar voor de buitenwereld en heb heel voorzichtig mezelf weer in de wereld laten komen, stapje voor stapje, ik wil dit niet kapot laten gaan. Zoals ik al deelde is echt een wens van mij uitgekomen.

Karine (Vaassen) jan 2013

De grootste verschuiving die in mij heeft plaats gevonden is dat ik mij goed voel met mijzelf en dat ik zo veel meer innerlijke rust heb gekregen. En .......... dat ik van dit alles zo kan genieten. Dankjewel Paraj en Baulo en tot de volgende keer!

Raka (Zandvoort) nov 2012, jan 2013

Ik ben voor de eerste keer alleen naar Levend Gewaarzijn geweest, ik vond het best heel spannend, normaal zou ik dit soort dingen nooit doen, maar ik voelde dat ik dit moest doen iets trok mij aan. Het was een heel pittig weekend, ook best zwaar want je komt je zelf ook af en toe tegen. Maar ik ben zo blij dat ik het gedaan heb en de mensen waren ook heel erg lief. Je mag lekker je zelf zijn en als je wilt huilen dan ga je huilen en wil je lachen dan ga je lachen. Alles mag en dat is fijn. Ik ben er zelf sterker vandaan gekomen. Daarvoor doe ik het, ik voel me nu weer heerlijk en ik hoop dat het zo blijft. Daar ga ik voor.

Samantha (Grootebroek) nov 2012

 

Dank weer voor jullie liefdevolle en meedogende passievolle inzet op de afgelopen workshop in Eersel. Het is voor mij ontroerend om jullie zo met de mensen bezig te zien. Ik heb het wel voor mijn kiezen gehad, het siddert nog na en ik kan er ook om lachen. Het heeft mij heel veel gegeven. Ik heb heel veel oogopeners gehad over schuldgevoelens die ik op mij neem. Er heeft een verschuiving in mij plaatsgevonden. Het is lastig te omschrijven, ik voel dat van binnen. Het heeft mij veel gebracht en ben weer een stukje bewuster en voel mij ook blijer en vrijer na dit weekend.

Maarten (Amsterdam) Juni, sept, nov 2012

Ik vind het heel mooi allemaal, heel erg mooi, deze school voor Levend Gewaar Zijn van Paraj en Baulo. Ik ben ook erg blij en dankbaar dat ik MIJ ZELF weer in vele facetten heb mogen ervaren en ontdekken en van de expansie heb mogen genieten. En er is zoveel meer..... Ik ga hier ook zeker mee door en hoop dat veel mensen deze unieke kans op ont-plooiing zullen vinden.

Raka (Zandvoort) Nov 2012

Dank je wel opnieuw voor afgelopen weekend. Het was waanzinnig. De ruimte was heel sterk aanwezig. Dank je.

Bert (Kalmthout, België) Meeste workshops 2009/2012

De hulp in de keuken en de beoefening dit weekend was voor mij ook goed en leerzaam. Vandaag had ik duidelijker minder stress in de winkel waar ik werk. Gisteren kon ik veel beter-makkelijker communiceren met mijn vriendin. En meedoen aan de beoefening bleek ook waardevol. Ik worstel niet meer zo als voorheen en ik uit mijn worstelen neutraler-beter. Zwitserland en nu weer deze workshop heeft toch zijn vruchten afgeworpen. Ik ontdek dat het waarnemen van subtiele nuances en het uiten daarvan de opening zijn om dichter bij mijzelf te komen. In de keukenassistentie kan ik leren oefenen in ‘a relaxed sense of urgency’: ontspannen blijven terwijl ik snel moet werken. De hulp en steun van Baulo is fijn en een fijne basis om op terug te vallen. Verder vond ik het gewoon een prettige groep. Ik vond de start (kennismaking) al heel fijn-opwindend.
Bedankt ook allemaal voor de waardering en gezelligheid

Manuel (Helmond) Jan, mrt, juni, sept, nov 2012

Het weekend in Roelofarendsveen is voor mij heel bijzonder geweest. Ik koester de ervaringen die ik toen gehad heb. De verbinding die ik voelde met mijn jeugd, door de ontdekking dat er mensen deelnamen die in het huis woonden waar ik als kind gewoond heb. De verbondenheid met een ander deel uit mijn jeugd, waar de directe omgeving aan mee speelde. Ik kon bijna de toren van het dorpje zien waar ik later als kind heb gewoond. De prachtige omgeving in combinatie met de wind en de wolken en de boten en het water en het licht en de kleuren was voor mij onlosmakelijk verbonden met ieder mens dat tegenover mij zat. En mede daardoor was de persoon tegenover mij telkens zo mooi om te zien en telkens weer anders mooi. Ik ervoer meer en meer Verbinding. Later werd ieder mens een Eenheid met de omgeving. Ik werd zelf eenheid, het gevoel van eenheid vergrootte zich. Ik kon zelf eenheid ervaren door het bij de ander te zien. In de week erna voelde mijn hart open, en dat is iets wat ik niet ken en wel altijd zou willen voelen.
Paraj en Baulo, dank je wel dat jullie dit mogelijk hebben gemaakt.
En de gedachte komt daar bij vanzelf naar boven: Ik wil meer!

Gezien (Delft) September 2012

Zondag terug van onze workshop voelde ik mij blij! Fijn dat het bij mij blijft! Merk dat ik mij daar niet bezorgt om maak. Voel mij gevuld en geladen met liefde. Zo fijn te voelen dat het weekeinde met iedereen mij een opening kan bieden. Op de fiets net op weg om wat boodschappen te doen. Was ik me bewust dat ik in mijn wijkje reed. Ik mensen zag die ik al eens eerder heb gezien en voelde de zon. Moest zo lachen en huilen omdat ik merkte aanwezig te zijn in het nu en tegelijk me zo thuis voelde in / met mezelf. Ik wil je zeggen dat ik dankbaar ben dat Levend Gewaarzijn in mijn leven is. Op weg naar verbondenheid!

Anoniem (Haarlem) September 2012

Het is geweldig geweest jullie te mogen ontmoeten. Prachtige mensen om bij in de buurt te zijn en zoveel compassie voor de mensen. Ik vond het geweldig deze oefeningen te doen en hoe die zijn georganiseerd. Zo eenvoudig en vrij. Dat is nog eens wat anders dan wat je bij vele tradities ziet. Mediteren in een keurslijf. Dit is heerlijk, het gevoel om er aan te beginnen is al een genot. Wat ik heel wonderlijk vond was dat op het moment voor de wissel, er in mij op kwam dat ik wel eens in de ogen van Parash wilde kijken. Al was het maar voor 5 minuten. Ik kijk op en hij ging toen in de stoel tegenover mij zitten. Ik was zeer verwonderd. Ik heb veel momenten gehad met een gevoel van compleet zijn.

Maarten (Amsterdam) Juni 2012

Een week geleden het weekend gedaan. Hoewel ik merk dat ik zo nu en dan nog veel moeite heb om niet op te gaan/ om te komen in mijn hoofd met allerlei dingen van mijn werk, merk ik ook dat het weekend me erg goed heeft gedaan. Op deze uitzondering na, kan ik nu goed onderscheid maken in mijn bewustzijn tussen het NU en mijn gedachten en gevoelens. De ruimte is makkelijker te vinden. Het benoemen in mijzelf van wat er is op dit moment helpt daarbij om te beginnen en na een halve minuut alleen het ervaren, zonder het te benoemen werkt nog veel beter.
Bedankt en tot snel weer

Rogier (Den Haag) Juni 2012

Wat een bijzondere ervaring! Dit weekend heb ik meer begrepen dan 6 jaar meditatie op een kussen. Zo simpel maar o zo effectief. Binnen twee dagen zag ik loepzuiver dat ik in het contact met anderen vooral bezig ben met de ander en daarop reageer. Er is me zoveel duidelijk geworden. Ik weet eindelijk wat mij te doen staat. Ik wil iedereen - en vooral Paraj en Baulo - bedanken voor een liefdevol, verhelderend en waardevol weekend. Tot ziens

Ralph (Den Haag) Apr 2012

Waar moet ik mee beginnen? Allereerst wil ik vertellen dat ik zelf een ontzettend nuchter persoon ben. Ik had dan ook nooit verwacht dat ik naar een weekend zou gaan van Levend Gewaarzijn. Wat kan er nou veranderen in 3 dagen? Mijn gevoel en gedachten zijn mijn gevoel en gedachten en dat verandert niet zo maar. Maar.........., het kan toch! Ik was verbaasd. Ten eerste al door de liefdevolle ontvangst. De 2 belangrijke dingen die ik het meest heb meegenomen zijn: Elk moment is een nieuw moment & Ik mag er zijn! Natuurlijk weet iedereen dit, maar het is mij nu pas duidelijk geworden, ik kan niet omschrijven hoe duidelijk. Ook heb ik meer rust gevonden, ik kan nu een kop thee drinken zonder het gevoel te hebben nog iets te moeten doen. Ik wil het bijna niet toegeven, maar had dit weekend niet willen missen en het heeft echt wat met mij gedaan. Een aanrader van een 19-jarige, voor alle 19-jarigen en anderen. Mijn levensleus: Elk moment is een nieuw moment en bekijk elk moment opnieuw wat het gaat brengen. Wat zul je zo veel gaan genieten!

 

Eline (Groningen) Apr 2012

Bedankt voor het mooie weekend, had vrijdag niet verwacht dat ik zondag als een ander mens naar huis zou gaan. Ik kan het iedere ouder aan raden om dit met je kind een keer te gaan doen, je wordt er zo enorm rijk van en ook het contact met kind en ouder wordt enorm verrijkt. Ik heb dit samen met mijn dochter gedaan en ben de confrontatie aan gegaan. Wat was het moeilijk maar ozo mooi. Ik voel mij nu zoveel meer gelukkig en ook dat wij alles kunnen delen. Lieve Paraj en Baulo, ik kom zeker een keer naar de oefendag toe, want ik wil dit blijven oefenen. Ook Ann en Eric wil ik bedanken voor alle lieve zorgen. Ik vind jullie lieve en hele speciale mensen die ik diep in mijn hart heb zitten. Ik kan nog lang doorgaan, maar doe het niet want ik ga nu genieten van mijn eigen ik, die er zeker mag zijn! Ik hou van jullie.

xxxxxxxxxxLiefs van Marjo (Middelburg) Apr 2012

Allereerst ben ik ontzettend dankbaar voor de lieve zorgen voor mij en mijn moeder. De zorgen voor de maaltijden van Eric en de ondersteuning van de andere mensen en Ann in het bijzonder voelde als een warm bad. Toen ik vrijdag aan kwam was ik behoorlijk zenuwachtig voor de confrontatie met mijn moeder. Tijdens de oefening is er ontzettend veel woede uit gekomen en stapje voor stapje mocht dat er van mij zijn. Na een gesprek met Paraj heb ik samen met hem de confrontatie met mijn moeder aan durven gaan en dit was ongelofelijk moeilijk, maar oh wat ben ik blij dat het er eindelijk uit is na 30 jaar. Wat een gigantische bevrijding. Ik voel mij nu een trots mens om op deze wereld te mogen leven op deze manier en in dit moment. Ik heb nu het gevoel dat ik er mag zijn en mag delen, zonder dat ik mij schuldig voel, over wat mij dwars zit en hoe ik de dingen heb beleefd in het verleden. Ik ga genieten van mijn mooie leven!

Corina ( Den Haag) Apr 2012

Een weekend vol nieuwe ervaringen: de herontdekking van mijzelf is begonnen... and I like it!

Danielle (Den Haag) Apr 2012

Ik ben diep dankbaar dat ik bij jullie de workshop heb mogen volgen. Het feit alleen al dat ik die dankbaarheid echt kan voelen is een gevolg van de workshop. Alhoewel ik mij daar niet van bewust was, ben ik lange tijd op zoek geweest naar het contact met mijn gevoel en nu ben ik zo blij dat daar een opening is gekomen. Een heel diep inzicht wat ik heb gehad tijdens de Interactieve Meditatie is dat ik helemaal geen controle heb over wat er in mij gebeurt. Gedachten en gevoelens verschijnen vanzelf, waarom zou ik dan nog mijzelf veroordelen of mijzelf proberen te veranderen? Ik hoef alleen maar te zien dat ik geen invloed heb en daarin ontspannen. Wat een bevrijdend inzicht! Ik hoef mij niet te schamen voor wat er in mij opkomt of voor wie ik ben, omdat ik daar niet zoveel invloed op heb. Het geeft mij een gevoel van vertrouwen, van overgave en het belangrijkste van liefde voor mijzelf. Voor diegene die het ook allemaal niet weet en maar zijn best doet. Ik ben bovendien diep geraakt door de liefde en tomeloze toewijding waarmee jullie de workshop gegeven hebben. Echt een enorm geschenk om die te mogen ontvangen.

Hugo ( Utrecht) (Apr 2012)

Ik wilde graag bedanken voor het fijne en mooie weekend. Het heeft mij veel gegeven en ik ben heel dankbaar voor de aandacht en het vertrouwen wat ik gevoeld heb. Het heeft mij veel kracht gegeven. Ik voel mij steviger en sterker in het contact met anderen en met mijzelf. Ik ga nu goed voor mijzelf zorgen.

Sofie (Nijmegen) Mrt 2012

Het was een geweldig weekend en ik wil Paraj nogmaals enorm bedanken dat ik mee heb mogen doen. Ook Baulo is een geweldig mens! Wat zijn jullie mooie mensen!

Klaas (Huizen) Mrt 2012

Ik vond het weekend spannend in mijn eentje en heb nooit eerder een meditatie workshop gedaan. Ik wilde mij ook weer niet te druk maken van tevoren, ik zou wel zien. In het dagelijkse leven ben ik het liefst gericht op de ander en nu van vrijdag tot zondag zou ik met mijzelf bezig zijn, de balans opmaken. Het was niet gemakkelijk! Naarmate het weekend vorderde, werd de oefening steeds vertrouwder. Ik heb het weekend intens beleefd en zo veel warmte gevoeld voor mensen en ook ontvangen van de mensen om mij heen. De groep is zo veilig, het kostte mij geen moeite om open te zijn en kwetsbaarheid te tonen. Ik ben blij dat ik ben gegaan. de bevrijding en opluchting is heerlijk.
Paraj, heel erg bedankt voor je aandacht, je raad en je wijze woorden en Baulo heel erg bedankt voor de lieve zorgen en begeleiding. Het eten was lekker, de wandeling in de mooie natuur deed mij goed en zeker ook de stilte. Ik wil verder ook iedereen bedanken voor alle hulp en tips.

Riet (Zwolle) Mrt 2012

Heel erg bedankt voor dit weekend met jullie. Ik zal niet zeggen dat ik genoten heb, dat is niet het woord wat er voor mij bij hoort, maar het was voor mij letterlijk een eye-opener. Voor mij heeft het al met al veel inzicht gegeven, met name hoe sterk ik in mijn hoofd zit en niet goed ‘bij mijn gevoel’ kom. Maar de gevoelens zitten er wel degelijk, ver weg, diep weggestopt. Ik heb zoveel bewondering voor iedereen die daar zo diep heeft kunnen gaan, en jaloers op wat het hun heeft opgeleverd. Voor mij is dit (nu nog) niet gelukt, maar ik wilde dat ook nog niet echt. Maar toch ben ik wel eventjes geraakt, en daarnaast heb ik echt genoten van de mensen, die onderling zo verschillend waren, maar toch allemaal zo geweldig in hun eigen persoon. Mooie mensen!

Guus (Holten) Mrt 2012

Dank voor het weekend. Het weekend heeft mij enorm veel gedaan en heel veel gebracht, vooral in het loslaten....en de eigenliefde die ik nu enorm voel stromen!

Emma (Groenekan) (Mrt 2012)

Het was een fijn weekend. Ik vond het echt heel bijzonder wat er allemaal gebeurde en wat ik ervaren heb. Heel veel dank voor de integere, prachtige begeleiding. Je hebt zoveel gegeven aan iedereen! Toen ik thuiskwam voelde ik een nog intensere liefde voor mijn man en kinderen, heel bijzonder. Vandaag beleef ik alles veel intenser. Mijn eigen gevoel, de wereld, alsof er een laag spinrag verwijderd is!

Monique (Amsterdam) (Jan 2012)

Het weekend heeft mij zeer geraakt en veranderd, de hele wereld zie ik nu anders. Bedankt voor de geweldige steun die je het afgelopen weekend hebt gegeven!
Dat ik al in drie dagen het geluksgevoel zou ervaren van het werkelijke besef dat ik los sta van mijn gedachten, had ik nooit durven hopen. Als een rationeel, resultaatgericht, gestrest denkertje arriveerde ik vrijdag met een gevoel van nieuwsgierigheid. Op het terrein van meditatie ben ik eigenlijk nog volkomen bleu. Maar ik had ergens van binnen de overtuiging dat de weg van meditatie en acceptatie uiteindelijk tot meer geluk leidt, dan mijn leven te leven naar mijn ideaalbeeld. Daarin stuitte ik juist elke keer weer op ontevredenheid en vermoeidheid, en een gevoel van; 'is dit nu het leven?'. Gelukkig heb ik nu ingezien dat mijn gevoel er ook toe doet, dat ik er ook toe doe als ik even niet iets concreets aan de wereld bijdraag. Dat het niet om het resultaat, maar om het proces gaat in het leven. Een geweldige bevrijding. Eindelijk ben ik weer eens mijn eigen beste vriendin, en vind ik steun en veiligheid bij mezelf in plaats van bij anderen. De interactieve meditatie is zo'n simpele formule, maar zo effectief. Jong en oud, ervaren en onervaren, werken samen en alle verschillen vallen haast direct weg. In plaats daarvan ontdekte ik hoeveel we van elkaar kunnen leren, en hoe veilig en respectvol zo'n groep kan voelen ondanks de enorme diversiteit. Zo leuk! Ik ga zeker vaker de workshop volgen, want nu ik eraan geroken heb wil ik meer! Er valt nog zoveel te ontdekken :)

 

Suzanne (Rotterdam) (Jan 2012)

Ben voldaan van de workshop thuisgekomen. Ik had mij niet gerealiseerd dat ik naar deze vorm al langer op zoek was. Een manier om de innerlijke rust die ik ervaar tijdens meditatie ook in de praktijk van alledag te brengen. Ik zie Interactieve Meditatie als een goede oefening om tijdens contact met iemand anders, met mijn eigen innerlijke rust in contact te blijven en zo contact te maken met mijn ware zelf. Interactieve meditatie geeft mij nu een handvat om in contact te blijven met mijzelf in de praktijk van het dagelijkse leven.

Louis (Luddeweer) (Jan 2012)

Voor de derde keer thuiskomen bij mijzelf met anderen. Ik voel nog net zoveel ontroering over het proces als de eerste keer en iedere keer kan ik het wat meer en langer blijven leven. Ik mag er zijn!! Wat was het weer een warm, liefdevol, open en geweldig weekend, bedankt en liefs

Diane (Leiden) (Mrt, Sept 2011, Jan 2012)

Het weekend werkt nog op verschillende manieren in mij door. Ik merk vooral in ontmoetingen dat er meer openheid in het contact is en kan zijn. Iets dat mij heel erg goed doet, en ik steeds weer na zo´n ontmoeting als het ware verwonderd ben. Het is verruimend, het geeft innerlijke rust en laat mij geluk en liefde ervaren. Naar mijn ouders voel ik mij opener en heb ik gedeeld wat ik eerder niet gedeeld zou hebben. Afgelopen woensdag had ik een ontmoeting met iemand die mij erg dierbaar is. We hadden een erg fijn, open en eerlijk gesprek, waar nu pas openheid en ruimte voor was in mijn hart.. Geïnspireerd door deze ontmoeting kwamen de volgende woorden:

Met kleine beetjes kom ik
naar buiten
Als ik herken van dat
wat ik al wist
Voorzichtig en geduldig
Ontluik ik

 

Als ik in de spiegel kijk
Dan zie ik haar al
Bijna durf ik niet te geloven
Dat ik haar worden zal
Een glimlach verschijnt
op mijn gezicht
Ontroering en geluk
Miriam Dat ben ik

Zo mooi had ik nooit
durven dromen
Maar langzaam begin ik
te worden
Steeds een beetje meer

Ontroering en geluk
omdat ik haar kan zijn en ben
Zo kende ik het niet

 

Maar jij gaf het vertrouwen
En deed mij geloven
Liet mij ontdekken
Van wie ik ben

Ten diepste en volledig
Wat ik voelen kan
Dat wil ik leven

Dat ben ik.

Miriam (Leiden) (Jan 2012)

Wat een gelukzalig gevoel om een met jezelf te zijn. Dit weekend heeft mij erg veel gebracht. Ik ben zo trots op mezelf dat ik steeds durf en kan zeggen het is goed en heb er geen oordeel over. Vaak koppel ik een lied aan iemand. Bij Baulo is het: Heaven must be missing an angel en bij Paraj: Lay your troubles on my shoulder, put your worries in my pocket, rest you’re love on me a while.

Sandra (Leidschendam) (November 2011)

Ik heb ontzettend genoten van een zwaar maar mooi weekend. Er waren in het begin enorm veel weerstanden en verzet, maar na de wandeling was ik zo moe en uitgeput dat ik diep vanuit mijn hart werd geraakt en daarna mocht ik ruimte proeven en ervaren van mezelf. Hier heb ik dan ook intens van genoten. Ik vond het jammer om weer naar huis te gaan zondag, maar ergens ook wel weer fijn.
Ook zijn mijn vriend en ik dieper in contact geraakt met elkaar en onze relatie voelt nu heel echt en puur. Ik kan en mag nu meer van mezelf in onze relatie met elkaar. Ik ben in de workshop ook een aantal keer geraakt door mijn vriend, omdat ik zo trots ben op hem dat hij zo mooi en lief is. We zijn weer nader tot elkaar gekomen. Wat fijn dat ik mezelf heb mogen voelen en mogen zijn. Ik kan niet wachten tot de volgende workshop.
Ik wil jou en Baulo heel erg bedanken voor de liefde en fijne begeleiding die jullie mij geven.

Corina (Den Haag) (November 2011)

Na twee keer drie dagen en een zondag met levend gewaarzijn te hebben gewerkt heb ik het gevoel mij vrijer te voelen. Ik heb meer mededogen naar mijzelf en mijn omgeving. In het verleden heb ik allerlei gedaan op het gebied van bewustzijnsontwikkeling. Deze vorm van meditatie helpt mij verder op de weg naar meer bewustzijn. De meditatie bij levend gewaarzijn vind ik confronterend en eenvoudig van opzet, maar zeer effectief en snel werkend. Ik doorzie oude patronen nu meer en uit mij beter naar anderen als dat nodig is. Ook voel ik mij minder vaak boos. In het algemeen zorg ik beter voor mezelf. Ben minder bezig met de dag van morgen en problemen van anderen. (Waar ik niets aan doen kan.) De laatste jaren had ik moeite om met chronische pijn om te gaan. Door de ervaring met levend gewaarzijn kan ik nu meestal accepterend en rustig de pijn ontvangen. De pijn is nu over het algemeen beter te verdragen.

Silvi (Sept, Nov 2011)

Ik wil jullie nog bedanken voor het afgelopen weekend. Ik vond het boven verwachting en ben er nog helemaal vol van. Ik heb het er nog elke dag over, want elke dag vraagt er wel iemand hoe het weekend was.

Corrie (Aalsmeer) (Nov 2011)

Ik werd helemaal overspoeld door een liefde die ik niet kon verstoppen of tegenhouden. Deze ervaring heeft me diep ontroerd en ik werd er ook heel rustig en blij van. Het was een prachtige ervaring. Dank je wel Parash om dit mogelijk te maken en ik kom heel graag nog eens terug meedoen.

Lutgard (Linden, België) (Mei, Nov 2011)

Lekker in mijn ratio, maar ook vol verdriet en emotie, ben ik resultaatgericht aan de workshop begonnen. Kom maar op!
Langzaam is in de loop der dagen iets in mij aangeraakt, dat ik het beste kan beschrijven als contact met Mij.
De Interactieve Meditatie is een constante spiegel naar jezelf. Tot op heden had ik nog niet veel begrepen van ruimte geven aan mijzelf, mijn verdriet, mijn gevoelens. Daar is nu een begin mee gemaakt. Ik voel weer grond onder mijn voeten en dat is een prachtig resultaat van een intens en bijzonder weekend.

Mirjam (Amersfoort) (Nov 2011)

Ik wil Paraj en de rest van de groep nogmaals heel erg bedanken voor het bijzondere weekend. Als ik mij vooraf meer had verdiept in het interactief mediteren, had ik het misschien niet gedaan / gedurfd. Zaterdag morgen wilde ik nog het liefst terug naar huis, want wat kom je tijdens deze meditatie dicht bij jezelf. Dat is “spannend” en confronterend. Ik ben nu héél blij dat ik in mijn onwetendheid deze vorm van meditatie heb gekozen. Ik ben mezelf een stuk beter gaan leren kennen.
Alles was ook zo goed geregeld. Zelfs het zonnetje ontbrak niet. Het eten was ook heerlijk!
Paraj, de oprechte aandacht die je echt voor iedereen in de groep had was zo bijzonder. Thanks! 

Venessa (Barendrecht) (Sept 2011)

Mijn eerste kennismaking met interactieve meditatie heeft zoveel goeds teweeg gebracht. Ik ervaar niet alleen een beter contact met mezelf, maar weet nu ook beter hoe ik een intenser contact met anderen kan hebben.

Annemiek (Hilversum) (Sept 2011)

Ik heb dit weekend bijna alleen maar lol gehad en ben bijna alleen maar blij geweest. Ik heb het idee dat ik al mijn emoties vanuit liefde en vrijheid heb ontmoet, zonder dat ik ze heb op hoeven zoeken. Ik heb gewoon genoten. Het deed me zo goed om samen met bepaalde mensen en in het bijzonder Marc, te lachen in de beoefening!

Martin (Zoetermeer) (2009, 2010, 2011)

Ik wil bij deze nog ontzettend bedanken voor het geweldige weekend. Het heeft me ontzettend veel goeds gedaan. Ik voel me sinds het weekend een echt ander mens. Ik voel me gelukkiger. Het was wel even doorzetten de eerste dag. Ik vond het best eng, toen ik besefte wat ons te 'wachten' stond. Maar uiteindelijk kom je ontzettend diep tot je zelf. Ontzettend bedankt en ook alle andere lieve mensen van de groep.

Mona (Leeuwarden) (Sept 2011)

Het was voor mij de derde keer. De eerste keer vond ik eng omdat ik me geen voorstelling kon maken. De 2e keer zag ik er zo mogelijk nog meer tegenop want ik wist nu wat het was. Waarom ging ik toch? Omdat ik me erna zo vreselijk heerlijk voelde en dit gevoel na het 2e weekend alweer langer duurde. Ook voel ik dat het iets in mij teweegbrengt, dat ik langer luchtiger kan zijn. Ik heb genoten van het 3e weekend, geen zorgen over de beoefening, prachtige mensen ontmoet en op weg naar meer geestelijke vrijheid en het er naar leven.

Tineke ( Utrecht( Sept 2010, Mei, Sept 2011)

Vlak van tevoren vroeg ik mij af, waarom ik mij nu weer voor zo’n intensief weekend had opgegeven. Ik zag ertegen op. Het koste mij in het begin moeite, om uit mijn hoofd te komen, het bleef maar ratelen over wat er allemaal niet goed was aan mij. Maar toen het eindelijk stil werd wist ik weer waarom ik voor de tweede keer dit weekend gedaan heb.
Een overweldigend gevoel van vrede, liefde en thuiskomen en de herkenning bij anderen is zo’n troost, oh, “ik ben niet zo anders”. Het beoefenen, de gesprekken, de openheid om alles te delen, het mededogen, de inzichten hebben mij weer zo’n warm gevoel gegeven, dit is waar het in het leven om gaat, dit is wat ik altijd gezocht heb. Het kan mij nog ontroeren. Hoe geweldig iedereen is, en joepie, ik mag er gewoon zijn!!! Bedankt alle lieve mensen, die er waren en natuurlijk Paraj en Baulo voor dit prachtige proces.

Diane (Leiden) (Mrt, Sept 2011)

Ik kreeg een 'warm bad' en geweldige ondersteuning waardoor het lichter was om er te zijn met al mijn pijn en verdriet maar ook met mijn plezier. Ik kon delen en anderen deelden met mij.
Een heerlijke ervaring om echt te 'zijn' en mezelf niet te hoeven 'faken' om een betere indruk te maken. Ik mag er zijn! Wat een fantastisch gevoel. Ik maak me minder druk over hoe ik eruitzie, welke indruk ik maak op anderen. Ik durf eerlijker te zijn en respecteer daardoor ook meer mezelf en mijn grenzen. Ik voel me meer mens in mijn eigen lichaam. Ik ben lichter, meer bevrijd, met minder fysieke pijn,...thuisgekomen... bij mezelf

Nele (Rotselaar, België) (Sept 2011)

Ik ben mij gaan realiseren dat alle woorden die ik zeg vanuit een diep gevoel in mij ontstaan en dat deze woorden niets met een ander te maken hebben. De "grote boze buitenwereld" is voor mij veranderd in lieve mensen die, in communicatie met mij, hun eigen vreugde en verdriet neerzetten. Doordat ik op momenten hun woorden niet meer persoonlijk opvat ontstaat er vrijheid en rust in mij.

Volledige acceptatie van andere mensen, volledige acceptatie van mijzelf. Zo blijft er energie over om mijzelf beter te leren kennen.

Het proces van Levend Gewaarzijn geeft een enorme diepgang aan mijn leven.

Selina (Leidschendam) (Sept 2010, Mrt, Sept 2011)

Dat prachtige gevoel van veiligheid dat ik heb gehad tijdens de workshop werkt zo bevrijdend en verbindend. Ik voelde dat de mensen die daar zijn eigenlijk niet verschillen van mij en dat het eigenlijk mijn gedachtes zijn die de anderen zo 'anders' maken dan mijzelf. Zodra ik die gedachten liet vallen voelde ik de verbinding. Ik voelde een rust die er voorheen niet was. Ik besefte dat iedereen net zo is als ik. Een ieder is op zoek naar liefde en wij zijn samen op pad om die liefde te vinden. Ik besef nu dat wanneer ik zonder twijfel "Ik hou van je" en "Ik hou van mezelf" kan zeggen, er eigenlijk geen verschil is tussen die twee.

Pieter (Leuven, België) (Mei 2011)

Tijdens mijn contacten met anderen heb ik een gelukkig gevoel ervaren. Door de ruimte die ik voelde was ik in staat om veel warmte naar anderen vanuit mijzelf te laten stromen. Ook bij het onverwachte gitaarspel en de zang van Andrea voelde ik een gelukkig gevoel opkomen. Dit gevoel kon voor mij ontstaan omdat ik echt in het moment zat en er daardoor ruimte ontstond om te genieten.

Linda (Amsterdam) ( Dec 2009, Mrt, Mei, Dec 2010, Sept 2011)

Ik heb het allemaal nog eens de revue laten passeren. Ik ging zondag met een goed gevoel weg en had ook echt zin om weer naar huis te gaan (is in maanden niet gebeurd). Ik was ontspannen en bovenal was mijn hoofd leeg, een heerlijk gevoel. Ik kan weer lachen en baldadig zijn en dat allemaal van één weekend. Oh wat ben ik blij dat ik het weekend heb meegemaakt. Hartelijk dank daarvoor. Nogmaals heel veel dank en veel plezier in Zwitserland. 

Aleid (Bennekom) (Mei 2011)

Na het lezen van de website van Levend Gewaarzijn kreeg ik meteen het gevoel, ja....... ja.... dit is waarschijnlijk goed voor mij. Een telefoontje, er was nog plaats. Een impulsieve beslissing tijdens mijn persoonlijke proces. Met open vizier ben ik de weekendworkshop ingegaan. Vanaf het allereerste begin was ik op een goede plek, samen met allemaal mooie en unieke mensen, ieder op zijn eigen manier. Veel bijzondere momenten hebben we samen gedeeld, ....... aanwezig zijn in de ontmoeting, écht contact met mijzelf én de ander. Wat ik nodig had op dit moment ben ik tegen gekomen, dit geeft een heel dankbaar gevoel.
Graag wil ik iedereen en in het bijzonder Paraj en Baulo heel hartelijk danken voor alles, en wellicht zal ik bij de volgende workshop weer aanwezig zijn.

Marion (Tilburg) (Mei 2011)

Bedankt voor het mooie weekend. Ook voor het lekkere eten. De cursus is heel geschikt voor de moderne mens. Het een efficiënte methode om, bij de psychologische omwentelingen die kunnen optreden tijdens meditatie, elkaar wederzijds te helpen om die te begrijpen. Men helpt elkaar bij de innerlijke verwerking zodat het persoonlijk proces gladder kan verlopen.

Liang (Den Haag) (Mei 2011)

Ik heb deze workshop al een aantal keer gedaan en voelde voordat ik aan deze begon een kleine weerstand, omdat ik erachter was gekomen dat ik nog niet helemaal eerlijk en mijzelf kon zijn tegenover andere mensen. Tijdens deze workshop heb ik me bij iedereen volledig eerlijk en op mijn gemak gevoeld. Ik kwam erachter dat er helemaal geen reden was om oneerlijk of ongemakkelijk te zijn! Ik heb meer als ooit genoten van het samenzijn met mensen en voelde meer als ooit het kind in mijzelf in de aanwezigheid van mensen die nieuw voor me waren of die ik niet zo goed ken. De stilte en ontspanning die daardoor ontstaat is bijzonder. Het voelt als een veilig nest waar ik altijd kan terug keren. Bedankt!

Martin (Zoetermeer) (2009,2010,Mei 2011)

Ik heb een heel goed weekend gehad, boven mijn verwachting. Voor de 2e keer ging ik naar de workshop en ik zag er erg tegenop. Zouden de beoefeningen me niet te lang en te zwaar vallen? Waarom ik me dan toch opgegeven heb? Omdat ik het heerlijke gevoel na de eerste keer zo lang bij me heb gehad en omdat ik mezelf in de weg zit en daar vanaf wil. Al heel erg lang. Durven is voor mij het sleutelwoord. Ik ben heel blij dat ik gegaan ben.

Tineke (Utrecht) (Sept 2010, Mei 2011)

Ik vond het een ontzettend intensief, maar geweldig weekend. Ik had nooit gedacht, dat één zo’n weekend zo’n impact kon hebben. In het begin ontmoette ik nog veel weerstand van mijzelf. Maar door de beoefening ging er een deur open. Ik kon eindelijk laten zien, wie ik echt ben, met alles erop en eraan, zonder mijn hoofd ertussen. De ruimte die ik erdoor kreeg vond ik overweldigend. Maar het besef, dat we allemaal zoveel gemeen hebben en de troost en liefde die ik ervaren heb tijdens het weekend, gaf mij het gevoel eindelijk thuis te zijn. Dit heb ik mijn leven lang al gezocht. Iedereen mocht er zijn en er was geen oordeel. Het ontroert mij nog steeds. Ik wil dan ook iedereen bedanken en in het bijzonder Parash en Baulo. Alle inzichten die ik heb gekregen en alle ruimte, ik mocht mijzelf zijn, ik mag er zijn, liefs en zeker tot ziens,

Diane (Leiden) (Maart 2011)

Het Levend gewaarzijn weekend, heeft me weer veel gebracht. Ik ben de groep dankbaar toen ik mijn gevoel en angsten onder woorden bracht. De groep reageerde met alle mededogen die je je maar kan voorstellen. Zo vertrouwd, zo veilig. Dit weekend heeft me weer inzichten in mezelf gegeven , die ik daarvoor niet kon hebben vermoed. Door interactieve meditatie kom je op een echte manier bij wat er nu echt bij je speelt. Je kan je niet verschuilen voor jezelf. En door de veiligheid mag je gewoon jezelf zijn en alles doorleven. Ik heb weer bijzondere en mooie mensen ontmoet. Het afscheid van de groep viel zwaar, mensen waar je zo mee hebt gedeeld. Heb me alweer opgegeven voor het volgende weekend.

Marc ( De Meern) (Dec 2010, Mrt 2011)

Het weekend was uiteindelijk geweldig! Al tijdens de introductie viel het me op dat het woord “meditatie” op een heldere-, praktische- en luchtige wijze gebruikt werd. Eerst dacht ik: wat leuk een nieuwe meditatie..daarna deed ik m’n best....wat doe ik het toch goed....doe ik het wel goed?.....wat doe ik eigenlijk?

Maar........uiteindelijk (na 2 dagen)..........voelde ik ontspanning in lichaam en rust in gedachten opkomen. HET IS GEWELDIG.......... Want ik merk dat ik nu bij contact met anderen meer rust en ruimte in mijzelf mag blijven voelen. En....misschien wel het bijzonderste!...... dat ik doordat ik meer bij mijzelf ben (niet meer mijzelf veroordeel), ik er ook meer voor de ander kan ZIJN. Dank aan Ann, Parash, Baulo en alle andere mooie mensen die ik mocht ontmoeten in het weekend. Tot een volgende keer!

Bob (Den Haag) (Maart 2011)

Ik ben heel blij, dat ik het afgelopen weekend geweest ben. Het was een bijzondere ervaring, die ik graag nog meer zou willen verkennen. Ik vind het heel prettig, dat er op het weekend veel warmte om me heen was. Ook vind ik het fijn, dat er een manier is om een innerlijk proces van mij te 'tekkelen'. Dit geeft weer hoop & goede moed

Annelieke (Den Haag) (Maart 2011)

Het weekend heeft me veel gebracht. Het maakte me bewust van wat echt oogcontact is. Het is een moment van volmaaktheid, van pure schoonheid, van bestemming, van stilstand en van leven. Het maakte me meer bewust van het moment. Het weekend herinnerde me eraan hoe fijn het is te communiceren en te spelen, om het raadsel der menselijke interactie te mogen aanschouwen en er deel van uit te maken. Mijn mooiste moment was zondagochtend waarop de wereld stilstond en elk moment een druppel goddelijkheid was. Dank aan iedereen voor het mogen zijn!

Werner (Leuven, België) (Dec 2010) Ik wil jullie uit de grond van mijn hart bedanken voor het mededogen dat jullie mij gaven afgelopen weekend toen ik mijn situatie uitlegde. Ik heb al 2 nachten lang nagedacht hoe ik jullie kon bedanken. Ik kan het gewoon niet onder woorden brengen wat jullie voor me hebben betekend.
Voor deze workshop kon ik niet begrijpen waarom mensen zo betrokken konden zijn. Ik probeerde het zelf maar liep tegen mijn eigen betonnen muur op. Om mededogen te geven moet je eerst aan jezelf genoeg mededogen gegeven hebben. En daar ben ik nu mee bezig.

Marc (de Meern) (Dec 2010, Mrt 2011)

Ik wilde jou en iedereen ook nog bedanken. T was zeker niet makkelijk voor me om eerlijk te delen telkens opnieuw en om mijn gedachten stil te krijgen.
Er heerste een felle tweestrijd in mij die me confronteerde met een diepe eenzaamheid.
Ik ervaar thans dat er iets veranderd is, in gang is gezet. Ik heb toch weer mogen ervaren hoe het is om bij mezelf te zijn, om daar niet van weg te vluchten maar naar te kijken. Ik koester het plantje dat nu gevoed is en ben daar al de mensen die ik heb mogen ervaren en ook mezelf dankbaar voor!

Natalie (Neerpelt, België) (Dec 2010)

Fijn om weer te zijn geweest, ik kan het niet verwoorden, waarom. Ik ben me meer bewust geworden en zal er zeker aan gaan werken om mensen te gaan toelaten. En dan de meditatie, ik heb er veel baat bij. De laatste weken werd ik er wat slordiger in om het te doen, maar ik heb nu weer een verfrissing en zin om het weer compleet op te pakken. Nogmaals bedankt voor het fijne weekend... wat tot in de puntjes verzorgd was!!!!!!!!!

Celine (Heerlen) (Mei, Dec 2010)

Ik vond het een fantastisch diepgaand weekend, de magie van dit weekend heb ik niet eerder gevoeld bij Levend Gewaarzijn. Het mediteren in het donker omdat het licht uitviel en de vele sneeuw, lieten mij zien dat levend gewaarzijn onder alle omstandigheden mogelijk is! Ik ben blij dat ik dit keer ook heb mogen helpen om dit prachtige proces te ondersteunen.

Martin (Zoetermeer) (Alle workshops 2009, 2010)

Ik heb het een heel mooi weekend gevonden, zo mooi om op deze manier samen te zijn. Het raakt mij. Ik wilde jullie bedanken voor wie jullie zijn.

Carl (Rotterdam) (Dec 2010)

"Aan zij die twijfelen: gewoon doen! Wat is het ergste dat kan gebeuren? En wat is het beste dat kan gebeuren?? Ik heb een heerlijk weekend gehad, en denk er met heel veel dankbaarheid aan terug. Ik kon werkelijk alles met andere ogen bekijken de dag dat ik thuiskwam en voelde me intens gelukkig. De intentie is weliswaar verminderd, maar ik voel dat er fundamenteel iets veranderd is binnen mij, dat ik er meer mag zijn!

Jan (Leuven) (Dec 2010)

Ik heb altijd heel erg vanuit mijn gedachten geleefd en wilde al heel lang meer bij mijn gevoelens komen. Tijdens de workshop kwam ik er achter dat ik wel degelijk kan voelen en dat ik de gevoelens kon benoemen. Deze laatste dagen zijn er vaak emoties naar boven gekomen. Het voelt alsof ik een startpakket heb gekregen om meer een geheel te worden. Verder was het weekend perfect tot in de details georganiseerd, het eten erg lekker en wil ik ook iedereen bedanken.

Ivonne (Corcelles, Zwitserland) (Dec 2010)

Wat heerlijk om zoveel ruimte te krijgen om mijzelf te zien, om alles wat daar tussen staat los te laten, om dichter bij mijn kern te komen. Heerlijk om zicht te krijgen op de ruis die ontstaat in interactie met anderen en die ook weer los te laten. Het is mijn wens om de interactieve meditatie volledig te integreren in mijn dagelijks leven, dat het vanzelfsprekendheid wordt om een meer liefdevolle, stille ruimte te creeeren in contact met anderen.

Bernadette (Utrecht) (Sept, Dec 2010, Mrt 2011)

Ook deze keer heb ik die rust en ruimte weer mogen ervaren. Iets om verslaafd aan te raken. Wat moet het fijn zin om dit continue te mogen ervaren. Zover zijn we nog niet maar daar gaan wij zeker naar toe werken.
Parash, Baulo en alle andere aanwezigen, enorm bedankt weer voor dit fijne weekend.

Jos (Bergen op Zoom) (Dec 2009, Mrt, Sept, Dec 2010, Mrt 2011)

Ik vond het een fantastisch weekend en hou er een heel warm gevoel aan over. Wat begon met weerstand en onwennigheid, eindigde in een gevoel van verbondenheid en openheid. Interactieve meditatie is voor mij een heel waardevolle aanvulling op de gewone zitmeditatie. Zeker voor herhaling vatbaar!

Leni (Leuven België) (Sept 2010)

Ik ben zó blij dat ik de workshop gedaan heb.
Het voelt alsof ik op reis ben naar mezelf, en ik wil Paraj heel erg bedanken voor zijn hulp daarbij. Ik voel me nu al zo rijk, dat ik bijna niet kan wachten tot ik nog meer ontdek. Ik voel me een kind vol blije verwachtingen.

Annette (Haarlem) (Sept 2010)

Het is niet zo dat ik op internet wil verschijnen, maar ik heb als ADHDer baat bij deze workshop. Mede omdat ik weet hoe neurotisch en chaotisch ik kan zijn, kan ik niet anders zeggen dan dat het mij ontspant. Het is mijn 3e weekend geweest. Het schaad niet, maar het baat wel. Ik krijg ontzettend veel energie terug omdat ik mijzelf niet meer afkraak.
Ik kan een groot verhaal schrijven, maar zoals zoveel dingen moet je dit GEWOON DOEN. Net zoals ik nu schilder. (www.hepas.net)

Hubert (Leiden) (Dec 2009, Mrt, Sept, Dec 2010, Mrt 2011)

Op het weekend heb ik angsten losgelaten waarvan ik niet door had dat ik ze had. Ik verlies nu veel minder energie aan onbelangrijke dingen, die enkel in mijn hoofd aanwezig zijn! Ik leerde mijzelf letterlijk en figuurlijk recht in de ogen kijken. Ook de relatie met mijn vriend is dieper en intenser geworden. Angsten zijn verdwenen, begrip en vertrouwen is in de plaats gekomen… heerlijk!
Ik leerde dat het niet gaat om het plaatje, de woorden, de uitleg maar over de ervaring. De uitleg die wij echter kregen hielp mij om het te gaan durven ervaren.
Voorts hebben we ook samen heerlijk gegeten, gelachen, gehuild (al dan niet uit vreugde!), heb ik leuke nieuwe mensen leren kennen en vriendschappen gecreëerd en versterkt. Ook niet onbelangrijk is dat het weekend betaalbaar is voor iedereen, maar wat je er voor krijgt is écht van onschatbare waarde!
Een dikke merci voor dit weekend

 

Sarah (Houthalen België) (Sept 2010, Mrt 2011)

Ik heb Interactieve Meditatie als zeer verhelderend en bevrijdend ervaren. De methode heeft me op een heel praktische manier geholpen om te doorzien hoezeer ik bezig ben met mogelijke meningen en oordelen van anderen en hoe moeilijk het is om gewoon mijzelf te zijn. Interactieve meditatie heeft mij uitgenodigd om mijzelf te zijn in verbinding met de ander. Voor mij heeft dit geleid tot het inzicht dat de strijd opgegeven kan worden - met mezelf en met de ander. Ik kan het niet verkeerd doen. En als ik kan zijn wie ik ben, hoeft een ander ook niet meer anders te zijn dan hij of zij is. Dan ontstaat er ruimte voor lichtheid en speelsheid. Ik ben een fan geworden.

Evert (Utrecht) (Sept, Dec 2010, Mrt 2011)

Ik kan niet omschrijven hoe ik mij voelde na de workshop. Het was goed en een soort niets. Ik heb ook verdriet gehad en het tegelijkertijd goed gehad. Wat ik gehoord heb probeer ik nu te vertalen naar mijn leven. Er was oprechte betrokkenheid van Paraj, Baulo en de anderen. Vele woorden die ik gehoord heb houden mij bezig. In gesprek met een familielid gaf ik ruimte en was ook betrokken. Dat leverde een bijzonder gesprek op. Ik voelde blijdschap in me en ik dacht yes! Op de een of andere manier draag ik nu iets ontspannends in me.

Tineke (Utrecht) (Sept 2010)

De vrolijkheid en luchtigheid die ik voelde tijdens het weekend voel ik nog steeds en dingen gaan me makkelijker af. Daarnaast merk ik dat ik een stuk rustiger alleen kan zijn zonder de hele tijd afleiding of mensen op te zoeken, om te compenseren voor de onrust die ik voelde en dat vind ik heel erg fijn. Bovendien is het besef er eindelijk een beetje dat het goed is, dat ik dingen heb bereikt die ik wilde bereiken en dat ik daar blij mee mag zijn. Ik wil terugkomen om mij dit proces eigen te maken, mijn kracht echt goed te gaan voelen en al jullie lieve mensen nogmaals te zien. Ik ben heel blij jullie ontmoet te hebben.

 

Jelena (Utrecht) (Mei 2010)

Op de terugweg van de workshop was daar na een kwartiertje de realisatie dat er niets nodig is. De afwezigheid van gedachten, niets toevoegen en toen de ruimte. Alles één geheel, rust en stilte. Het kan niet beschreven worden, alleen herkend.
Nu, in het dagelijks leven ben ik vrolijker, meer ontspannen en dingen waar ik tegenop zag kosten mij minder moeite. Ik heb meer energie en lol in de dingen en daar geniet ik heel erg van. Dit heeft voor mij kunnen ontstaan doordat ik durfde los te laten met behulp van de veiligheid welke Paraj en Baulo bieden en door iedereen die aanwezig was.

Ann (Leiden) (Mei, Sept, Dec 2010, Mrt 2011)

Wat ik zo fijn vond in het weekend is de aandacht, de ruimte voor het in aandacht zijn met elkaar, waardoor ik niet weg kon glijden in een fantasie en verhalen wereld en waardoor ik makkelijk kon vloeien naar het leven van alledag en dit als natuurlijk ervaarde. Niet het licht te zoeken, maar het licht te vinden heeft mij blij gemaakt. Het eten was ook lekker. Dank jullie wel!

Dhyankar (Haarlem) (Mei 2010)

Wat me bijzonder heeft goed gedaan is het feit dat ik mezelf mocht zijn.
Ik kwam vrijdag aan als iemand die nog nooit een soort gelijke workshop heeft gedaan. Ging zondag weg met een gevoel wauw dit zijn ontmoetingen die me dierbaar zijn. Je verhaal, je gedachten, je verdriet, zonder oordeel met de ruimte die je van anderen krijgt. Bedankt!

Rian (Breda) (Mei 2010)

De terugreis voelde voor mij heel lekker en keek met een glimlach terug. 10 minuten per dag oefen ik nu op een manier die ik geleerd heb. Het voelt heerlijk. Hier kan niets tegenop. Bedankt dat jullie het mogelijk maken om dit te mogen beleven.

Celine (Heerlen) (Mei, Dec 2010)

Al snel voelde ik dat ik mijn schild kon laten vallen. De brok tussen borst en buik verdween voorzichtig door het vertrouwen om mij heen. Geleerd heb ik dat stil zijn mooi is, je daardoor ruimte geeft aan een ander en dat stilte heelt. De mensen waren allemaal zo lief en betrokken. Dit heeft mij doen huilen van geluk. En dan de verzorging van eten en drinken, werkelijk perfect. Het ontbrak ons aan niets. Dank voor alles en zeker tot een volgende keer.

Marja (Voorschoten) (Mrt 2010)

Ik kan niet anders zeggen dat ik het als puur heb ervaren om bij jullie te zijn geweest. Ik voelde mij snel op mijn gemak. De mensen vond ik erg inspirerend. Ik vond het allemaal erg intensief, maar ohhh zo voedend. Ik voel mij nu rustiger en weet nu anders met mijzelf om te gaan. Ik had vragen, maar hoef de antwoorden niet meer te weten, maar leef en vertrouw meer op het hier en nu. Ik sta nu meer stil bij het goede in mijzelf. Ik ben dankbaar dat ik Paraj en Baulo heb mogen ontmoeten. Ik heb heerlijk gegeten. Ik wens alle deelnemers veel gezondheid, liefde en geluk toe.

Ans (Maartensdijk) (Mrt 2010)

Ik kreeg al gauw een gevoel van veiligheid. Het gevoel dat je alles kan zeggen zonder dat daar met een goed of fout op wordt gereageerd. De theorie was verhelderend, de stiltes bevrijdend, de beoefening een goede manier om aandachtig te blijven. De sfeer onderling vond ik fijn. Ik merk dat ik minder hard ben en dat dit andere mensen opvalt die niet wisten dat ik het weekend iets had gedaan. Ik oefen om aandachtig te luisteren en zie wat dat met anderen en mijzelf doet. Bedankt voor het delen van deze wijsheid op een heldere en nuchtere manier!

Monique (Velserbroek) (Mrt 2010)

Ik voel mij zo licht vandaag en ga niet mee in spanningen die opkomen, maar kan rustig blijven observeren. Het voelt lichter in mijn borst, alsof er dingen zijn opgelost en er plaats is gekomen om gewoon te ontvangen wat er is. Ik schrik toch wel van het uitgesproken effect van het weekend. Bij gewone meditatie weekends is dat nooit zo onmiddelijk ervaarbaar. Hartelijk bedankt voor het mogen delen in de beoefening.

Martine (Leuven, België) (Dec 2009, Mei, Sept, Dec 2010, Mrt 2011)

Tegen het einde van de workshop voelde ik mij heel tevreden en dat zeg ik niet vaak. Een zeer goede ervaring voor mij. Bedankt allemaal!!!

Hubert (Leiden) (Dec 2009, Mrt, Sept, Dec 2010, Mrt 2011)

Ik voel mij nu sterker, vrolijker. Ik geniet er nu van alleen te zijn, mijn eetgedrag is veel beter. Wat het allemaal kan doen. Samen beoefenen schept een gevoel van verbondenheid en ik voelde mij gedragen door de groep. Ik vond het ontroerend hoe Paraj in alle eenvoud en bescheidenheid het geheel droeg en zich bekommerde over iedereen. De lezingen waren heel verhelderend. Het was tot in de puntjes verzorgd.

Sarah (Hamme, België) (Dec 2009, Mrt, Mei, Sept 2010)

Het was enorm confronterend maar toch ook ohhhh zo helend. Ik had tranen niet alleen van verdriet, maar ook van een enorme warmte en tederheid die de groep me aanbood. Hartelijk bedankt om deze helende krachtige stuwing dat levend gewaarzijn biedt

Nadia (Gent, België) (Dec 2009)

Er kwamen oude patronen boven en egocentrische gedachten en dat zag er heel lelijk uit. Daarnaast ontstond er een zeer diepe vrede, rust en stilte, alsof mentale beslommeringen en emoties wegzakten in een meer van zuiver en helder water. Het leek alsof ik op een heel natuurlijke wijze helemaal in de kern van mijn wezen kwam. Zuiver bewustzijn met een gevoel van gelukzaligheid

Roderick (Hamme, België) (Dec 2009, Mrt 2010)

Ik voelde verwarring en durfde eerst niet door te gaan. Verdriet kwam los, ik kon dat verwerken en voelde mij enorm vrij en opgelucht. Na de workshop is er veel voor mij veranderd. Ik kijk met andere ogen naar de dingen die om mij heen gebeuren met mijzelf en andere mensen. Er is een proces op gang gekomen dat ik niet meer stop wil zetten. Ik voel mij er een stuk gelukkiger mee. In maart ga ik weer een workshop volgen om nog dieper in mijzelf te gaan.

Linda (Amsterdam) (Dec 2009, Mrt, Mei, Sept, Dec 2010)

Ik vond het een fantastisch weekend, ik had niet verwacht dat ik zulke overweldigende ervaringen zou hebben. Ik vond het mooi om te zien hoe iedereen straalde aan het einde. Ik heb het gevoel dat ik mijzelf nu beter kan begrijpen en verwoorden als ooit. Ik voel meer ruimte voor keuzes welke ik vroeger niet had. Het voelt ruim en licht.

Martin (Zoetermeer) (Alle workshops 2009, 2010, 2011)

Voor mij was de workshop super inspirerend. Ik ben helemaal tot mijzelf gekomen. Ik heb diepe rust en vrede in mijzelf ervaren. Ik werd daar super gelukkig van. Een aanrader voor iedereen. Er was een goede sfeer. Je zag iedereen veranderen in de loop van de workshop en ik merkte dat als iedereen gelukkig is, dat ik mijzelf ook gelukkiger voel. Ik wil iedereen bedanken voor deze mooie ervaring.

Miranda ( Zoetermeer) (Dec 2009, Mrt, Mei 2010)

Ik ben heel blij dat ik erbij was. Zoveel zorg voor zoveel aspecten van de ervaring! Mooi om mee te maken hoe iedereen elkaar hielp om het proces te dragen!

Ron (Amstelveen) (Dec 2009)

Een bijzonder weekend in een mooi en wit Hoeven. Ik wilde graag innerlijke rust ervaren en de muur in en om mij heen wat verkleinen. Ik heb tijdens de oefeningen volledige innerlijke rust ervaren, het is dus echt mogelijk. Paraj gaf aan dat de muren er in korte tijd niet meer hoeven zijn. Ook dit heb ik mogen ervaren. Zeer bijzondere ervaringen. Al met al een super weekend. Wil hier ook heel de groep voor bedanken. Ik zie uit naar de terugkom dagen.

Jos (Bergen op Zoom) (Dec 2009, Mrt, Sept, Dec 2010, Mrt 2011)

Ik kan eerlijk zeggen dat het weekend een transformatie in mijn leven heeft teweeggebracht. Ik vind het nu veel makkelijker om de ruimte te vinden en afstand te nemen van dominerende gedachten en emoties.

Bert (Kalmthout België) (Alle workshops 2009, 2010, Mrt 2011)

Ik heb deze winterworkshop ervaren als heel verrijkend en inspirerend, het heeft me nog dichter bij mezelf gebracht. Ik vond het heel bijzonder zoveel met elkaar te mogen delen en om mezelf en de andere deelnemers gedurende deze drie dagen te zien groeien en opbloeien.
Het was mooi te ervaren dat iedereen er helemaal mocht ZIJN en gedragen werd door de anderen, zowel in vreugde als verdriet, met een lach en een traan.
Ook de subtiele manier waarop Paraj deze workshop vorm gaf en er altijd was wanneer iemand daaraan behoefte had, vond ik geweldig.
Wat een rijkdom hierin te mogen delen!

Gonny (Zoetermeer) (Dec 2009)

Workshop België Mei 2009:

Het weekend heeft me erg geïnspireerd. Paraj is duidelijk iemand die zichzelf bevrijd kan noemen. Dat straalt hij uit, dat merk je aan zijn empatisch vermogen en in zijn antwoorden. Zijn antwoorden en inzichten komen duidelijk voort uit het “Zijn”.
Een inspiratiebron voor allen die er voor open staan en die er iets mee willen doen.
Iemand waar je misschien niet altijd zin in hebt, maar waar je uiteindelijk niet omheen kunt omdat hij ons kan helpen de volgende stap te nemen en als voorbeeld kan dienen hoe we ons kunnen bevrijden van ons ego en een vrij, vervuld leven kunnen leiden.

 

Een weekend is misschien niet genoeg om jezelf helemaal te bevrijden van alle patronen en illusies, maar in de aanwezigheid van deze leraar schept het gelegenheid genoeg om het vlammetje van Zelfbewustzijn in jezelf te doen ontwaken of mocht het al ontwaakt zijn je een enorme boost in de goede richting te geven. De rest is toch aan ons. 

B vd K. (Antwerpen België)

Het was een weekend om meer in mijn lichaam thuis te komen en in het moment te leren zijn. We hebben een stukje genoten, gelachen, en ook moeilijke dingen naar boven laten komen.
Het was een weekend dat voor mij ook net die dingen naar boven heeft gehaald die van mijn leven een Chinese puzzel maken.

 

Het heeft net die dingen naar boven gehaald waar ik al jaren steeds weer tegen aan loop maar waarin ik het recht van het averechts niet meer kan onderscheiden.
Ik ging naar huis met een beoefening dat een begin zou kunnen maken met het oplossen van die knoop in mezelf.

T. N (Leuven België)

Het was geweldig om in liefde samen te kunnen zijn.
De stijl van werken spreekt me enorm aan.
Zo'n soort stijl kan enorm verhelderend zijn voor een persoon om te kunnen zien in welk patroon hij nu eigenlijk zit. Je krijgt de spiegel recht op de kern gezet.
Daarna kan je een opening creëren die ervoor zorgt dat je deze vrijheid ook zelf kan ervaren

 

Hij toont hier wel goed aan dat vrijheid bestaat. En hoe het er eventueel uitziet.
Ik vind dus dat hij een geweldige stijl van aanpak heeft. 
Ik probeer in mijn beoefening steeds die momenten van stilte te omarmen en probeer alles te aanvaarden zoals het is.
De beoefening van mindfulness en traditionele meditatie heeft verreweg niet zo'n effect.

Anoniem (Leuven België) 

Door de jaren heen:

In 2002 heb ik samen met Paraj een 2 weken durende retraite beleefd.
In deze periode heeft hij mij met een soort van ijzeren, maar toch zeer liefdevolle discipline telkens weer geholpen om mijn vluchtige geest te herinneren aan ons doel, door mij letterlijk (desnoods van moment tot moment) dezelfde vragen te stellen: Waar is je aandacht nu? Weet je nog dat je er er bent? Wie zegt dit?

Paraj heeft mij in deze periode geweldig geholpen om te ontdekken dat er onder normaal "gewaarzijn" een dieper gewaarzijn aanwezig is, 24 uur per dag, elk moment van je leven, letterlijk een levend gewaarzijn dat vele malen krachtiger en luchtiger en vrijer is dan te blijven hangen in wat normaal onder het begrip 'gewaarzijn' wordt begrepen. 

Dit soort van gewaarzijn is niet te begrijpen - het kan alleen ervaren worden. En hij heeft mij destijds enorm geholpen om dit te ervaren; hij fungeerde als een coach die met liefde en inzicht in staat was om mij een "klik" te laten maken, een verschuiving van de meditatie-op-een-kussen tot toegepaste meditatie, meditatie als een manier van leven, van zijn. Letterlijk levend gewaarzijn.

Zijn vaardigheden hierbij zullen mij altijd bij blijven - een heldere, scherpe en invoelende blik, daar waar het gaat om de 'locatie" van de aandacht van een ander, een niet intellectuele doch zeer praktische benadering om mensen zelf de kracht van gewaarzijn te laten ervaren, en een gevoel voor humor wat zijn krijger-achtige benadering meesterlijk in balans houdt. Met deze drie vaardigheden brengt hij mensen verder, als een soort gids door het doolhof van hun eigen geest, niet als een goeroe maar als een gedreven vriend op het pad naar levend gewaarzijn.

R. O. Amstelveen

De stap naar Paraj’s begeleiding is veruit het belangrijkste wat mij in dit leven is overkomen: het heeft gezorgd voor een totale transformatie van mijn bestaan...

Tot dan toe waren mijn dagen gekenmerkt door negativiteit in vele gedaanten: angst, zelfhaat, onverschilligheid, innerlijke chaos, pijnlijke herinneringen, een somber toekomstbeeld... Van niets bespaarde ik mezelf. Op maatschappelijk vlak uitte zich dit in een totaal falen. Ik was niet in staat mezelf, laat staan een ander lief te hebben. De Goddelijkheid waar ik als kind sterk naar verlangde was als een verloren droom. Mijn pijn trachtte ik niet te voelen door allerlei verdovende middelen te gebruiken en uiteindelijk heb ik mij afhankelijk gemaakt van anti-depressiva.

Uiteindelijk, tijdens een diepe crisis ongeveer 7 jaar geleden besloot ik, via mijn nicht, Paraj om hulp te vragen. Ik was toen 29 jaar oud.
Sindsdien heeft hij mij zeer intensief begeleid door middel van een eindeloze hoeveelheid gesprekken, briefwisseling en meditatie-instructies. Hij is in al die jaren steeds in staat geweest mij op te vangen als ik het moeilijk had.
Door doorgedreven meditatiebeoefening, de niet aflatende steun van Paraj en de inspiratie die ik vond in de oosterse mystieke leringen (die hij op een zeer levendige manier tot uiting brengt) heb ik mijn aangeboren vrijheid geleidelijk aan hervonden en ben ik in staat geweest alle verdovende middelen en antidepressiva medicatie definitief achter me te laten.

Paraj zijn grote onverschrokkenheid en diepe vertrouwen in mijn ware natuur hebben mij steeds meer doen opengaan voor een ik-loos gewaarzijn: een ervaring van vrijheid en zachtmoedigheid waar ik vroeger nooit van had durven dromen. God is niet langer een idee, maar een levende realiteit.

Ik ben nu 35 jaar oud en leef vanuit een diep vertrouwen in het bestaan. Ik heb een gezonde levenswijze ontwikkeld, ben heel gelukkig getrouwd en druk bezig om een degelijke maatschappelijke positie uit te bouwen. Het leven = genieten van moment tot moment!

Ik ben Paraj, maar ook zijn vrouw Baulo, dan ook ontzettend dankbaar voor alles wat zij voor mij gedaan hebben en verheug mij er heel erg op dat door dit project meer mensen toegang zullen vinden tot zijn wijsheid en ervaring en zich zullen kunnen laten begeleiden naar een natuurlijk, écht zelfstandig, liefdevol en VRIJ bestaan!

N v W Hamme België

Ik heb Paraj 10 jaar geleden ontmoet via vrienden van mijn moeder. Ik was toen 19 jaar oud en was zoals ik het nu beschouw, toen erg gesloten. Ik had moeite om me goed te uiten en duidelijk over mijn gevoel te praten, als ik al iets voelde. Ik was vaak onzeker over mezelf en voelde me ongemakkelijk in grote groepen. Ik was daardoor ook aangetrokken tot vrienden die achteraf gezien niet goed voor mij waren en het dreigde met mij niet goed af te lopen. 

 

Sinds ik Paraj heb leren kennen ben ik door de jaren heen wekelijks naar hem toegekomen. Op deze avondjes (waar ook altijd meerdere personen bij waren) ligt de nadruk op meditatie, spiritualiteit en hoe dat toepasbaar is in het dagelijks leven. De sfeer tijdens de avonden is altijd open en warm, ik heb het gevoel dat ik er altijd helemaal mocht zijn! Zodoende was er voor mij een goede basis van eerlijkheid en vertrouwen.

 

Door Paraj en zijn vrouw Baulo is er een hoop in mij veranderd, als ik terugdenk hoe onvermoeibaar en geduldig ze zijn geweest ben ik ze eeuwig dankbaar. Ik ben steeds bewuster van mezelf geworden, heb geleerd hoe ik beter met (vervelende) gedachtes en emoties om kan gaan, ben een hoop blinde vlekken tegen gekomen en heb meer kracht gevonden om mijn leven in goede banen te leiden. De benadering van Paraj is eerlijk en direct, wat af en toe niet gemakkelijk is, maar waar ik achteraf gezien wel altijd beter van ben geworden.

Paraj heeft mij geholpen mijzelf te ontdekken en te ontmoeten op elk gebied. Ik merk dat ik mezelf steeds gelukkiger voel en dat ik steeds beter om kan gaan met mezelf en de situaties om me heen. Als ik terug kijk op de afgelopen jaren ben ik als mens een gelukkiger persoon geworden, door aan de slag te gaan met de handvatten die hij mij heeft gegeven. Door met dit proces bezig te zijn hoop ik ook meer voor de mensen om me heen te kunnen betekenen.
Ik kan zeggen dat ik nu vaak een gelukkig mens ben en dat ik absoluut tevreden ben met de manier waarop ik veranderd ben. Ik hoop dat iedereen dezelfde mooie kansen en fantastische mogelijkheden tegenkomt in zijn leven als ik.

 

M. B Zoetermeer

Ik kom nu zo’n twee jaar bij Paraj op maandagavond mediteren.
Ik ben bij hem terecht gekomen via mijn vriend.
Ik ben meegegaan met hem omdat ik nieuwsgierig was wat hij daar deed en ook omdat ik zag dat het erg belangrijk voor hem was en dat de meditatie en Paraj een hoop voor hem hebben gedaan.

 

Toen ik een aantal keren was geweest kwam ik er achter dat meditatie heel veel voor je kan doen. Je leert jezelf kennen en ik ben een stuk opener geworden. Ook als ik moeilijke tijden had dan stond Paraj voor mij klaar en hielp mij om duidelijk te krijgen wat er in mij omging.
Daardoor ben ik ook meer naar mijzelf gaan kijken. Door meditatie leer ik mijn gedachtes zien en word steeds bewuster van hoe ik ben.
Ik was van mijzelf een gesloten persoon en liet weinig los, pas als ik me helemaal op mijn gemak voelde kon ik meer mezelf zijn. Nu is dat anders doordat ik mezelf beter ken en ik zie wat mijn gedachtes met mij doen.

 

Ik heb geleerd van Paraj hoe ik op dit moment het best kan mediteren. Ik merkte dat als ik in stilte zat dat ik erg onrustig werd en mijn gedachtes met me op de loop gingen. Daarom zijn we nu sinds een aantal maanden gestart met een andere meditatie oefening.

 

Voor mij betekent het mediteren dat ik bewuster wordt en dat ik daardoor minder lijdt en gelukkiger wordt en dat uiteindelijk weer door kan geven aan anderen. Maar zo ver ben ik nog niet en ik kan nog een hoop leren.
Paraj is een persoon die veel van meditatie weet en het leeft.
Daardoor heeft hij het inzicht en de kennis om andere mensen te helpen.
Ik ben blij dat ik hem en zijn vrouw Baulo heb leren kennen.

M vd M. Zoetermeer

Na een wel fijne jeugd, overviel mij totaal onverwachts op mijn 15e levensjaar een turbulente tijd. Mijn stemmingen schommelden tussen grote angst en onzekerheid en mijn denken sloeg volledig op hol.

Uiteindelijk kwam het zover dat ik mij zelfs gedwongen voelde om mij vrijwillig te laten opnemen om op de één of andere manier hulp te kunnen krijgen.
Mijn toenmalige vriend en huidige man heeft mij toen in contact gebracht met Paraj, omdat hij daar hele goede ervaringen mee had.
Paraj leerde mij een meditatie die perfect bij mijn geest aansloot en die me, geconcentreerd toegepast, volledig uit mijn fantasieën en angst haalde.
Hij vertelde mij dat ik deze oefening minimaal 2 uur per dag al wandelend moest doen en dat heb ik gedaan.

 

Binnen enkele weken was ik tot grote verbazing van een ieder uit de opname en heeft mijn leven zich volledig gekeerd. Ik voel mij helemaal herboren, en leef nu al bijna 4 jaar een gelukkig en stabiel leven.

Als er door de jaren heen soms nog wat twijfels en moeilijke momenten opkwamen stond hij altijd onvermoeibaar voor mij klaar, op de meest ongebruikelijke tijden.
Paraj stimuleert me om steeds aanwezig te blijven en hij bevestigt me, maar deinst er niet voor terug om ook mijn ego te spiegelen. Soms is dat heel confronterend, maar doordat ik voel hoeveel liefde er achter steekt, slaag ik er in om met zachtmoedigheid mijn negatieve trekjes te aanvaarden.

En zo voel ik me steeds meer evolueren en me een vrijer mens worden. Ik ben geen speelbal meer van mijn geest. Stilletjes aan krijg ik stevig de teugels in handen, en galoppeer ik met veel enthousiasme verder de Weg op.

Ik voel mij dankbaar dat ik hem en zijn vrouw heb mogen ontmoeten en zo alle licht en liefde in mijzelf heb kunnen ontdekken.

Bedankt!

M. J. (Hamme België)